Профорієнтаційний термінал державної служби зайнятості


В сучасних умовах професійна орієнтація населення, зокрема, шкільної молоді, є одним з головних напрямів державної політики зайнятості. У зв’язку з цим профорієнтаційна робота державної служби зайнятості налагоджена у принципово новому форматі. Акценти зміщено від регулювання поточної ситуації на ринку праці – до профілактики безробіття, особливо молодіжного.

З метою забезпечення функціонування системи професійного інформування населення, у тому числі учнів загальноосвітніх навчальних закладів, Державним центром зайнятості Міністерства соціальної політики України розроблено інноваційний проект "Профорієнтаційний термінал", спрямований на забезпечення доступності, мобільності, гнучкості та привабливості профорієнтаційних послуг для молоді. Зазначений проект підтримано Міністерством освіти і науки України.

Задля забезпечення якісного функціонування системи професійного інформування населення, у тому числі учнів загальноосвітніх навчальних закладів, Державний центр зайнятості та Міністерство освіти та науки України у 2008 році розпочали спільний інноваційний проект. З метою допомогти молодим людям усвідомлено вибрати професію та наблизити випускників школи до вітчизняних виробничих реалій, щоб обраний ними фах згодом не виявився безперспективним та непотрібним, був розроблений програмно-апаратний комплекс "Профорієнтаційний термінал".

Цей проект реалізується під гаслом «Живи і працюй в Україні». За його допомогою школярі дізнаються про зміст професій, стан і перспективи ринку праці, вищі та професійно-технічні навчальні заклади, умови навчання в них, основи трудового законодавства, послуги служби зайнятості тощо.

Нарешті школярі дізналися, що у світі є набагато більше професій, ніж юрист та економіст! Термінал допомагає розібратися з розмаїттям доступних спеціальностей та визначити, які ж з них на сьогодні затребувані в Україні.

Аналогів цьому пристрою ще немає в світі. Україна виступила піонером, запропонувавши такий проект, головна мета якого – наблизити випускника школи до вітчизняних виробничих реалій.

Профорієнтаційний термінал також популяризує професійну орієнтацію та інші профінформаційні послуги державної служби зайнятості, які мають посідати провідну роль у формуванні в молоді усвідомленого вибору професії, виду та місця діяльності, мотивації до праці, зменшенні професійно-кваліфікаційного дисбалансу між попитом і пропозицією робочої сили.

Термінал являє собою молодіжний профорієнтаційний Інтернет-портал, доступ до якого здійснюється через спеціальні електронні пристрої (татч-скріни).

Профорієнтаційний термінал встановлено майже у 8 тис. загальноосвітніх навчальних закладах України. До кінця 2011 року ними буде забезпечено понад 11 тис. навчальних закладів. Зокрема заклади, в яких навчаються діти-сироти, діти, які позбавлені батьківського піклування, діти з обмеженими можливостями та в дитячих лікувально-оздоровчих закладах.

Перелік загальноосвітніх навчальних закладів для розміщення профорієнтаційних терміналів в обов’язковому порядку погоджується з регіональними управліннями освіти і науки.

Державним центром зайнятості організовано методичний супровід впровадження терміналів, систематичне оновлення інформації та проведення спільних з навчальними закладами профорієнтаційних заходів.

Для працівників освіти проведено презентації терміналу на педагогічних конференціях, засіданнях колегій управлінь освіти і науки, щодо використання даних терміналів в профорієнтаційної роботі з учнями.

В усіх закладах освіти, де були встановлені програмно-апаратні комплекси, спеціалістами центрів зайнятості проводилися профорієнтаційні заходи, уроки з вибору професії для учнів, інформаційні заходи для батьків, методичні та інформаційні семінари для вчителів.

Простота користування, доступність викладення інформації, відеоілюстрування приваблюють учнів різного віку. Термінал оснащений різноманітною пізнавально-мотиваційною та розважально-ігровою інформацією. Завдяки зручній та зрозумілій блоковій структурі, є змога користуватися терміналом без спеціальної підготовки. З його допомогою батьки довідуються, як допомогти дитині визначитися з майбутньою професією, як підготувати її до зовнішнього незалежного оцінювання та вступу до навчального закладу. Вчителі мають методичні рекомендації щодо проведення профорієнтаційних уроків, зокрема орієнтовну програму спільної із службою зайнятості системної поетапної профорієнтаційної роботи з учнями випускних класів тощо.

Цікавими і корисними є психологічні експрес-методики для самотестування, скориставшись якими учні отримають поради щодо вибору фаху, побудови професійної кар'єри.

Одна з головних переваг профорієнтаційного терміналу полягає у тому, що інформація тут не є статичною, як у друкованому довіднику чи посібнику, а постійно оновлюється. Наприклад, систематично оновлюється інформація у довідниках навчальних закладів та базових центрів зайнятості, інформація щодо актуальності професій за попередній період в конкретному регіоні, рейтинг пропозицій роботи, анонси інформаційних заходів, які планують провести для школярів центри зайнятості у наступні два місяці.

За результатами впровадження профорієнтаційного терміналу державним центром зайнятості було проведено соціологічне дослідження, в якому брали участь майже 45 тисяч учнів 8-11 класів – користувачів терміналу в усіх регіонах України. За оцінкою ступеня впливу на професійний вибір, вони поставили термінал на третє місце — одразу після власного вибору та порад батьків. А 72% учнів вважають, що отримані під час користування терміналом знання та навички безперечно знадобляться їм у майбутньому.

Найбільше учнів зацікавили інформаційні блоки «Абетка професій», «Служба зайнятості для тебе», а особливою популярністю у вчорашніх випускників користувалася рубрика «Де отримати професію», за допомогою якої вони могли ознайомитися з переліком навчальних закладів України, окремими факультетами та спеціальностями, їхніми пропозиціями, дізнатися про вступні випробування, умови зарахування тощо. Всі відмічали позитивні моменти: не треба їздити по навчальних закладах, допитуватися, чекати: прийшов, подивився – і зробив свій вибір.

Інформація про описи професій в розділі «Абетка професій» визначена як зручна та зрозуміла, оскільки при її формуванні враховані вікові особливості сприйняття інформації дітьми. За допомогою «Профорієнтаційного терміналу» можна дізнатися про зміст та особливості майже 200 професій і спеціальностей, а також про те, чи користується той чи інший фах попитом на ринку праці.

Це найповніший із легкодоступних банк даних про навчальні заклади України. Проаналізувавши цю інформацію, батьки зможуть допомогти своїм дітям обрати вірний шлях у майбутньому дорослому житті. Учні матимуть змогу дізнатися про те, як будували кар’єру успішні люди різних професій, як готуватися до вступних іспитів, а за спеціальними тестами визначать свої здібності.

Ще одна перевага інноваційного проекту сподобалась школярам: інформація не є статичною, як у довіднику чи посібнику, а оновлюється, що дозволяє оперативно дізнатися про будь-які зміни в умовах вступу, нові професії, нові вакансії підприємств.

Боль Дарія, учениця ЗОШ №12 з Кам’янець-Подільского: «Ми зрозуміли – це не просто іграшка, а дуже корисна річ, справжній друг та порадник. За допомогою терміналу, дехто зрозумів, що помилявся і став шукати себе в іншому напрямі, бо ж сперечатися із «розумною машиною» зайве».

Семенюк Анастасія, учениця ЗОШ №7 з Кам’янець-Подільского: «Завдяки профорієнтаційному терміналу та спілкуванню з спеціалістами служби зайнятості я отримала багато цікавої інформації та зрозуміла, що моє майбутнє – в моїх руках».

Учениця ЗОШ №6 Сидорчук Олександра з Кам’янець-Подільского з повагою звернулася до терміналу: «Пан Термінал Державної служби зайнятості посмів викликати на дуель тендітну пані Книжку!».

Учень Кам’янець-Подільської гімназії Ползюков Володимир, виклав свою думку: «Настане час, коли кожному потрібно буде вибирати одну із доріг у самостійне життя. Я готовий до цього вибору, але все одно кожного року буду звертатися до мого друга – Профорієнтаційного терміналу».

Учениця 7 класу ЗОШ №7 Матковська Олександра з Кам’янець-Подільского назвала термінал диковинкою, машиною часу, через яку можна заглянути у прийдешнє і дізнатися свою майбутню професію.

Приємно чути відгуки дітей-сиріт, їх думку про термінал: „Працювати з ним дуже просто і зручно, а головне – тут можна знайти багато інформації, навчальні заклади, нові професії, найбільш актуальні вакансії, отримати цікаві поради, пройти тестування”.

Вчителі також відмітили значне підвищення рівня власної поінформованості у сфері професійної орієнтації та світі професій в результаті користування терміналом. А переважна більшість опитаних батьків ствердили, що профорієнтаційний термінал допоміг їм визначитись з вибором майбутньої професії для дитини.

З використанням терміналів протягом 2010 – 2011 навчального року проведено майже 9 тисяч профорієнтаційних заходів для учнів, педагогів та батьків (це удвічі перевищує показник попереднього року), у т.ч. з учнями — понад 5,2 тисячі заходів, з батьками — понад 1,3 тисячі, з педагогами — більше 2 тисяч. Термінали використовуються для проведення профорієнтаційних зустрічей, уроків, у т.ч. бінарних, диспутів та дискусій, брейн-рингів, конкурсів, професіографічних досліджень, профорієнтаційних ігор, профорієнтаційних класних годин з елементами тренінгу та інших сучасних заходів для учнів, а також семінарів для батьків та педагогів. Охоплено більше 190 тисяч дітей, майже 36 тисяч батьків, близько 33 тисяч педагогічних працівників.

Термінал отримав високу оцінку провідних вчених України і науковців як високо інтелектуальний інноваційний продукт, який відзначається виваженим підходом до задоволення інформаційних потреб усіх категорій користувачів та значним масивом інформаційних даних. Член-кореспондент НАНУ, доктор економічних наук Е.Ліабанова вважає даний проект перспективним для налагодження профорієнтаційної роботи у навчальних закладах з метою успішного працевлаштування випускників на ринку праці.

Ця розробка державної служби зайнятості допоможе не розгубитися серед безмежжя професій і зробити правильний вибір найважливішого шляху, яким буде крокувати людина протягом майже всього життя.

Впровадження запропонованого інноваційного проекту сприятиме усвідомленому вибору школярами конкурентних професій, що суттєво вплине на досягнення балансу між ринком праці та ринком освітніх послуг та надасть можливість підвищити рівень аналітично-інформаційної та організаційної роботи у сфері державного регулювання ринку праці та сприяти зростанню конкурентоспроможності робочої сили країни та ефективності її використання.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам