Ігор Гринів: " Ющенко – це втілення української мрії"

Ігор Гринів – політик, який не прагне публічності, однак і не уникає спілкування з журналістами. Проте, в його виступах «Я» ніколи не стає на перше місце. Про себе він розповідати не любить. Інша справа – Віктор Ющенко. Про свого лідера один з провідних політтехнологів «Нашої України» здатен говорити чимало. «Без святотатства зазначу, історична відповідальність на Вікторові Ющенку дуже велика, на противагу іншим політикам. Для Ющенка – кожен крок, кожен вчинок може вплинути на розвиток ситуації в країні на цьому історичному проміжку», «Українська правда», квітень 2003-й рік. «Ющенко, — зазначав Гринів у інтерв’ю тижневику «Столичные новости» в березні 2003-го, — одна з найсильніших та сформованих особистостей, яких я бачив у житті. І справа не лише в харизмі. За оболонкою спокійної людини – чітка цілеспрямованість. Він відмінно знає, що таке добре, а що погано». З таким самим натхненням Ігор Олексійович розповідає і про всенародну нелюбов українців до влади: «У нас влада користується підтримкою лише 5% населення, а 95% громадян – у опозиції до неї» – казав він у інтерв’ю «Поступу» в березні цього року. «Я добре усвідомлюю країну, в якій живу, і проблему КАМАЗів, що їздять поперек доріг України беру до уваги». «Українська правда», квітень 2003-го. І, звичайно ж, як політтехнолог з неабияким досвідом Ігор Олексійович прогнозує: «Немає сумніву, що, ставлячи на карту втрати від можливої поразки, нинішня влада застосовуватиме велику кількість найбрудніших заходів – починаючи від зняття кандидата, жорстких методів боротьби з тими кандидатами, які становитимуть для влади найбільшу загрозу, закінчуючи маніпуляцією в ЗМІ і прямою фальсифікацією виборів», газета «Поступ», березень 2004 рік.

Поліщук: Перша рубрика «Темнику» — «Бліц». Далі будуть запитання, на які ви повинні дати однозначну відповідь: Так чи Ні. Жодні інші варіанти нами не прийматимуться. Ви готові?

Гринів: Так

Поліщук: Ви – забобонний?

Гринів: Ні

Поліщук: Брехня, повторена кілька разів, стає правдою?

Гринів: Ні

Поліщук: Україні потрібен месія?

Гринів: Ні

Поліщук: Президента повинен обирати народ?

Гринів: Так

Поліщук: Лобізм – це погано?

Гринів: Ні

Поліщук: Політреформа – це помилка?

Гринів: Ні

Поліщук: У вас є прибутки крім депутатської зарплати?

Гринів: Так

Поліщук: Опозиція грає на полі влади?

Гринів: Так

Поліщук: Вам вистачає свободи?

Гринів: Ні

Поліщук: Україна – демократична держава?

Гринів: Ні

Поліщук: Цензура гірша за нецензурність?

Гринів: Так

Поліщук: Ви можете поступитися переконаннями?

Гринів: Ні

Поліщук: Вибори – це війна?

Гринів: Так

Поліщук: Політика – це мистецтво можливого?

Гринів: Так

Поліщук: У Вас є хобі?

Гринів: Так

Поліщук: Ющенко – це втілення української мрії?

Гринів: Так

Поліщук: Чому Україні не потрібний месія? Невже нас немає звідки виводити або рятувати?

Гринів: Треба було б домовитись про те, що означає слово «месія». Тобто Україні потрібні люди, які зможуть вести за собою суспільство і які зможуть вивести народ з сьогоднішньої соціально-політичної кризи.

Поліщук: Ви сказали, що вибори – це війна. Скільки «поляже» цього разу?

Гринів: Це війна, в першу чергу, для тих, хто займається виборами. Щоб зрозуміти вибори треба зрозуміти принцип прийняття рішень під час війни. Для багатьох вибори стають крахом їх політичної кар’єри.

Поліщук: Ви кажете, що Вам не вистачає свободи. Де Вам її не вистачає?

Гринів: Не можна бути вільним і успішним коли не бачиш успіхів своєї держави.

Поліщук: Які у Вас є ще прибутки окрім депутатської зарплати?

Гринів: Я не тільки депутат, я займаюсь викладацькою роботою, читаю лекції.

Поліщук: Ми передивились в інтернеті, і чомусь не знайшли — які у Вас є хобі?

Гринів: Не завжди можна побачити в офіційних і не дуже біографіях, те що є насправді. Я займаюсь колекціонуванням книжок, мені подобається проводити час на природі, в горах…

Поліщук: Ви були членом Комуністичної партії?

Гринів: Ні, не був. Це був такий унікальний випадок, коли секретар міському комсомолу не був членом Комуністичної партії.

Поліщук: Взагалі, напевне, правда, що від комсомолу до Народного руху – один крок? Він легко Вам дався?

Гринів: Я значно раніше був одним з засновників Народного Руху, щоб працювати в комсомолі.

Поліщук: Ваше покликання: це PR, чи ні?

Гринів: Я професійно займаюся політичною, депутатською діяльністю. Крім того я професійно займаюся виборами.

Поліщук: Я не сказав би, що Ви публічний політик?

Гринів: Я не займаюсь власним PR.

Поліщук: Але ж Ви займаєтесь PR своєї партії?

Гринів: Я займаюсь виборами. Я є людиною, яка звикла приймати рішення, працювати в команді. Я працюю для перемоги Ющенка на цих виборах.

Поліщук: Ви казали, що Ваші найбільші опоненти — Шуфрич і Шурма. Практично, ваші земляками-галичани. Ви не поділили монополію на любов до батьківщини?

Гринів: Я не пригадую, щоб називав їх своїми саме головними опонентами. Вони різні. Наші погляди не збігаються, але я розумію їх позицію.

Поліщук: Ви, як політтехнолог, враховуєте те, що ще одним ймовірним кандидатом на посаду президента України, конкурентом Ющенка може стати спікер Литвин?

Гринів: Гадаю, що час, коли він міг стати реальним конкурентом Ющенку на цих виборах вже минув. Сьогодні, я б говорив скоріше про роль Литвина у виборах 2006 року.

Поліщук: Тим не менше, Литвин не сказав, що партія визначилась з підтримкою єдиного кандидата і вирішувати це буде наступна частина з’їзду?

Гринів: Підтримка навіть такої сильної партії, як Аграрна не вплине на дуже серйозні позиції Ющенка на цих виборах.

Поліщук: Ви припускаєте переговори Ющенка і Литвина ще до виборів?

Гринів: Я припускаю переговори всіх суб’єктів політичного процесу в Україні

Поліщук: Яка, на Вашу думку, реальна причина відставки Кравченка, і чому президент так оперативно встиг призначити нового голову ДПАУ?

Гринів: Останнім часом «донецька прописка» стає важливим фактором при працевлаштуванні в Києві.

Поліщук: Чи пов’язано те, що вироки Лазаренку і Жердицькому було виголошено практично одночасно?

Гринів: Прив’язка Лазаренка і Жердицького абсолютно штучна – це зовсім різні речі. Я переконаний, що процес, який триває над Лазаренком має бути завершений, і в ньому є значно менше реальної політики, ніж у справі Жердицького.

Поліщук: Юлія Тимошенко розраховує, що угода між «НУ» і БЮТ буде підписана наступного тижня. У вашій фракції всі переконані в доцільності союзу Ющенка і Тимошенко на виборах?

Гринів: Я переконаний, що будь які союзи потрібні в президентських виборах. Тим більше, що у більшості голосувань у парламенті ми маємо одну позицію з Юлію Володимирівною. Я переконаний, що на цих виборах вона не має іншого вибору, ніж підтримати Ющенка, і тому думаю, що цей процес є закономірним.

Поліщук: Чи впевнені Ви у тому що 100% Вашої фракції згодні з тим, що Тимошенко принесе користь на виборах Ющенку, а не зменшить кількість його прихильників?

Гринів: З точки зору загальнополітичних перспектив, я вважаю, що союз однодумців, а на сьогоднішній день такими є Ющенко, Тимошенко Мороз і багато людей з так званої пропрезидентської більшості, є необхідним для того, щоб вивести Україну з кризи.

Поліщук: Тобто, як особисто Ви вважаєте, чи є це плюсом для передвиборчої кампанії – блок Ющенко з Тимошенко?

Гринів: На такі питання не буває однозначної відповіді. Для України – плюсом завжди є ситуація, коли політики знаходять порозуміння.

Поліщук: Тимошенко заявила, що СБУ готує вбивство Боровка, а потім і вибух у її будинку. СБУ інформацію спростувало. Це — вже справа рук чиїхось політтехнологів?

Гринів: Якщо вибух будинку, або вбивство віднести до політтехнологій, то це буде свідченням крайнього цинізму, якого тільки можна дійти в політиці. Я б не вважав це політтехнологіями. І я не такий наївний, щоб вважати, що вибухи у Мадриді змінили ситуацію на тамтешніх виборах, або щоб вірити в те, що розв’язання чеченської війни переломило хід подій в Росії. Скоріше, це свідчення того, що хтось може управляти цим світом, як маріонеткою.

Поліщук: Минулого року Тимошенко обіцяла подати на Вас до суду за Ваші слова, що її нібито стимулюють на кандидатство. Наскільки сьогодні актуальний цей конфлікт?

Гринів: Конфлікту між нами немає, ми дуже швидко порозумілися. Річ лише у тому, що влада хотіла би бачити Тимошенко окремим кандидатом, щоб сегментувати електорат, який готовий голосувати за Ющенка.

Поліщук: Скажіть, а Мороза можуть стимулювати до боротьби за президентство?

Гринів: Сьогодні це є практично очевидним, що у другому турі будуть змагатися двоє: нинішній прем’єр-міністр та Ющенко. Від того, на чий бік у другому турі стане Мороз буде залежати дуже багато. Стосовно ж його висунення і бажання брати участь у першому турі, гадаю це продиктовано партійними інтересами, адже для політичної партії участь у президентських виборах часто пов’язана з виборами у парламент.

Поліщук: Ви переконані, що Олександр Мороз самостійно піде на вибори?

Гринів: Думаю, що на сьогоднішній день зроблено багато заяв і кроків для того щоб прогнозувати, що якнайменше він візьме участь в якійсь частині президентської кампанії. Але, в першу чергу, це вплив партійного оточення Мороза.

Поліщук: Наскільки серйозно Ви сприйняли заяву Тимошенко щодо того, що нібито Ющенко вже домовився з Кучмою, а Мороз домовився з Медведчуком?

Поліщук: Я називаю це політичною грою. Але я припускаю і існування такого сценарію.

Поліщук: На Мороза ви ще розраховуєте? У що більше вірите — в його союз з Симоненком чи Медведчуком?

Гринів: Я абсолютно переконаний, що Мороз підтримає Ющенка на цих виборах. Коли саме це станеться – це вже інша справа.

Поліщук: А чи Ви не вірите в те, що нинішні перемови комуністів і соціалістів можуть привести до чогось серйозного?

Гринів: Партії повинні домовлятись щодо голосувань у парламенті, але щодо президентських виборів, то в такі домовленості між цими силами я не вірю.

Поліщук: Ющенко повідомив, що у нього є «діалог з деякими представниками з оточення Президента». Особисто Ви не переживаєте, що ті люди пізніше посунуть Вас в ієрархії впливу на лідера?

Гринів: Я це вітаю. Вважаю себе професіоналом і впевнений, що без роботи не залишуся. Навпаки, я хотів би мати більше вільного часу. Я завжди буду вітати прихід до нашої команди нових професійних людей.

Поліщук: Раніше Ви казали, що владу підтримує лише 5% населення. Про яку владу Ви говорите? Адже рейтинг Януковича не набагато менший за рейтинг Ющенка.

Гринів: Коли ми говоримо про те, як відносяться люди до сьогоднішньої влади, то позитивне ставлення мають лише 5%. Всі інші характеризують її від «байдужої до народу» аж до «злочинної». Коли ж мова йде про порівняння двох кандидатів – то це зовсім інший вибір для людини. Янукович насправді є уособленням цієї влади. Але чи всі люди вірять в те, що нинішня влада хоче залишитись в образі Януковича? Я в цьому невпевнений.

Поліщук: Ви також казали, що Ющенко має націлюватися на перемогу над Януковичем у всіх областях східної України. Як Ви можете на це розраховувати — особливо після «теплого прийому» у Донецьку?

Гринів: Сьогоднішній владі, яка може влаштовувати «теплі прийоми» і має достатній адмінресурс, для того щоб, наприклад, за ніч розвісити в місті бігборди брудного змісту, ми можемо протипоставити людей, народ, який підтримує Ющенка.

Поліщук: Про що свідчить часта критика Президентом уряду Януковича?

Гринів: Це свідчить про те, що реальним фаворитом у виборчій кампанії на сьогоднішній день є Віктор Ющенко, який очевидно стане президентом.

Поліщук: Ви припускаєте, що ця критика зведеться до того, що Леонід Кучма піде на вибори «щоб врятувати націю від економічних негараздів»?

Гринів: Якщо він і піде на вибори, то лише заради того щоб врятувати певну групу людей від усунення від влади. І це не буде мати жодного відношення до «рятування нації».

Поліщук: На Вашу думку політтехнолога, ймовірне висунення Кучми на цих виборах буде на користь Ющенку, чи навпаки?

Гринів: Ющенко може достойно опонувати будь якому представникові влади. Щодо Леоніда Кучми, то на сьогодні він достатню кількість разів сказав, що не піде на вибори і я вірю його словам.

Поліщук: Сьогодні лідери «НУ» з Ющенком на чолі 4 години розмовляли з Черномирдіним. Що буде з ЄЕП після перемоги Ющенка на виборах?

Гринів: Гадаю, що ЄЕП перестане бути символом «нового Радянського Союзу» а стане договором на прагматичних засадах, який покращить відношення між Україною та Росією.

Поліщук: У пресі Вас деколи називають «сірим кардиналом» Ющенка, хоча Вам це і не подобається. Так само кажуть про Олега Рибачука. То хто ж із вас двох сіріший?

Гринів: Не думаю, що ми претендуємо сьогодні на такі звання. Ми є публічними політиками, але підпорядкували своє «его» задачі, яка існує.

Поліщук: Ким Ви бачите себе і Олега Рибачука в адміністрації президента Ющенка?

Гринів: Це буде рішення Віктора Ющенка. Але я не збираюсь працювати в державних органах виконавчої влади.

Поліщук: Дякую, що взяли участь у нашій програмі. До побачення.

Біографічна довідка: Гринів Ігор Олексійович. Народився 1961-го року у Львові. Першу вищу освіту здобув у рідному місті на хімічному факультеті університету. По цьому працював у Альма-матер науковим працівником. Наприкінці 80-х був головою громадського об’єднання «Товариство Лева», членом ради «Меморіалу», секретарем з питань національного відродження Львівського міськкому комсомолу. Один з засновників Народного Руху, входив до Великої ради цієї організації. Уперше пройшов до парламенту 90-го року. Паралельно з депутатством закінчив курси підготовки дипломатичних кадрів для МЗС. 94-го стає членом ради об’єднання «Нова хвиля», виконавчим директором Фонду підтримки економічних досліджень й потерпає поразку на виборах. За 2 роки здобуває ще одну вищу освіту, на юридичному факультеті Київського університету й очолює юридичну компанію «Середньоєвропейська агенція». Перед виборами 98-го керував штабом ПРП. Сам іде в списку партії під 13 номером і знову до Верховної Ради не потрапляє. Парламент підкорив лише 2002-го, пройшовши за списком «Нашої України». Член комітету в закордонних справах та спецкомісії з питань приватизації. Одружений, має доньку та сина.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам