Игорь Криль: «Единый центр» готовит закон о наблюдателях на выборах

Парламент має повернути та посилити механізми громадського контролю за виборами Президента, і саме з цією метою Єдиний Центр розробляє законопроект «Про забезпечення громадського контролю за виборчим процесом». Про це сьогодні заявив голова Єдиного Центру, народний депутат Ігор Кріль, коментуючи припущення про ймовірні фальсифікації результатів голосування.

Зокрема, цей документ передбачатиме спрощену процедуру реєстрації спостерігачів і представників ЗМІ, розширення їхніх повноважень щодо контролю за перебігом виборів. У свою чергу, це гарантуватиме прозорість виборчого процесу та захистить одержані результати від підтасовок. «Головне, щоб цифри голосування не були спотворені і відповідали справжньому волевиявленню українського народу», — підкреслив народний депутат.

На думку Ігоря Кріля, команди основних кандидатів намагаються послабити громадський контроль за перебігом виборів, розширити можливості для фальсифікацій. Саме тому у прийнятому парламентом законі «Про вибори Президента України» фактично було знищено саме поняття «спостерігач» та суттєво обмежено присутність журналістів на дільницях.

«Вже зараз видно, що політичні сили, які змагаються за найвище крісло в державі, готові задіяти будь-які методи для досягнення своєї мети. За таких умов контроль за виборчим процесом є засобом проти фальсифікацій, особливо під час підбиття підсумків виборів. Саме тому Єдиний Центр в день виборів проведе паралельний підрахунок голосів», — заявив Ігор Кріль.

Він також нагадав, що Єдиний Центр ще у березні цього року розробив та подав на розгляд парламенту проект Виборчого кодексу. Він передбачає відкриті виборчі списки, ліквідацію іменних виборчих блоків, обрання міських голів у два тури і широке залучення громадськості до контролю за ходом виборчих кампаній. Ухвалення цього кодексу створить дієвий запобіжний механізм проти різного роду деформацій виборчого процесу.

Источник: Версии
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам