В Киеве рейдеры захватили предприятие и почти 30 человек


Нещодавно Прем’єр-міністр України Микола Азаров на всю країну оголосив війну проти рейдерства. За його словами, найчастіше рейдерів підтримують самі чиновники і ті, хто повинен би захищати закон. Схоже, саме тому що рейдери ховаються за спинами держслужбовців, винищити їх не може навіть глава Уряду. А рейдерські атаки за участю силовиків зі зброєю відбуваються майже перед носом — у Святошинському районі столиці.

За адресою вул. Пшенична, 18, де знаходяться складські приміщення, законним власником яких є Андріуца Руслан Анатолійович, наразі в страхові за своє життя та нерухоме майно перебувають приблизно 30 осіб. По периметру тут розгулюють кілька десятків готових до наступу озброєних силовиків. І який наказ вони кинуться виконувати після п’ятниці — страшно уявити.

«З 16 грудня наших людей заблокували на цій території і вимкнули світло. Міліція на десятки наших викликів через оточення силовиками та загрозу розбійного нападу не реагувала, відказуючи „коли почнуть стріляти, тоді й приїдемо“», — розповіла перелякана мати власника даної площі Галина Андріуца.

Історія рейдерського захоплення складських приміщень за адресою вул. Пшенична, 18 у Києві почалася ще в 2008 році. Тоді на цю територію увірвалась група людей у масках і почала викидати речі та людей, які там працювали, із приміщень. Підставою вони мали незаконне рішення Маріупольського третейського суду, яким він визнав право власності на нерухоме майно за вище згаданою адресою за Коржем Михайлом Степановичем.

«Згідно з законодавством України, третейські суди не мають повноважень, аби надавати право власності. Більше того, дана справа розглядалась без участі та попередження законного власника Андріуци Руслана, що також є порушенням законодавства. Тому в подальшому в процесі судового розгляду рішення третейського суду визнано незаконним та було скасовано. Тобто законним власником даних приміщень залишається Андріуца Руслан», — прокоментувала юрист Тетяна Кузнецова.

За її словами, 16 липня 2010 року Святошинським районним судом у м. Києві було прийнято рішення витребувати з незаконного володіння Алексейцевої Л. В. нежитлових приміщень та визнати недійсним договір купівлі-продажу, укладений 23.07. 2009 р. між Коржем Михайлом і Алексейцевою Людмилою.
Незадоволені рейдери своїми судовими позовами щодо скасування невигідного для них рішення дійшли аж до Верховного Суду. Однак він, як і апеляційний суд м. Києва, визнав єдиним законним власником складських приміщень — Андріуцу Руслана. Тому дане рішення підлягає обов’язковому виконанню.

Однак уже більше року Державна виконавча служба (ДВС) Святошинського району не виконує рішення суду.

«Вони постійно знаходили якісь відмовки, які абсолютно безглузді: „не розуміємо, що означає витребувати майно з чужого незаконного володіння“. Такі затягування державною службою є кричущим порушенням нашого законодавства», — наголосила пані Кузнецова.

І лише 16 грудня цього року законні власники, які більше двох років не можуть вигнати рейдерів зі свого приміщення (хоча для цього є законні підстави!), прийшли з чотирма державними виконавцями на свою територію, аби примусово виконати рішення суду.

«Перед цим ми неодноразово надсилали вимогу на добровільне виконання рішення суду, однак реакції ніякої не було. 16 грудня з’явився псевдо орендар Олександр Піддубний (псевдо — тому що законний власник Андріуца Руслан не укладав ні з ким договорів оренди), але відмовився забирати своє майно. Тому виконавці прийняли рішення його описати та віддати на відповідальне зберігання на інший склад. Коли він надасть відповідний документ, він зможе забрати своє майно. Тобто його права ніхто не порушував, всі дії були законними», — зазначила юрист.

Події, які розгорталися далі, були взагалі абсурдними. «На наших очах виконавцям подзвонив начальника Відділу державної виконавчої служби Святошинського району Дмитро Лихацький і просто сказав припинити чинити будь-які дії. Ось так у нас чиниться правосуддя і виконуються рішення суду», — зазначила Тетяна Кузнецова, яка була очевидицею цього дійства.

За її словами, після цього ще з’являлися двоє чоловіків у міліцейській формі. Один із яких назвався начальником районного відділення міліції Святошинського населення, але вони навідріз відмовлялися показувати документи. Цим часом людей тримали в облозі і взагалі не випускали майже 30 осіб із даної території. Потім з’явився адвокат опонентів і привіз чергову фільчину грамоту — постанову про відкладення провадження виконавчих дій. Після цього виконавці так і залишили справу незавершеною і залишили приміщення.

«Дана постанова не має ніяких законних підстав. Це черговий незаконний папірець, який вийшов за підписом пана Лихацького. Однак уже пізніше нам стало відомо, що корінь цієї корупційної проблеми не в Святошинській державній виконавчій службі, а міській. Саме звідти йдуть вказівки і навіть погрози виконавцям», — пояснила юрист.

«Мій син став заручником цієї корупційної системи. Коли той, хто має гроші, може купити будь-які незаконні рішення суду та постанови, а навіть якщо є легітимне рішення суду, рейдери знайдуть спосіб, як завадити його виконанню, тому що, як бачимо, гроші в нашій державі можуть прокласти дорогу будь-якому бандитським забаганкам. Саме це зараз і відбувається на території на вул. Пшенична, 18, де з п’ятниці близько 30 людей знаходяться там в оточенні силовиків без світла. Ми боїмося, чи не почнуть вони стрілянину, адже вони готові на все. Невже в нашій цивілізованій країні може безкарно відбуватися таке розбійництво та порушення закону?», — збентежена мати власника Андріуца Галина.

Источник: Фраза
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам