Завдання атомників – забезпечувати надійну роботу енергоблоків

Члени Громадської колегії ДП НАЕК «Енергоатом» висловили занепокоєння можливим негативним впливом складної суспільно-політичної ситуації в країні на стабільну і безпечну роботу атомних електростанцій. На своєму засіданні 12 квітня вони заслухали інформацію керівництва «Енергоатому» про додаткові заходи щодо забезпечення сталого функціонування атомної енергетики, безперебійного постачання електроенергії споживачам, посилення фізичного захисту АЕС, охорони, внутрішнього режиму, пожежної, ядерної та радіаційної безпеки.

У ході засідання Колегії загострено увагу на тому, що, за інформацією членів Парламенту, в Секретаріаті Президента України опрацьовуються варіанти подальшої ескалації політичної кризи, порушення Конституції шляхом неконституційного введення в Україні або на окремих її територіях надзвичайного стану, відставки Уряду та створення дублюючих структур управління міністерствами, державними підприємствами, незаконного застосування збройних сил для обмеження конституційних прав та свобод громадян.

Громадська колегія, до складу якої входять представники всіх фракцій українського парламенту і провідні вчені-ядерники Національної академії наук України, визнала правильними рішення і дії адміністративно-технічного керівництва Компанії стосовно додаткового роз’яснення персоналу принципів «культури безпеки» в ситуації, що склалася, перевірки готовності до роботи кризових центрів Компанії та АЕС, забезпечення взаємодії з правоохоронними органами на випадок вчинення актів ядерного тероризму тощо.

Водночас, Громадська колегія звернула увагу на особливу відповідальність атомників України в питанні забезпечення ядерної та радіаційної безпеки і рекомендувала керівництву Компанії посилити контроль за виконанням усіх запобіжних заходів.

Президент НАЕК «Енергоатом» Андрій Деркач наголосив, що енергогенеруюча компанія залишається поза політичним процесом і головне її завдання – забезпечувати надійну та безпечну роботу ядерних енергоблоків. «Діяльність Компанії, як це було й досі, ґрунтується винятково на положеннях Конституції України і нормах чинного законодавства»,- підкреслив керівник «Енергоатому».

З метою налагодження більш тісної взаємодії з НАЕК «Енергоатом» і роз’яснювальної роботи з громадськістю члени Колегії запропонували відкрити громадські приймальні в Дирекції Компанії та на кожній АЕС.

Стурбовані нагнітанням напруженості в суспільно-політичному житті країни, члени Громадської колегії НАЕК «Енергоатом» прийняли рішення надіслати Звернення до Московського центру ВАО АЕС – регіонального центру Всесвітньої Асоціації Операторів атомних електростанцій (World Association of Nuklear Operators – WANO).

У Зверненні Громадської колегії НАЕК «Енергоатом» до регіонального центру ВАО АЕС міститься інформація про функціонування ядерної енергетики України в умовах політичної напруженості та прохання направити експертів-спостерігачів від експлуатуючих організацій держав – членів МЦ ВАО АЕС для об’єктивного інформування світової громадськості про достатність заходів, вжитих керівництвом ДП НАЕК «Енергоатом» для забезпечення ядерної і радіаційної безпеки.

Президент «Енергоатому» Андрій Деркач назвав звернення Громадської колегії до МЦ ВАО АЕС «доцільним і своєчасним для запобігання ризикам порушення структури управління Компанією в умовах політичної кризи, що набирає обертів».

Довідка: Всесвітню Асоціацію Операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС) було створено у 1989 році. Координаційний центр ВАО АЕС знаходиться в Лондоні. За типами реакторів члени ВАО АЕС (близько 40) входять до 4-х регіональних центрів – Атлантського, Паризького, Московського і Токійського. Московський центр об’єднує атомні енергогенеруючі компанії Вірменії, Болгарії, Угорщини, Ірану, Казахстану, Литви, Польщі, Росії, Словаччини, Фінляндії, Чехії та України.Діяльність ВАО АЕС спрямована на реалізацію головної мети – максимально підвищувати безпеку та надійність експлуатації АЕС шляхом обміну інформацією, сприяння встановленню контактів серед своїх членів та порівняння результатів їхньої роботи, а також впровадження кращого досвіду.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам