Выборы в Киевоблсовет: социологический разрез

Институт экономического и политического анализа провел социсследование, цель которого — выяснить электоральные предпочтения жителей Киевской области. Полученные данные позволяют сделать объективные выводы о настроениях избирателей, их отношении к власти и оппозиции.

Оцінка громадянами політичної ситуації і ставлення до виборів депутатів до Київської обласної ради

Інститут економічного та політичного аналізу

ПРЕС-РЕЛІЗ

Протягом останніх виборчих кампаній ми систематично проводили соціологічні дослідження. Нам приємно відзначити, що наші прогнози виявилися найточнішими на відзнаку від інших. Слід відзначити, що й рівень підтримки кандидатів за нашими прогнозами виявлявся найточнішим.

Тема 1. Соціологія
Соціологічне опитування проведене в період з 10 по 13 жовтня 2010 р. Всього опитано 2240 респондентів. Вибірка репрезентує міське та сільське населення Київської області старше 18 років і за структурою відображує мешканців сільських і міських населених пунктів за такими основними показниками, як стать, вік, освіта. Розрахункова статистична похибка вибірки становить 2,2%.

1. Розподіл відповідей на запитання «Чи вважаєте Ви, що з приходом нового керівництва до Київської обласної державної адміністрації соціально-економічна ситуація в області покращилася»?

1) безумовно покращилася 34,2
2) скоріше покращилася 24,6
3) скоріше ні 14,6
4) однозначно ні 8,1
5) мені це байдуже 9,5
6) важко відповісти 9,0

2 . Розподіл відповідей на запитання «Яке Ваше ставлення до перетворення України в президентсько-парламентську республіку»?

1) цілком позитивне 28,7
2) скоріше позитивне 31,5
3) скоріше негативне 12,1
4) однозначно негативне 10,3
5) мені це байдуже 17,4

3. Розподіл відповідей на запитання «Яке Ваше ставлення щодо проведення виборів до обласної та місцевих рад на мажоритарній основі замість пропорційної системи виборів»? 

1) цілком позитивне 53,5
2) скоріше позитивне 18,8
3) скоріше негативне 10,2
4) однозначно негативне 6,3
5) мені це байдуже 5,1
6) важко відповісти 6,1

4. Розподіл відповідей на запитання “Якби найближчої неділі відбувалися вибори до Київської обласної ради, чи взяли б Ви участь у голосуванні?”, у %

однозначно так 53,6
скоріше так 25,3
скоріше ні 7,7
однозначно ні 5,6
важко відповісти 7,8

Як відомо, переконання людей – це досить інертна категорія і було б помилковим покладатися на тільки на результати досліджень переконань виборців «по гарячих слідах». Тому наш сьогоднішній прогноз можливих переміщень симпатій виборців враховує думки громадян і на попередньому виборчих кампаніях у 2009 та 2010 роках.

5. Розподіл відповідей на запитання “Якби вибори до Київської обласної ради відбувалися вже сьогодні, то за яку з перелічених нижче партій Ви б проголосували?”, у % 

Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” 18,2
Партія регіонів 35,1
“Сильна Україна” 6,4
“Фронт змін” 6,5
Український демократичний альянс за реформи (“Удар”) 1,5
Комуністична партія України 2,4
Народна партія 2,5
Всеукраїнське об’єднання “Свобода” 1,1
Народний союз “Наша Україна” 3,1
Соціалістична партія України 1,5
Українська соціал-демократична партія 1,8
За іншу партію 3,1
Ще не знаю, вагаюся з вибором 7,7
Вказав би в бюлетені,
що не підтримую кандидатів
від жодної партії 4,9
Не пішов би на вибори 4,2 

Слід зауважити, що опитувані наголошували на певному перегляді своїх симпатій на користь більш прагматичного і суворого ставлення до окремих норм поведінки і життя в цілому стосовно всіх політичних сил.

Не залишилися осторонь від виборців і морально-етичні аспекти поведінки в середовищі партій.

Як свідчать результати опитування, рейтинг ВО «Батьківщина» помітно понижується. Основним фактором такої тенденції стали скандали, які відбулися у Львівській та Київській обласних організаціях. Глибинні процеси, які досягли небезпечної сили, вийшли назовні цієї політичної структури і фактично привели до розколу БЮТ в Київській та Львівській областях. Плутанина щодо керівників обласних партійних організацій в цих областях дезорієнтувала виборців і вони взагалі не бачать перспектив цієї політичної сили.

6. Розподіл відповідей на запитання “З огляду на кризу в керівництві Київської обласної організації ВО “Батьківщина” кого Ви вважаєте її легітимним керівником?”, у % 

Володимира Майбоженка 16,2
Костянтина Бондарєва 8,1
важко відповісти 75,7 

На сьогодні, як бачимо, склалася суттєва перевага за кількістю виборців, які не сприймають карколомних кроків щодо кадрових змін в політичних колах. Більшість опитаних вважає, що В.Майбоженко продовжує бути легітимним керівником Київської обласної організації ВО “Батьківщина”.

Тема 2. Стосовно корупційних дій О.Турчинова
Інформація на базі репрезентативного опитування, проведеного в період 24-30 вересня 2010 року ІНСТИТУТОМ СОЦІАЛЬНОЇ ТА ПОЛІТИЧНОЇ ПСИХОЛОГІЇ АПН УКРАЇНИ

Оприлюднення корупційних дій О.Турчинова значно послабило позиції цієї політичної сили в українському суспільстві. Обвинувачення у корупційних діях стосуються одного із лідерів БЮТ та його близьких родичів. Зокрема, йдеться про розкрадання банківських коштів, призначених для виплати депозитів вкладникам цих банків, про незаконну безкоштовну приватизацію землі у Київській області родичкою О.Турчинова всупереч Рішенню Кабінету Міністрів України та ін.

Цілком закономірно, ми задали питання щодо ставлення виборців до таких дій О.Турчинова.

7. Розподіл відповідей на запитання “Ряд народних депутатів України звинуватили колишнього першого віце-прем’єр-міністра України Олександра Турчинова в корупційних діях, пов’язаних з розкраданням бюджетних коштів. Чи згодні Ви з тим, що виключення цих народних депутатів із фракції БЮТ у Верховній Раді України пояснюється намаганням О.Турчинова та його оточення приховати від суспільства факти розкрадання банківських коштів?”, у % 
 
Серед тих, хто визначився:
однозначно так 25,1
скоріше так 42,5
скоріше ні 24,1
однозначно ні 8,3 

Серед поінформованих щодо суті конфлікту і таких, що визначилися:
однозначно так 33,0
скоріше так  24,8
скоріше ні  25,2
однозначно ні 17,0 

Коментар. Як бачимо, по вибірці в цілому серед тих, хто визначився із відповіддю, 67,6 % опитаних в цілому і 57,8 % — серед поінформованих вважають дії О.Турчинова намаганням приховати свою участь у корупційних діях.

Серед прихильників БЮТ

усіх:
однозначно так 36,0
скоріше так 40,2
скоріше ні 19,9
однозначно ні 3,9 

поінформованих щодо суті конфлікту:
однозначно так 44,2
скоріше так 18,6
скоріше ні 31,2
однозначно ні 6,0 

Коментар. Навіть серед усіх прихильників ВО «Батьківщина» 76,2 % поінформованих переконані, що виключення народних депутатів України із фракції БЮТ, які звинуватили колишнього першого віце-прем’єр-міністра України Олександра Турчинова в корупційних діях, пов’язаних з розкраданням банківських коштів, пояснюється намаганням О.Турчинова приховати від суспільства факти розкрадання банківських коштів.

8. Розподіл відповідей на запитання “Чи вважаєте Ви, що посадова особа, причетна до викрадення з банків бюджетних коштів, призначених для виплати депозитів вкладникам цих банків, заслуговує на суворе покарання?”, у % 

По вибірці в цілому:
однозначно так 70,1
скоріше так 20,5
скоріше ні 0,7
однозначно ні 0,7
важко відповісти 8,0 

Серед прихильників БЮТ:
однозначно так  68,3
скоріше так  20,8
скоріше ні 0,4
однозначно ні  0,6
важко відповісти 9,8 

Коментар. Виборці одностайні в своєму переконанні: не залежно від посади й політичної належності особа, винна, або причетна до злодійства повинна бути покараною. Тому, якщо підтвердиться інформація про причетність О.Турчинова до розкрадання банківських коштів, то він повинен публічно дати пояснення українському суспільству своїм діям.

9. Розподіл відповідей на запитання “Чи згодні Ви з тим, що О. Турчинов має публічно пояснити факт безкоштовної приватизації його родичкою в с. Лісники Київської області землі з лісом усупереч рішенню Кабінету Міністрів України?”, у % 

По вибірці в цілому:
однозначно так 46,5
скоріше так 27,0
скоріше ні 4,0
однозначно ні 1,9
важко відповісти 20,6 

Серед прихильників БЮТ:
однозначно так 38,2
скоріше так 30,2
скоріше ні 6,1
однозначно ні 2,8
важко відповісти 22,6 

Коментар. Власне кажучи, це ланки одного і того ж ланцюжка безвідповідальності і корупційних дій О.Турчинова. Виборці, в тому числі й прихильники БЮТ хочуть публічних пояснень щодо вчинків О.Турчинова, пов`язаних із сприянням сестрі своєї дружини – пані Вишневській безкоштовно приватизувати в с. Лісники Київської області землю з лісом. Може це буде початком очищення нашого суспільства.

Директор інституту Олександр Пилипенко кандидат історичних наук

Источник: УНИАН
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам