Клюеву поручено собрать с коммунальщиков 4 млрд. грн. долгов


Прем’єр-міністр України Микола Азаров дав доручення Першому віце-прем’єр-міністру – Міністру економічного розвитку і торгівлі України Андрію Клюєву терміново вжити заходів щодо забезпечення розрахунків теплопостачальних підприємств із Державною компанією «Газ України» за спожитий природній газ.

На сьогодні заборгованість теплопостачальних підприємств перед ДК «Газ України» за спожитий природній газ становить:

— за 2010 рік – 2,9 млрд. гривень (рівень розрахунків за цей період – 82%), в тому числі ПАТ «Київенерго» — 0,23 млрд. гривень).

— за 2011 рік – 3,9 млрд. гривень (рівень розрахунків за цей період – 67%), в тому числі ПАТ «Київенерго» — 1,2 млрд. гривень).

Питання заборгованості теплопостачальних підприємств є одним із пріоритетних, оскільки заборгованість загрожує вчасному початку опалювального сезону.

ДК «Газ України» неодноразово зверталася до Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та безпосередньо теплопостачальних підприємств з приводу незадовільних розрахунків останніх за спожитий природний газ, вимагаючи вжити всіх можливих заходів, спрямованих на погашення існуючої заборгованості за газ, а також забезпечити своєчасну та у повному обсязі оплату використаних обсягів природного газу. Незважаючи на ці звернення, рівень оплати за спожитий природній газ залишається незадовільним.

Беручи до уваги вимоги законодавства України щодо постачання природного газу тільки за умови забезпечення його 100-відсоткової оплати грошима (постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.01 № 1729, Закон України «Про засади функціонування ринку природного газу» тощо), а також те, що газопостачання підприємствам комунальної теплоенергетики в опалювальному періоді 2011-2012 неможливе без позитивного вирішення питання щодо проведення повних розрахунків, Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив терміново вирішити питання оплати за спожитий природній газ. У випадку невиконання відповідальними особами зазначеного доручення – вжити до них жорстких заходів адміністративного характеру.

Нагадаємо, що ще весною проблему погашення боргів в ПКЕ було винесено на розгляд уряду. В середині березня на селекторній нараді з керівниками регіонів перший віце-прем’єр Андрій Клюєв вимагав повного погашення енергетиками заборгованості за спожитий газ. У випадку невиконання – загрожував персональною відповідальністю місцевим очільникам.

Дуже схоже, що напередодні опалювального сезону пану Клюєву навряд-чи вдасться «вибити» з регіонів 4-мільярдну заборгованість. Тому, вже найближчим часом слід очікувати або регіональних кадрових рішень, або весь тягар відповідальності за зрив початку опалювального сезону впаде на першого віце-прем’єр міністра, який так і не стабілізував фінансову ситуацію у сфері комунальної енергетики.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам