Коллектив Днепровського театра имени Шевченко посетил столицу канадского Евромайдана и Ниагарский водопад

По завершенню концертної програми творчого візиту до Канади, колективу Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка влаштували екскурсію на Ніагарський водоспад.

Організував поїздку відомий скрипаль-віртуоз Василь Попадюк. Каже, місце обрав не випадково, воно є знаковим для тутешніх українців.

«По-перше це чудо світу, і побувати в Торонто і не бути на Ніагарі – це просто злочин, — зазначив Василь Попадюк. – По-друге, Ніагара цікава ще й тим, що тут згори є українська церква, і коли був Євромайдан, то Ніагара була підсвічена жовто-блакитними кольорами. І саме поряд з Ніагарським водоспадом був канадійський Євромайдан. Всі молились тут за Україну, за людей, які відстоювали свій вибір. Багато політиків, митців виступали тут, було дуже багато людей. І муніципалітет Ніагара Фоллс зробив усе, аби місто було максимально жовто-блакитне».

Ніагарський водоспад називають одним з чудес світу. Розташований на кордоні Канади та Сполучених Штатів Америки. Щосекунди скидає 3000 тонн води. Є одним з найпотужніших водоспадів планети – сьомий за витратою води. Під водоспадом збудовані гідроелектростанції загальною потужністю до 4,4 гігават.

«Подивіться на цю красу, на цю чистоту та силу води. Я хочу побажати, щоб така сила і у наших людей була, як у цієї води. У нас неймовірний вихор емоцій, і ми поки не можемо зібрати їх докупи. Це неперевершено», — не приховувала захвату директор театру, заслужена артистка України Оксана Петровська.

«У мене таке враження, що я стою на вершині Всесвіту, і з цієї вершини я хочу вклонитись всім, хто зробив нам такий великий подарунок. Зокрема, президенту благодійного фонду «Солідарність» Олександру Петровському. Хочу подякувати і генію на сцені, але такому простому в житті Василю Попадюку, Юрій Клюфасу, колективам усіх шкіл, де ми виступали, усіх концертних зал», — розчулилась народна артистка України Лідія Кушкова-Шевченко.

Власне, відвідини Ніагарського водоспаду завершують програму творчого візиту Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади. За тиждень часу колектив театру дав 8 вистав «Коза-Дереза» як в українських школах, так і на фестивалях, поставив повноцінну концерт-виставу «АТО – «Ангели тебе оберігають», а також виступив з двома концертами української традиційної та сучасної музики.

«Нас дуже добре зустрічали, на наші вистави й концерти приходили люди, які живуть в США. І вони казали, що ви маєте приїхати до нас, бо такі колективи ще не приїздили. Концерти відбуваються, а от такого театру ще не було. І Ми у вашому концерті бачили усе, і ваше життя, і сьогодення, і історію, те, що ми не бачимо тут по телебаченню», — зазначає Оксана Петровська.

Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка заснований 23 серпня 1918 року указом гетьмана України Павла Скоропадського. Театр відкрито прем’єрною виставою «Лісова пісня» Лесі Українки. З 1927 року постійне місце перебування театру — місто Дніпро. На сцені театру виступали Лесь Курбас, Гнат Юра, Наталія Ужвій, Микола Садовський, Леонід Задніпровський, Лідія Кушкова. Серед сучасних акторів — ветерани війни на сході України. Колектив театру дав 5 концертів в зоні АТО та в місцях дислокації ООС.

З 2016 року театр очолює Оксана Петровська, заслужена артистка України, провідний майстер сцени, кавалер ордена «Князя Володимира Великого ІІІ ступеня», а з 2018 року Дніпровський академічний музично-драматичний театр ім. Шевченка має статус Національного. Театр – поки єдиний у Дніпрі з виключним україномовним репертуаром.

Візит Дніпровського академічного музично-драматичного театру ім. Шевченка до Канади відбувається за підтримки Благодійного Фонду «Солідарність».

Источник: Версии
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам