Анна Герман: «Президент заявил об окончании большого перерыва в украинско-польских отношениях»

Заместитель главы Администрации Президента Анна Герман в эксклюзивном комментарии «Радио-ЭРА» подчеркнула, что созданный в ходе визита Виктора Януковича в Польшу польско-украинский консультативный комитет имеет «колоссальное значение». С украинской стороны комитет, по словам Герман, возглавил глава Администрации Президента Сергей Левочкин.

Приводим полную расшифровку блиц-интервью Анны Герман.

Радіо-Ера (Р.Е.): Пані Ганно, скажіть, які причини створення комісії, поетапний план дій і основні пріоритети.

Ганна Герман: Це називається консультативний комітет між президентами країн України і Польщі, це відповідник російсько-української комісії, яка працює між президентами Росії і України і яку теж очолює Глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Він сьогодні з ініціативи Президента очолив консультативний комітет між Україною і Польщею, і можу похвалитися, що теж дістала від нього запрошення теж увійти до цього комітету, який відповідатиме за гуманітарну сферу діяльності. Рамки цього комітету дуже широкі і це дуже важливий інструмент. Ви пам’ятаєте, свого часу, під час президентства Кучми і Квасневського консультативний комітет між президентами України і Польщі практично виробляв стратегію міждержавних відносин. Саме завдяки зусиллям цього комітету були врегульовані дуже складні питання українсько-польскої історії, такі як Волинь, питання Львівского цвинтаря, операція «Вісла». Ці питання були фактично закриті в часі роботи цього консультативного комітету. Тоді, коли активність спала за останні 5 років, і коли консультативні комітети по суті відігравали лише формальну роль і про них всі забули, це відчулося і на україно-польских стосунках, які, як Президент України сказав, мали велику перерву. Сьогодні, Президент України сказав на зустрічі з Президентом Комаровським, що велика перерва завершилась, і Україна переходить до активної і ефективної співпраці з Польшею. Треба сказати, що Польща має товарообіг з Україною трохи більше ніж 4 млрд. доларів, це в 10 разів менше ніж з Росією, а це наш перший сусід з західного боку і безперечно такий товарообіг не влаштовує жодну з сторін, хоча колись ми починали з державного товарообігу в 2 млрд.доларів, тому я наголошую, що цей комітет, який створений, який буде очолений з нашого боку Сергієм Льовочкіним буде мати колосальне значення у виробленні нової стратегії двосторонніх відносин.

Р.Е. Пані Ганно, скажіть, будь ласка, окрім цих важливих речей, ще питання по Євро-2012. Цей комітет, звичайно, буде опікуватися і супутніми справами у цьому напрямку. Так?

Ганна Герман: Звичайно. Треба сказати, що президент сьогодні ще раз підтвердив і сказав це досить жорстко і переконливо, що Євро в Україні буде, і жодних з»ясувань стосунків до завершення Євро, він переконаний, не буде. Звичайно, — президент сказав, — влада не може впливати на організації, але він знає, що до завершення Євро жодних сварок, жодних непорозумінь і жодних розборок в Україні не буде. Це дуже важлива була заява, тому що у Польщі теж стривожені були ситуацією, і журналісти запитували під час прес-конференції президента і про це. Але окрім Евро-2012 , дуже багато цікавих, зокрема, енергетичних проектів сьогодні обговорювалось. Президент ще раз наголосив на тому, що нафта по нафтопроводу Одеса-Броди вже пішла у правильному напрямку, вона вже пішла у бік Мінська, і тепер від польської сторони залежить, чи буде добудований Одеса-Броди- Гданськ нафтопровід, і яка буде перспектива цього, яка буде перспектива в сенсі україно-польского співробітництва. Зокрема, зараз на зустрічі з маршалом Сенату Польщі Богданом Борусевичем говорилося і про Гданськ, про те шо поляки готовлять у Гданську нафтові резервуари і вони запрошують Україну до співпраці в цьому проекті. Завтра, як ми знаємо, Президент вирушає до Гданська. Він подивиться вже ці наробки, які поляки мають і буде прийнято рішення.

Йшлося, також, про співробітництво видобутку газу метану, про співробітництво в атомній галузі, про перспективи такого співробітництва, оскільки для поляків ця тема також стає актуальною, і ,також, багато було питань гуманітарних ініціатив, зокрема такий культурологічний проект, що називається Стадіон культури , це дуже цікавий проект, який буде пов'язаний з культурними містками між молоддю в розтині проведення Евро-2012. Йшлося про створення спільного польско-українского табору , який хотіли би відвідати і Президенти. Йшлося й про відкриття під час наступного візиту Президента Комаровського до Києва пам’ятника Юліушу Словацькому біля костелу св. Миколаю на вулиці Васильківській. Також про багато цікавих речей, які стають актуальними, які відновлюють свою актуальність у польсько-українських відносинах.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам