Профорієнтаційний (діловий) щоденник школяра

Сучасні реалії українського ринку праці та виклики, що несуть глобалізація і демографічна криза, висувають необхідність вжиття превентивних профорієнтаційних заходів, які допомагають молоді уже в шкільні роки зорієнтуватися у складному світі професій. Чим більше школярі знатимуть про професії, навчальні заклади, ринок праці, тим більш усвідомлено вони будуть підходити до вибору свого подальшого життєвого шляху.

Інноваційний проект "Профорієнтаційний (діловий) щоденник школяра" почав своє життя у 2010 році.

Державним центром зайнятості разом з Міністерством освіти і науки України в рамках реалізації Концепції державної системи професійної орієнтації населення був розроблений "Профорієнтаційний (діловий) щоденник школяра", розрахований на учнів 7-8 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Проект діє під гаслом „Живи і працюй в Україні!”.

Його мета сформувати у дітей раннього шкільного віку уявлення про майбутню трудову діяльність, розширити їхні знання про світ праці та перспективи розвитку кар’єри, допомогти напрацювати корисні вміння і навички, що стануть запорукою правильного вибору професійного шляху.

Через розважальні, інформаційні та інтерактивні творчі завдання «Профорієнтаційний діловий щоденник школяра» дає аудиторії уявлення та початкові знання про світ праці та кар’єри, допомагає у ранньому віці напрацювати низку корисних навичок, що стануть запорукою вірного вибору професії в майбутньому.

Щоденник пройшов науково-методичну та педагогічну експертизу Міністерства освіти і науки України та отримав гриф "Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах".

Але головне, що ми отримали багато позитивних відгуків, подяк та пропозицій від працівників освіти, учнів та їх батьків щодо майбутнього розвитку Щоденника, що надходили до міських, міськрайонних та районних центрів зайнятості.

Ось деякі із них:

«Щоденник – невід’ємний атрибут життя учня, тому видавці яких тільки щоденників не вигадували, щоб догодити смакам сучасних школярів! Особливу увагу школярів привернув «Профорієнтаційний діловий щоденник школяра», виданий Державною службою зайнятості України і подарований Гребінківським районним центром зайнятості учням Майорщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Уже з 4 сторінки розпочинається «Орієнтир у світі професій». Гортаючи сторінки, учні дізнаються про різні професії, формулу їх вибору», — пише заступник директора з виховної роботи Майорщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Козіна Н.І.

«Інформація, яку містить «Профорієнтаційний діловий щоденник школяра», надзвичайно цікава і корисна. Завдяки їй учні задумуються над своїм професійним майбутнім, обговорюють це питання з вчителями, батьками та друзями, проявляють інтерес до предметів, які стануть у нагоді при оволодінні бажаною професією, працюють над собою, звертають увагу на свої нахили та можливості», — пише Вовкодав Віра Василівна, класний керівник 8 класу, Оржицької ЗОШ І-ІІІ ступенів.

А ось, що пише директор Гадяцької гімназії ім. Олени Пчілки Зозуля О.О: «Використовуючи «Профорієнтаційні ділові щоденники школяра», під час проведення класних та виховних годин, класні керівники обговорюють з учнями правила поведінки та спілкування, виконують практичні вправи, що розвивають мислення, визначають коло інтересів дітей, сприяють розширенню їх знань».

Не залишилися байдужими до подарунка Державної служби зайнятості і діти. Нурмаганедова Роксолана, учениця 9 класу, Новосанжарського НВК так відгукується про щоденник: «Я хочу бути вчителем історії, розповідати учням про різні країни, їх історію, клімат і природу. На сторінках щоденника я дізналася, якою потрібно бути, щоб успішно оволодіти цією професією».

А Владислав Курило, учень 8 класу, Новосанжарського НВК написав: «В щоденнику мені сподобались вправи, які сприяють розвитку пам’яті, мислення та уваги. Також я визначився, який тип професій найкращий саме для мене – це «людина-техніка». В щоденнику я прочитав про професією слюсаря з ремонту автомобілів, яка мені вже давно подобається, і вирішив, що оберу саме її».

Знаковим для працівників державної служби зайнятості став відгук Руслани Чуб, учениці 7 класу Зіньківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2, щодо отриманого «Профорієнтаційного ділового щоденника школяра». «Я особисто вдячна тим людям в Державній службі зайнятості, які піклуються про нас учнів. Маю надію, що і надалі ми будемо отримувати від Державної служби зайнятості дієву допомогу у профорієнтаційній освіті», — переконана Руслана Чуб.

Тому Державним центром зайнятості було вирішено продовжити реалізацію проекту та розробити до нового навчального року профорієнтаційний щоденник для дітей старшого шкільного віку.

Новий щоденник "Профорієнтаційний (діловий) щоденник школяра", розрахований на учнів 7 – 10 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Він також пройшов обов’язкову науково-методичну та педагогічну експертизу Науково-методичної Ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України та отримав гриф "Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах".

Мета нового щоденника сформувати у дітей середнього та старшого шкільного віку власну відповідальність за своє майбутнє, свідомий вибір професії та життєвий шлях.

У дітей саме цього віку з’являється цікавість до майбутньої трудової діяльності, тож дане видання ознайомить учнів із сучасними професіями та розмаїттям навколишнього ділового світу, допоможе сформувати уявлення про майбутню професію, з’ясувати, яких знань, умінь і навичок зажадає від учня професія й наскільки затребуваною є вона на ринку праці.

Завдання проекту:

1. Розробити інформаційне наповнення, яке було б адаптоване для певної вікової аудиторії та своєю формою залучало аудиторію до діалогу.
2. Поєднати профінформаційну та профорієнтаційну складові із шкільним щоденником, що відповідає галузевим стандартам та вимогам Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, щоб отримати корисний та мотивуючий до використання Профорієнтаційного (ділового) щоденника школяра.
3. Забезпечити можливість доступу до щоденника якомога ширшої учнівської аудиторії.
4. Проводити невпинний розвиток проекту (щорічне оновлення) та диверсифікацію за віковим та регіональним розподілом.
5. Через інтерактивні та інформаційні завдання дати аудиторії уявлення та початкові знання про світ праці та кар’єри; допомогти у юному віці напрацювати низку корисних навичок, що стануть запорукою вірного вибору професії в майбутньому.

Інформація у щеденнику викладена напрочуд легко й доступно, переплітається розважальними, інформаційними та інтерактивними творчими завданнями.

На сьогодні найбільш прогресивним засобом комунікації визнано так звані «соціальні мережі» – сайти в мережі Інтернет, що дозволяють користувачам створювати власні сторінки, демонструючи свою індивідуальність у різних формах та спілкуватися, в якості «альтер его», що відображено у певному профілі користувача.

Ця концепція спілкування близька молодим людям, в тому числі і школярам, незалежно від того, в сільській чи міській місцевості вони проживають і може бути ефективно використана з метою привернення уваги до професійної орієнтації.

У редакції «Профорієнтаційного ділового щоденника школяра» 2011 року профорієнтаційну складову викладено у вигляді соціальної мережі майбутніх професіоналів «МЕРЕЖА ПРОФІ».

Як відомо, шкільний щоденник є засобом зберігання та перенесення певної інформації між школою, учнями та їхніми батьками. Профорієнтаційний щоденник, що пропонує служба зайнятості, можна використовувати як звичайний впродовж всього навчального року. Але він виконує ще й корисну пізнавальну функцію. Використовуючи його, учні зможуть ознайомитись з сучасними професіями та розмаїттям навколишнього ділового світу, підготуватись до усвідомленого вибору професійної та трудової діяльності, сформувати уявлення про свою майбутню професію, з’ясувати, яких знань, умінь і навичок зажадає від нього ця професія й наскільки затребувана вона на ринку праці України.

Зміст щоденника педагогічно доцільний, викладений у доступній та цікавій формі у вигляді невеличких розповідей, нотаток, ілюстрацій, вправ та порад. Окрім відомостей про типи професій, види діяльності та іншої профорієнтаційної інформації, він також висвітлює професійні рекомендації видатних людей. Психологічна складова містить інформацію та вправи стосовно чинників, що впливають на вибір професії та перебіг майбутнього трудового, а наразі шкільного життя: темпераменту, характеру, мислення, уяви, уваги, пам’яті, самооцінки, інтересів та здібностей, тощо. Таким чином, зміст щоденника забезпечує дидактичний, розвивальний та виховний вплив на учня у його дозвіллєвій діяльності.

Щоденник виконаний у сприятливій кольоровій гамі, у його структурі вдало скомпоновані текстові, ілюстративні та графічні фрагменти, інформативні блоки та вправи для самостійного виконання. Це створює позитивний емоційний фон та сприяє активізації самостійної пізнавальної діяльності учня. Крім привабливого дизайну, щоденник містить різноманітні творчі завдання, навчальні ігри, психологічні тести та анкети, цікаві та оригінальні матеріали. Ця інформація допоможе учням зорієнтуватись у світі сучасних професій, навчитись користуватися формулою вибору свого професійного майбутнього, розрізняти професії за типами, дізнатись.

В рубриках щоденника „Орієнтир ”, „Друзі”, „Розвиток”, „Тести”, „Корисне”, «Мій профіль» школярі зможуть знайти відповіді на численні запитання щодо вибору професії та самостійно створити власний професійний профіль.

Достатньо корисними та пізнавальними є матеріали рубрики щоденника «Мої права та обов’язки». Через них учні мають можливість поетапно у доступній формі знайомитися з коментарями Кодексу законів про працю в Україні, зі своїми конституційними та трудовими правами та обов’язками, порадами щодо запобігання трудовій експлуатації підлітків та нелегальній дитячій праці. Неодмінну увагу читачів привернуть відомості у рубриках «Орієнтир», «Корисне!», а також інформація про проведення в Україні чемпіонату з футболу Євро-2012.

Усе це в сукупності дає можливість кожному учню побудувати власний професійний профіль, не помилитися і зробити правильний вибір своєї майбутньої професії, а, отже – закласти фундамент власного успіху та свого місця в суспільстві.

Новинка від служби зайнятості має стати незамінним помічником школярів упродовж року.

Спільно з місцевими органами управління освітою в травні 2011 року державною службою зайнятості організовано роботу, спрямовану на інформування адміністрацій, педагогічних колективів, учнів шкіл та їх батьків щодо умов отримання щоденників.

На прикінці 2010-2011 навчального року загальноосвітні навчальні заклади України безкоштовно отримали 2 млн. щоденників. Багато хто зі школярів отримав його вже в травні та зміг познайомитися ближче. Інші діти отримують щоденники на початку навчального року під час святкування Дня Знань.

Кожного учня 7 – 10 класу буде безкоштовно забезпечено Профорієнтаційним діловим щоденником школяра.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам