Петевка: Антикоррупционное законодательство нужно совершенствовать без промедлений

Будь-яке удосконалення законодавства про запобігання та протидію корупції вже саме по собі є кроком уперед у подоланні цього соціального зла. Тому Верховна Рада має невідкладно ухвалити нову редакцію закону, який дозволить виявляти і ліквідовувати корупційні джерела в державних органах. Про це сьогодні заявив один із лідерів Єдиного Центру, народний депутат України Василь Петьовка.

«Борючись лише з наслідками корупції, держава фактично створює умови для її поширення. Потрібно вирвати якраз корені корупції, бо вона там, де громадянин стикається з державним апаратом. Тільки тоді ми зможемо отримати ефективне управління, втілити реформи та відновити довіру до України в світі».

Політик нагадав, що Україна знаходиться у кінці різних рейтингів, які визначають рівень корупції у світі. Ці низькі позиції прямо вказують на непрозорі умови ведення бізнесу та погану якість роботи державних установ. «Відомо, що всі дозвільні та реєстраційні процедури – це величезний корупційний маховик. Разом із недосконалою судовою системою це дає змогу перетворювати адміністративні повноваження на хабарі».

На думку лідера Єдиного Центру, одним із швидких способів, який може значно обмежити хабарництво, є зведення до мінімуму особистих контактів громадянина з чиновниками. «Хочемо зменшити корупцію в податковій — запроваджуємо дистанційний обмін звітності та декларацій. Маємо хабарництво в БТІ чи держкомземах — створюємо електронні реєстри нерухомості та земельний кадастр, витяги з яких можна роздрукувати, не виходячи з офісу чи дому. Такі реформи не надто дорого коштують, але, як показує досвід інших держав, достатньо ефективні».

В.Петьовка переконаний, що у боротьбі з корупцією не може бути напівзаходів, при цьому важливо не зволікати з прийняттям простих рішень. «Потрібно не бідкатися про техогляд чи купу дозвільних документів, а нарешті їх скасувати. Ліквідації санітарних органів, які перевіряють приватників, країна навіть не помітить: толку від них все одно немає, а бізнесу це точно допоможе. Не імітація боротьби з корупцією, а реальне вилучення підстав для хабарництва — єдиний антикорупційний засіб».

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам