В Раде зарегистрировали проекты постановлений об увольнении Квиташвили и Павленко

В Верховной Раде Украины зарегистрированы проекты постановления об увольнении Александра Квиташвили с должности министра здравоохранения и Алексея Павленко с должности министра аграрной политики и продовольствия.

Авторами проекта постановлений являются народные депутаты Андрей Деркач, Игорь Еремеев, Владимир Бандуров, Виктор Развадовский, Игорь Молоток (депутатская группа "Воля народа"),  Михаил Папиев (фракция "Оппозиционный блок"), Андрей Шипко (депутатская группа "Возрождение").

В пояснительной записке к проекту постановления подчеркивается, что «необхідність звільнення Квіташвілі О. з посади Міністра охорони здоров’я України обґрунтовується невідповідністю його діяльності змісту і спрямованості діяльності української держави та її владних інституцій.

Бездіяльність Квіташвілі О. на посаді Міністра охорони здоров’я України призвела до того, що за 5 місяців своєї діяльності він не здійснив жодного адекватного кроку для поліпшення роботи медичних закладів.

Медичні заклади районного та місцевого рівнів знаходяться на межі виживання. Існуючий розподіл медичних субвенцій в районних лікарнях не забезпечує щомісячних видатків, що тягне за собою виникнення постійної заборгованості. При цьому, не було здійснено жодних спроб перегляду розподілу медичної субвенції з Державного бюджету в залежності від потреби лікувального закладу. У зв’язку з постійною незабезпеченістю по заробітній платі в лікарнях змушені переводити працівників на неповний робочий день або ж звільняти їх.

Абсурдною є ідея вирішення питання фінансування галузі за рахунок скорочення працюючих. Це при тому, що забезпеченість кваліфікованими медичними кадрами в районних лікарнях і так складає не більше 70%.

Відсутні кошти на виплату законодавчо встановлених надбавок та доплат відповідно до законів України «Про боротьбу із захворюваннями на туберкульоз», «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Неконтрольоване зростання цін на медикаменти та невідповідність виділення коштів на ці статті призвело до зменшення об’єму закупівлі лікарських засобів в стаціонарних відділеннях районних лікарень. На деякі препарати ціни зросли у 2–4 рази. Внаслідок цього, медичні заклади в переважній більшості не мають мінімального набору ліків.

Взагалі відсутні в районних лікарнях імунобіологічні препарати для проведення новонародженим первинного вакцинального комплексу (щеплення). Величезна кількість новонароджених дітей так і залишились нещепленими. Пропозиція МОЗ закуповувати вакцини за кошти місцевого бюджету, кошти батьків та спонсорів не вирішить проблему і багато дітей залишаться не вакцинованими від небезпечних хвороб (дифтерія, правець, коклюш тощо).

Бездіяльність МОЗ призвела до практично повної відсутності в районних лікарнях умов для лікування для дітей:

1. — відсутні антибіотики – ін’єкційні та пероральні;

2. — відсутні вітамінів для оздоровлення дітей

3. — відсутні противірусні препарати.

Постійна безвідповідальна регуляція МОЗ цінової політики медичних засобів, які передбачені Законом для пільгового забезпечення, призвела до їх відсутності в лікарнях.

Кинуто напризволяще хворих з важкими хронічними хворобами, трансплантованими органами, які постійно потребують життєво-необхідних ліків, якими раніше забезпечувала держава. Потребує термінового прискорення затвердження порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну.

За таких обставин перебування Квіташвілі О. на посаді Міністра охорони здоров’я України є неможливим і таким, що суперечить інтересам держави і суспільства”.

Что же касается отставки Павленко, то, по мнению народных депутатов, подобный шаг обусловлен «невідповідністю його діяльності змісту і спрямованості діяльності української держави та її владних інституцій.

Бездіяльність Павленка О.М. на посаді Міністра аграрної політики та продовольства України призвела до відсутності державної підтримки сільськогосподарського виробництва, що негативно позначилось на його розвитку в цілому. Особливо це помітно на прикладі галузі тваринництва де склались негативні тенденції з виплатами:

спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби;

часткового відшкодування вартості закуплених племінних телиць, нетелей та корів молочного, м’ясного та комбінованого напрямку продуктивності;

відсоткової ставки за кредитами, залучення на будівництво і реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів, вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств по виробництву комбікормів.

Внаслідок цього, в ряді районів поголів’я великої рогатої худоби зменшилось за останній період втричі.

Відсутній механізму впливу держави на формування ціни на молоко переробними підприємствами та фізичним особам. На сьогодні найбільше страждають дрібні та середні виробники молока, де ціна встановлюється закупівельниками не по якості продукції, а в залежності від її кількості.

Не здійснено жодних кроків по вирішенню питання спрощеного порядку надання в оренду суб’єктам господарювання земель державної власності. Не врегульовано питання «відумерлої спадщини».

У зв’язку з повною відсутністю контролю з боку міністерства аграрної політики та продовольства України за великими підприємствами-переробниками на селі припинено виплати за угодами про соціально-економічну співпрацю, впровадження соціальних програм по відновленню інфраструктури. Орендатори землі взагалі не переймаються проблематикою територій, на яких вони працюють, виключно переймаючись надприбутками.

В умовах проведення адміністративної реформи та скорочення сільських рад, закриття залізничних та автобусних маршрутів, жахливого стану доріг, скорочення ФАПів та амбулаторій, закриття шкіл та дитячих садків сільське населення поставлено в жахливі умови та знаходиться на межі виживання.

За таких обставин перебування Павленка О.М. на посаді Міністра аграрної політики та продовольства України є неможливим і таким, що суперечить інтересам держави і суспільства”.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам