Журналисты жалуются президенту на закрытость Винского

   Президенту України  В.А.Ющенко

копія: Прем’єр-Міністру України
Ю.В.Тимошенко
Міністру транспорту та зв’язку
Й.В.Вінському

Шановний Вікторе Андрійовичу!

Після Вашого обрання Україна зробила великі кроки з розвитку свободи слова, відкритості суспільства, демократизації інститутів влади. Але досі ми спостерігаємо досить дивні явища у роботі деяких міністерств.
Ми, як журналісти і активісти громадських організацій, що працюємо у сфері транспорту звертаємось до Вас щодо непрозорості у діяльності
Міністерства транспорту та зв’язку України.

Так, останнього часу Мінтрансзв’язку створило систему, яка фактично блокує надання об’єктивної інформації про стан в галузі. Журналістам намагаються надавати лише ту інформацію, яка вигідна міністерству, а більшість запросів про надання інформації, яка цікава ринку, підприємцям чи журналістам ігноруються чи надається не в повному обсязі. На сайті міністерства лише епізодично публікуються накази та інші нормативні документи. І навіть з того, що опубліковано стає зрозумілими, що при прийнятті рішень відбувається підкилимна боротьба. У 2008 році з майже 350 наказів міністерства на офіційному сайті оприлюднено лише 24. При цьому достатньо дивною є порядкова нумерація. Наприклад, наказ №43 датований 25 січня, а наказ №63 23 січня. Наказ №83 датований 1 лютим, а наказ №106 30 січня.

Звертаємо Вашу увагу, що інформація запитувана журналістами, є суспільноважливою. Наприклад, щодо затвердженням програми безпеки на залізницях. Ця програма не має грифу „таємно”, проте прес-служба Укрзалізниці категорично відмовляється надати її текст журналістам. Такі ситуації є неодноразові.

Вважаємо, що така ситуація є неприпустимою у відношенні відомства, послугами підпорядкованих підприємств якого користуються десятки мільйонів громадян України та інших держав.

Просимо Вашого втручання у ситуацію з наданням доручення оприлюднювати усі накази Мінтрансзв’язку, які не мають грифу «для службового користування» на офіційному сайті міністерства не пізніше трьох днів з дати підписання, а також посилити виконавчу дисципліну щодо надання вчасних і повних відповідей на інформаційні запити.

З повагою,
Асоціація незалежних транспортних журналістів
Телеканал UBC
Газета „Коментарії”
www.tbu.com.ua (Сайт „Транспортний бізнес України”)

Источник: Версии
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам