Члены ЦИК заявляют

Сегодня члены Центральной избирательной комиссии подписали заявление в связи с ситуацией, сложившейся с регистрацией кандидатов в народные депутаты Украины, включенных в избирательный список Блока Юлии Тимошенко. Текст заявления прилагается.

З А Я В А
членів Центральної виборчої комісії

Юридична неможливість прийняття рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку Блоку Юлії Тимошенко, зробила Комісію та її членів об’єктом безпідставних звинувачень та тиску з боку представників окремих політичних сил. Кожен з нас, членів Центральної виборчої комісії, перед вступом на посаду склав на пленарному засіданні Верховної Ради України присягу Українському народові, згідно з якою зобов’язався при здійсненні своїх повноважень у Центральній виборчій комісії додержуватися Конституції України та законів України, позапартійної позиції, бути чесним, об’єктивним та неупередженим у вирішенні питань, що належать до повноважень Комісії, забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян України та права на участь у референдумі. Своїм обов’язком перед Українським народом ми вважаємо відкрито й публічно заявити про власну – виключно правову – позицію з цього питання.

7 серпня 2007 року до Центральної виборчої комісії надійшла заява Блоку Юлії Тимошенко про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку цього Блоку. В результаті розгляду поданих документів, було встановлено їх невідповідність вимогам пунктів 5 та 6 частини першої статті 58 Закону України „Про вибори народних депутатів України” (далі – Закон), а також вимогам постанови Центральної виборчої комісії від 2 серпня 2007 року № 56 „Про форму виборчого списку кандидатів у народні депутати України від політичної партії, виборчого блоку політичних партій на позачергових виборах народних депутатів України 30 вересня 2007 року”.

Так, витяг з протоколу першого Міжпартійного з’їзду Блоку Юлії Тимошенко та виборчий список кандидатів у народні депутати України від цього Блоку не містять повних відомостей про місце проживання переважної більшості кандидатів у народні депутати України. Зазначені у цих документах найменування населених пунктів не можуть вважатися місцем проживання кандидатів у розумінні Закону. Цей висновок обумовлений системним аналізом всіх його відповідних норм: частини четвертої статті 41; частини сьомої статті 57; пунктів 5, 6 та 8 статті 58; пунктів 1 та 2 частини першої статті 107; та інших.

Неналежне оформлення витягу з протоколу першого Міжпартійного з’їзду Блоку Юлії Тимошенко та виборчого списку кандидатів у народні депутати від цього Блоку згідно з пунктом 2 частини першої статті 62 Закону є підставою для прийняття єдиного рішення Центральної виборчої комісії – рішення про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати України. Протилежне рішення, з точки зору права, було б порушенням встановленого Законом України „Про Центральну виборчу комісію” обов’язку кожного з нас діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України. Рішення про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, прийняте на підставі неналежно оформлених документів, було б не лише відверто незаконним – таке рішення можна було розцінювати і як преференційне щодо одного суб’єкта виборчого процесу, і дискримінаційне – щодо всіх без виключення інших. Адже, всі політичні партії і виборчі блоки, кандидатів від яких зареєстровано Центральною виборчою комісією станом на 12 липня 2007 року (Комуністична партія України, Партія регіонів, Прогресивно-Соціалістична партія України, Блок „Наша Україна – Народна Самооборона”, Блок Литвина, Всеукраїнське об’єднання „Свобода”), належним чином оформили всі документи, подані до Центральної виборчої комісії, зокрема – правильно зазначили місце проживання всіх кандидатів.

Намагаючись, як і завжди, максимально можливо, але у межах Закону, йти на зустріч суб’єкту виборчого процесу, сприяти у реалізації його прав, члени Центральної виборчої комісії особисто та через засоби масової інформації пропонували представнику Блоку Юлії Тимошенко та керівникам цього Блоку до 24 години 10 серпня 2007 року виправити виявлені у поданих для реєстрації документах недоліки. Необхідні виправлення стали б запорукою прийняття рішення про реєстрацію всіх без виключення кандидатів у народні депутати України від Блоку Юлії Тимошенко. Відповіддю нам стала відмова.

Вже з 0 годин 11 серпня на нашу адресу стали лунати безпідставні звинувачення в упередженості, незаконності та заангажованому характері наших дій. Апогеєм таких звинувачень стала прес-конференція одного з кандидатів у народні депутати України від Блоку Юлії Тимошенко вдень
11 серпня 2007 року. Допущені на цій прес-конференції та тиражовані згодом у засобах масової інформації упродовж дня висловлювання на нашу адресу ми розцінюємо як грубий та неприхований тиск, спробу незаконного впливу на кожного з нас з метою добитися прийняття незаконного рішення. Так само ми змушені кваліфікувати й відверті погрози кримінальною відповідальністю, яка, нібито „чекає на окремих членів Центральної виборчої комісії”, висловлені у заяві центрального штабу іншого суб’єкта виборчого процесу. Відповідальність за такі дії передбачена у статті 344 Кримінального кодексу України.

У зв’язку з викладеним ми заявляємо:

1. Ніхто й ніколи не зможе змусити нас прийняти незаконне рішення, навіть використовуючи такі брудні та неприпустимі у демократичній державі засоби, як погрози та залякування. Всі суперечки навколо виборчого процесу мають вирішуватися виключно у правовій площині. Як члени Центральної виборчої комісії ми не дозволимо втягнути себе у політичне протистояння.

2. Закон України „Про вибори народних депутатів України” є єдиним для всіх і застосовувати його ми завжди будемо однаково. Жодна політична партія або виборчий блок не має підстав розраховувати на диференційоване, відмінне від інших ставлення до себе з боку членів Центральної виборчої комісії. Ми будемо продовжувати неухильно дотримуватися принципу рівності прав і можливостей всіх партій (блоків) – суб’єктів виборчого процесу.

3. Ми рішуче протестуємо проти будь-яких спроб зруйнувати існуючу довіру виборців до Центральної виборчої комісії та до її членів, заздалегідь піддати сумніву майбутні результати позачергових виборів народних депутатів України або навіть поставити весь виборчий процес під загрозу зриву. Особисті політичні амбіції, прорахунки, недоліки в організації роботи юридичних служб штабів окремих суб’єктів виборчого процесу не повинні впливати на законний перебіг процесу підготовки і проведення виборів.

4. Програмування суспільної свідомості на не сприйняття будь-яких результатів позачергових виборів, крім тих, які задовольнятимуть лише одну політичну силу, є найгіршою альтернативою належному дотриманню всіх вимог Закону України „Про вибори народних депутатів України” та чесній участі у виборах.

5. Організацію публічних заходів передвиборної агітації під стінами Центральної виборчої комісії тими суб’єктами виборчого процесу, які не мають права вести агітацію згідно з законом, ми розцінюємо як провокацію. Фінансування та проведення таких заходів є протиправним.

Секретар
Центральної виборчої Комісії

Т. ЛУКАШ

Члени Центральної виборчої комісії

Т. АСТАХОВА

Ю. ДАНИЛЕВСЬКИЙ

Ю. ДОНЧЕНКО

М. ОХЕНДОВСЬКИЙ

Б. РАЙКОВСЬКИЙ

О. ЧУПАХІН

О. ШЕЛЕСТОВ

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам