Написаны уникальные учебники для подготовки ракетчиков

Украина – государство с уникальными достижениями мирового уровня в сфере ракетно-космической науки и техники. Для поддержки ее на соответствующем уровне и дальнейшего эффективного развития необходима постоянная подготовка молодых научно-технических кадров. Высокий уровень организации учебного процесс, который предусматривает объединение знаний и мастерства преподавателей и наличие соответствующей материально-технической базы, является основой подготовки квалифицированных специалистов.
З погляду на це необхідно важливим та своєчасним було видання комплексу підручників для студентів вищих навчальних закладів, об'єднаних єдиним тематичним напрямом — «Виробництво, випробування та експлуатація ракетно-космічної техніки», створених великим колективом авторів, як відомих та заслужених вчених і спеціалістів ракетно-космічної галузі, так і представників більш молодого покоління.

Цей комплекс містить підручники, видані протягом останніх 15 років -«Технологія виробництва літальних апаратів із композиційних матеріалів», «Герметичність в ракетно-космічній техніці», «Твердотопливні ракетні двигуни. Матеріали і технології», «Розвиток ракетно-космічної техніки в Україні», «Полімерні композиційні матеріали в ракетно-космічній техніці». «Технологія виробництва ракетно-космічних літальних апаратів», «Ракети-носії і космічні ступені ракет як об'єкти керування» і є першим національним виданням, що слугує підготовці висококваліфікованих фахівців ракетно-космічної науки і техніки. Він створений на основі особистого освітянського, наукового і виробничого досвіду підготовки фахівців, запровадження новітніх форм і методів навчання, розробки найсучасніших конструкцій та технологій виготовлення ракет, ракет-носіїв та космічних апаратів, ефективних форм взаємодії в ланці вищий навчальний заклад — наукове та виробниче підприємство.

Авторами вперше приведено унікальний теоретичний матеріал, розглянуто питання його практичної реалізації в проектуванні, конструюванні, експериментальному відпрацюванні та виробництві об'єктів ракетно-космічної техніки.

Детально викладено теоретичні основи та практики створення ракет-носіїв та космічних апаратів. Всебічно узагальнено більш ніж 50-річний досвід широкої наукової та виробничої кооперації провідних підприємств та організацій.

Навчальний матеріал викладено в логічній послідовності — від історичних фактів становлення ракетно-космічної галузі України до методів проектування, відпрацювання та технології виробництва сучасних зразків об'єктів ракетно-космічної галузі.

Підручники підготовлені за схемою використання конкретних прикладів рішення актуальних завдань на фундаментальних теоретичних засадах, що є найбільш доцільним і ефективним методом підготовки спеціалістів ракетно-космічної техніки.

Розглянуто проблеми створення ракет-носіїв, балістичних ракет і космічних літальних апаратів за нетрадиційними схемами з реалізацією піонерних рішень; висвітлюється досвід розробки декількох поколінь ракетно-космічних комплексів. Нетрадиційність у всіх випадках була обумовлена гострою необхідністю виконання складних вимог і обмежень до розроблюваної техніки. Такими факторами були як конструктивні, компонувальні, технологічні, економічні, так і військово-політичні, кон'юнктурні та інші, але вони завжди передбачали необхідність часу і ресурсів на їх розробку.

В підручниках наводяться приклади оригінальних практично значимих теоретичних, технічних, технологічних рішень, винаходів українських ракетобудівників, отриманих, в тому числі, за участю авторів підручників.

Перша в світі глобальна з необмеженою дальністю польоту ракета Р-36 орбітального варіанту, побудована за умови використання перших ступенів базової балістичної ракети, що забезпечувала досяжність будь-якої точки земної поверхні з «підльотом» з будь-якого напрямку з точністю близькою, або такою ж, як у балістичної ракети. Ракети-носії наступних поколінь, при створенні яких було переглянуто існуючі, перевірені практикою методи розрахунку необхідної ефективності керуючих органів. Перший пуск в СРСР ракети з головною частиною, що розділяється, який повинен був випереджати відповідну подію в США. Завдання було виконано за умови нового підходу — закріплення на ракеті головної частини, що суттєво відрізнялась від штатної за аеродинамічними характеристиками та конструктивною схемою, а також використання винайденого «інерційного способу відділення блоків» та відповідного пристрою.

У підручниках висвітлені досягнення вітчизняних та зарубіжних вчених і практиків у створенні ефективних технологій виробництва нової техніки, методів її випробування, розробки унікальних функціональних матеріалів, які не існували раніше.

Приклади, що наведені у підручниках, ілюструють комплексний зміст розробок, реалізація яких стимулювала прорив в різних напрямках знань: механіці, теорії та практиці керування, технології, матеріалознавстві, економіці, теорії та практиці випробувань складних систем.

Створений комплект підручників — це енциклопедія знань та практичного досвіду українського та світового ракетобудування. Викладений в них матеріал — це гармонійне поєднання теорії та практики, що є необхідним для отримання професійних знань та вмінь. Підручники мають практичну цінність не тільки для студентів і аспірантів авіаційно-космічного напрямку, але і для науковців і інженерів, оскільки в них сформульовані наукові проблеми та задачі, які потребують дослідження і вирішення.

Комплект підручників за змістом повністю відповідає сучасним вимогам освіти, потребам економічного розвитку України, суттєво сприяє підготовці національних кадрів для ракетно-космічної галузі України. Слід зазначити, що подібне видання у інших країнах не існує.

Цілком логічним є висунення комплексу підручників «Виробництво, випробування та експлуатація ракетно-космічної техніки» у семи книгах на здобуття Державної премії України в галузі науки та техніки за 2011 рік. Я впевнений, що авторський колектив цього видання у складі Полякова М.В., Гайдачука О.В., Кобріна В.М., Джура Є.О., Манько Т.А., Саніна А.Ф., Шептуна Ю.Д., Кулика О.В., Джур О.Є., Хуторного В.В. заслуговує на присудження Державної премії України у галузі науки і техніки.

Вiктор Пилипенко,

Академік НАН України, Заслужений діяч науки і техніки України, професор, член Міжнародної академії астронавтики, Російської академії космонавтики ім. К.Е. Ціолковського, Європейської академії наук, почесний працівник ракетно-космічної галузі України, лауреат Державних премій України та СРСР, премії НАН України ім. М.К. Янгеля.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам