Елена Лукаш: типичный наблюдатель от Грузии не имеет ни опыта, ни работы, ни образования

Комментируя отказ Центральной избирательной комиссии зарегистрировать в качестве международных наблюдателей на президентских выборах представителей Грузии, народный депутат от Партии регионов, представитель кандидата в президенты Украины Виктора Януковича в ЦИК Елена Лукаш, в частности, отметила…

— Сьогодні Блок Юлії Тимошенко зробив заяву, що він занепокоєний відмовою ЦВК зареєструвати дві тисячі міжнародних спостерігачів із Грузії.

Я представляю інтереси Віктора Федоровича Януковича у ЦВК і, безумовно, ознайомлена з матеріалами справи. Тож давайте уважно подивимося, як взагалі могло статися так, що в нашій країні відмовляють у реєстрації спостерігачам за ходом виборчого процесу та безпосередньо голосування, які представляли іноземну державу. Що стало причиною відмови?

Слід зауважити, що Віктор Янукович і Партія регіонів завжди вітали інститут міжнародних спостерігачів, постійно підтримуючи з ними тісні зв’язки.

З початку виборчого процесу Центральною виборчою комісією було зареєстровано 3149 офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій. Усі подані документи були оформлені у відповідності до вимог закону, а запропоновані кандидатури здебільшого мають значний досвід відповідної діяльності.

В свою чергу 8 січня 2010 року до ЦВК надійшло два звернення від Посольства Грузії в Україні з проханням зареєструвати офіційних спостерігачів на виборах Президента України 17 січня 2010 року, до яких були додані списки кандидатур та анкети (на 1120 та 1840 осіб).

9 січня 2010 року до ЦВК надійшов список кандидатур без анкет, який містив 2132 особи. Кандидатури у цьому списку дублювались із попередньо поданих списків.

ЦВК, розглянувши подані документи, встановила, що вони оформлені дуже неякісно і містять суттєві недоліки.

Однак до проекту постанови, підготовленої за ініціативою БЮТ, було включено 2042 особи, яких пропонувалося зареєструвати офіційними спостерігачами.

Членом ЦВК Т. Астаховою було проведено повторну перевірку поданих документів, за результатами якої в додаток до проекту постанови було включено 378 осіб, анкети яких були визнані більш-менш задовільними.

Таке суттєве скорочення кількості кандидатур для реєстрації офіційними спостерігачами було викликано тим, що подані документи містили досить велику кількість помилок, неточностей, протиріч або не містили обов’язкових відомостей про особу.

Так, за результатами опрацювання поданих документів було встановлено наступне:

— було знайдено 119 осіб, анкети яких дублюються;

— серед поданих кандидатур немає жодної, яка б мала досвід спостереження за виборами;

— 1466 осіб тимчасово не працюють, серед них значна кількість тих, хто поставили прочерк у графі «професія»;

— стосовно 180 осіб контактні дані або повністю відсутні, або зазначені не в повному обсязі;

— стосовно однієї особи не зазначено громадянство;

— подано 3 анкети особами, які не були включені до подання.

Таким чином, типовий спостерігач від Грузії – це молодий чоловік без освіти, непрацюючий, без жодного досвіду спостереження за виборами, зазвичай ще і без певного місця проживання.

11 січня 2010 року питання про реєстрацію офіційних спостерігачів від Посольства Грузії в України розглядалося на засіданні ЦВК. За результатами голосувань рішення про реєстрацію поданих кандидатур не було прийняте. Так, проект БЮТ про реєстрацію 2042 осіб, документи яких не відповідають вимогам закону, набрав 7 голосів членів ЦВК, тому був відхилений. Водночас за пропозицію Т. Астахової зареєструвати 378 осіб, анкети яких можна вважати задовільно оформленими, БЮТ не голосував, через що вказаний проект набрав лише 5 голосів, і також був відхилений.

Саме тому ЦВК не змогла зареєструвати міжнародних спостерігачів із Грузії.

Я особисто і всі представники Партії регіонів, безумовно, будемо наполягати, щоб у подальшому Центральна виборча комісія ретельно відстежувала, хто саме і з якою метою їде в нашу державу виконувати високу місію міжнародного спостерігача. В тому числі – й шляхом ретельного вивчення їхніх документів.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам