Степан Хмара: Яценюк и Тягныбок себя опозорили

Наш гість – народний депутат України попередніх скликань Степан Хмара. Поговоримо сьогодні про День соборності і свободи, політичну кризу та ухвалені законопроекти від 16 січня. Сьогодні правоохоронці, які захищають владу, особливо активні. Є перші загиблі активісти. До речі, це припало на День соборності і свободи. На вашу думку, чому така активність саме 22 січня?
Не називайте правоохоронці – силовики. Правоохоронців вже давно немає. Це ще раз підкреслює, що сьогодні в Україні вже української влади немає. Її не було і до цього, але хоч ці маріонетки мали якусь відносну самостійність. Сьогодні повністю в Україні виконується сценарій кремлівських імперіалістів зграї Путіна, який управляє через Януковича, який став навколішки перед ним. І тому таке відбувається. І очевидно, що ці бандити кремлівські хотіли нам затьмарити наше свято, і саме в цей день була пролита кров цивільних людей бандитами, нелюдами з „Беркуту”. Безперечно, що всі вони понесуть покарання. І я думаю, що це буде скоро.

Можливо, навіть ці події стимулювали і зустріч лідерів опозиції з президентом. Він раніше якось не дуже йшов на діалог, а сьогодні він відбулася. Три години вони спілкувалися, щоправда не дали ще жодних коментарів. Чому не було коментарів від лідерів опозиції?

А тому що не було жодного позитивного результату. І його не могло бути. Тому що три години нічого там було робити. Якби у лідерів так званої опозиції було хоч трішки політичного досвіду, то вони б першою умовою, навіть не сідаючи за стіл, повинні були б поставити умову – негайно припинити бандитизм, який твориться в Києві бандами „Беркуту” насамперед і взагалі каральною системою. Тому що у нас немає ні правосуддя вже, немає ні правоохоронних органів. Є тільки каральна машина, бандформування кримінально-злочинної мафії на чолі з Януковичем. В Україні завершився антиконституційний переворот 16 січня, а зараз вже він впроваджується в дію.

Якщо дійсно була одна з вимог відвести спецпідрозділ „Беркут” і внутрішні війська. Активісти доволі стихійно вирішили піти до ВР – це була реакція на ухвалені закони 16 січня. Але в ВР все одно нікого не було. Сесія не працює. Що малося на увазі? Просто захопити приміщення ВР? Для чого це взагалі потрібно?

Малося на увазі виразити таким чином свою реакцію на те безчинство. Тому що в брутальний спосіб антиконституційний, антизаконний, аморальний повністю були фактично скасовані тими так званими законами… Таким чином люди хотіли висловити свій протест. В тому числі це був протест нікчемності лідерів опозиції, які проспівали, протанцювали, промарнували час майже два місяці. Люди з тим миритися не хочуть.

Зараз громадяни заведені. Якщо дійсно прибрати повністю силовиків з центру, на вашу думку, яка буде реакція громадськості, особливо тих активних молодих громадян, які зараз стоять в силовому протистоянні?

Якби, але цього не буде. Янукович цього не зробить. Це може заставити його тільки народ. І його, безперечно, чекає трибунал. Він відповість обов’язково перед українським народом. Дай бог, щоб він дожив до трибуналу. Я хочу, щоб він дожив. Він, Азаров, Рибак і Калетник, за ним взагалі тюрма плаче. Я хотів би, щоб вони всі дожили і були перед народним вуличним трибуналом. Все одно український народ переможе. Я звертаюся до військовослужбовців внутрішніх військ: ви – громадяни України і давали присягу українському народу, а не бандитам, які знущаються над українським народом, і в тому числі і над вами. Я б хотів – і це мали б зробити командири тих військовослужбовців – дати команду роззброїти бандитів з „Беркуту”. Це можливо. Бо їх набагато більше. І тих бандитів потім судити. Отак може бути. Я думаю, що так буде розвиватися. Вони б були заслуженими людьми і їх народ глибоко б поважав, і у них була б перспектива, а так до кінця життя вони не будуть мати душевного спокою. Тому що вони є свідками тих злочинів. Причому злочин такий цинічний, що вони закриваються. Бандити „Беркуту” ставлять цих хлопців поперед себе, щоб вони приймали на себе удар. А ті бандити прицільним вогнем стріляють в неозброєних людей. Скільки журналістів покалічили. Причому спеціально стріляють в журналістів. Це злочин, який не буде мати терміну давності. І ніхто з них не сховається. В країнах Прибалтики зараз судять ОМОН, який в 1991 році чинив злочини.

Це ж російський був ОМОН, як вони можуть його судити?

По всьому світі будуть шукати, виловлювати і судити. Як це робив Ізраїль і т.і.

Ви кажете, що лідери опозиції час згаяли і зараз вони вже не є авторитетними для учасників Майдану. Питання в іншому. Щоб це не перетворилося в анархію і в хаос, має хтось це очолити?

Має. Принаймні серед них хоч має менше політичного досвіду Кличко, але він має більше сумління. За Яценюка і Тягнибока навіть мова не може йти. Тим більше вони зганьбили себе. Вони вчинили моральний злочин, коли обізвали провокаторами тих людей, які з відчаю через їх бездіяльність пішли на такий розпачливий крок. Я можу цих людей зрозуміти. Це героїчні люди. Це чесні люди. І ви бачили, хто загинув. Оцей молодий хлопець з Дніпропетровська, який читав поему „Кавказ” Шевченка. І ці ублюдки ще не вибачилися перед тими людьми. Тягнибок і Яценюк не можуть мати далі політичну кар’єру. Я маю моральне право це сказати, бо я є один з засновників української держави. Я все життя боровся за неї. Я відсидів в уральських таборах. І щоб ці покидьки тепер так зливали все… Вони проспівали два місяці. Тому я б хотів, щоб набрався сміливості Кличко і брав на себе відповідальність. Мусить хтось брати.

Ви пам’ятаєте, коли почався цей процес, коли люди пішли на „Беркут”, щоб підійти до ВР, Кличко зупиняв. Він казав: не треба цього силового сценарію. Його ж не послухали. Його навіть облили з вогнегасника. А як тоді бути з його авторитетом?

Давайте зараз не будемо “якби, то”. В нього трішки більше совісті і, мабуть, менше амбіцій. Він все-таки прийшов туди. Ці, бачите, вони ж бояться взагалі вимовити слово Януковичу. Вони кажуть: відставка міністра Захарченка. Та що Захарченко вирішує? Так, це член банди. Так, він має відповідати. Але главар мафіозно-кримінальної банди в Україні, яка узурпувала владу і здійснила конституційний переворот, Янукович. Він перший має нести відповідальність. Перший за те, що він здав Україну під Путіна. Хоче здати, але Україна не стане. Я думаю, що б не коштувало Україні, на цей раз вона відстоїть свободу. Україна знає, що таке московське рабство. 340 років Україна пробула в цьому. Кращі сини і дочки віддавали життя, кожне покоління приносило жертви. В тому числі і моє покоління чимало жертв понесло. І ми нарешті побачили незалежну Україну. І така банда, така зграя бандитів, яка прийшла з Донецька, хоче зробити цвинтар в Україні. Не вийде цього. Янукович понесе найсуворіше покарання на трибуналі українського народу. Обов’язково. я в це вірю. Дай бог, щоб він дожив. Щоб він не повісився і не застрелився. Я хочу, щоб його судив народ.

На вашу думку, який зараз вихід із цієї політичної кризи, з цього силового протистояння? Для того щоб дійсно кров більше не лилась.

Насамперед це повернення до конституційного ладу в Україні. Повернення до Конституції 2004 року. Є єдина легітимна частка влади – в парламенті.

Бачите, як він працює.

Так давайте будемо сподіватися, що він все-таки запрацює. Я думаю, що нарешті схаменеться та частина людей, яка входить в мафіозно-кримінальне угрупування, яке придбало собі штучно назву Партія регіонів, ті, кого під палкою загнали, кого залякали і т.п. Там є люди, які ще мають тверезий глузд. Я думаю, що вони повинні покаятися за своє голосування, що вони дозволили 16 січня зробити. Відмежуватися, відкликати свої підписи, і разом з депутатами опозиційних фракцій їх буде більше 226 народних депутатів, які повернуть Конституцію до зразка 2004 року. Тоді відкривається простір, де диктатор позбавляється на дві третини своїх повноважень, а далі по тексту парламент з новою більшістю формує новий уряд, знімає генерального прокурора і т.д.

Ви, як парламентарій попередніх скликань, скажіть, який може бути механізм анулювання цих 10 законів?

А їх не треба анулювати. Вони ж незаконно прийняті.

А який механізм? Як це має виглядати юридично?

Може бути різне. Насамперед так, як відбувалося це голосування, вони недійсні. Вони не були схвалені. Ви бачили, за пару секунд фальшиво Олійник оголошує це, і Калетник це проводить. Ніхто ж не голосував.

Це через суд має вирішуватися?

Ні. Парламент. Тільки парламент. Тим більше, що у нас суду немає. У нас поки що суду немає. Тільки парламент має визнати, що це було незаконно. В тому числі та частина людей із здоровим глуздом, яка поки що тимчасово перебуває у фракції бандформування “Регіонів”.

Тобто, іншими словами, вони мають зібратися і проголосувати за те, що ті закони недійсні?

Так, безперечно. А далі повернутися до Конституції і проголосувати. За це не треба голосувати. Воно ж не має права. Вони абсолютно антиконституційні. У нас Конституція є. Кожен з тих так званих законів, які незаконно ухвалені, абсолютно суперечить Конституції.

І подавати до КС?

Не треба до КС. ВР це найвищий представник влади народу. Ніякого суду. КС у нас немає, це маріонетка. Якщо говорити навіть про Конституцію, яку він сказав, що треба поміняти. Він не мав права приймати до розгляду подання народних депутатів. Чому? Тому що поправки 2004 року з 1 січня 2006 року вступили в дію. Вони як невід’ємне тіло Конституції. І КС не має права трактувати Конституцію. Він має право, і це його обов’язок, трактувати відповідність законів Конституції. Все.

Поки цього не відбулося, ці закони вже підписані, надруковані.

Народ захищає свої права. А ці жертви…

Але вони працюють.

Вони не працюють.

Ну, правоохоронці будуть застосовувати.

Немає правоохоронців. Не називайте їх правоохоронцями. Є каральні органи. Немає зараз в Україні правоохоронних органів. Якби у нас була хоч одна структура правоохоронних органів, то вже б давно були б нейтралізована, заарештована банда з „Беркуту”. Де совість нашої міліції?

Так чи інакше, як суспільство буде жити зараз на фоні цих законів?

Не будемо ми визнавати. Це не закони.

Це ви не визнаєте, а міліція буде дотримуватися, і відповідно будуть виникати проблеми.

Вибачайте. Міліція має нав’язувати народу і позбавляти його прав?

Вони скажуть: ми от закони виконуємо.

Які закони? Вони виконують злочинні накази злочинної хунти. Все. Сьогодні багатотисячний корпус міліції повинен вже б давно перестати чухатися. Я розумію, що там є чимало порядних людей, але вони мають бути активними. І насамперед вони мають роззброїти „Беркут” і всіх їх заарештувати. А далі вже по тексту. Далі по тексту будемо вирішувати, що треба буде. Буде відновлюватися порядок законний і конституційний лад. Іншого шляху немає. І народ готовий це захищати. І героїчно поводяться наші журналісти, героїчно поводяться наші молоді люди. Я думаю, що цій бандитській зграї, яка узурпувала владу і виконує злочинні накази з Москви, прийде кінець. Народ сильніший. Ще жодна банда, жодна диктатура не встояла перед волею народу.

„Шановний пане Хмара, який трибунал для цієї влади? Сьогодні заявили, що бійці „Беркуту” будуть офіційно нагороджені за участь у протистоянні на Грушевського”.

Навіть словом не можу назвати пана Азарова. Мафіозі Азаров повинен би думати, як рятувати свою шкуру. Я думаю, ми доб’ємся того, що статки Азарова, які є колосальними, на десятки, а може, на сотні мільйонів в цій же Австрії, а також там є статки братів Клюєвих, і не тільки в Австрії, вони будуть заарештовані. І врешті-решт рано чи пізно награбоване в українського народу буде йому повернено. Азаров обов’язково понесе те, що він заслужив. А що він заслужив, я думаю, навіть не треба вже говорити.

„Українська влада і опозиція це щось таке, що дуже відстале. Нам потрібні політики з досвідом керування і досвідом створення економічних див. Тобто з досвідом сприятливого бізнес-клімату і команда реформаторів, що вже робили таке економічне диво„.

Яка ще третя, четверта сила нам потрібна, якщо опозиція виявилася нерішучою, а влада консервативною?

Я б не вживав “консервативна”. Мафіозна. Я вірю, що все рано чи пізно встане на своє місце. Якщо буде повернене конституційне право українського народу дійсно реалізувати своє право бути джерелом влади. Якщо буде відновлено інститут вільних демократичних виборів, чого у нас давно вже немає. Вибори перших скликань ВР ще більш-менш були демократичні, і тому і результати були. В неймовірно важких умовах ми все-таки зуміли закласти здоровий підвал української влади. Далі це все треба було розвивати. Я думаю, це право повернеться народу. В Україні є величезний потенціал, і відповідно закон буде поміняний про вибори, і буде збалансування між гілками влади, і нарешті у нас появиться судова влада, яка буде арбітром між людьми, громадянами і владою на базі закону, а не на базі чиїхось бандитських вказівок. Достатньо у нас є людей з різних сфер. Талановиті є українські люди. Вони не дуже публічні. Так їх же ж не пускають, їх затискають, їх не обирають. Дехто рветься, а багатьох треба просто попросити: іди, іди. Тому що це ж людина зрікається свого особистого життя, якщо йде, наприклад, в народні депутати. Я, будучи депутатом, відчув, наскільки це важко. Але ми сумлінно працювали. Я горджусь, що в мене звання – воно, до речі, пожиттєво залишається – народний депутат України. Наскільки це гордо звучить. Але яка це величезна відповідальність.

Слухач: Чому на сьогоднішній день Восток, Донецьк дає нам таких політиків? Що, там люди дійсно не розуміють цього моменту? А якщо Кличко відмовиться бути лідером? Майдан каже: будь. А Кличко каже: я не можу, в мене характер слабкий. Як тоді бути? Де ж лідери наші?

Я з вами згідний, що люди там ніби нормальні. І так воно є. Але, на жаль, так склалося, що на Донбасі, порівнюючи з іншими регіонами, практично після розпаду СРСР криміналітет і номенклатура злилися разом з криміналітетом і утворили кримінальне таке угрупування, яке просто затероризувало людей. Ви знаєте, я так багато їздив по Донбасу, і багато хто мені казав: у нас взагалі ніхто не рахує голоси, у нас просто пишуть потрібні люди протоколи. А комісії призначає ця мафія. Скільки там людей залякали, затероризували. Вони ж там сотні людей повбивали.

Це в усіх регіонах таке було в 90-ті.

Порівняно з Донбасом такого не було. Дніпропетровська мафія все-таки була в білих рукавичках – корупція і т.д., але вона була більш інтелігентна. А там криваво-кримінальна. І сам же ж Янукович. Людина двічі за кримінальний злочин сиділа. У нього абсолютно кримінальна психологія такої кримінальної шпани. Навіть не авторитетів кримінальних, а кримінальної шпани. Недарма нього Хам кличка була.

Ну давайте, поки він є президент…

Він не президент. Він втратив легітимність. Я ще навесні минулого року, будучи на вашому каналі, перечислив, які він здійснив злочини. І сказав, що я не можу – це аморально – називати його президентом. Я закликаю всіх журналістів, наших громадян: не називати цю потвору президентом України. Він керівник перевороту антиконституційного. Він руйнує українську державу. Не можемо ми називати його президентом.

Давайте зараз на особистості не будемо переходити…

Він не особистість.

Що ми робитимемо з цією ситуацією, яка у нас виникла?

Можуть бути різні варіанти розвитку подій. В цих бурхливих процесах, може, з’являться нові люди, з’являться нові лідери, хто буде брати відповідальність. Можуть бути ті, які в офіційній політиці зараз не перебувають. Всяко може бути. Зараз час, коли люди мають можливість проявити. хто на що здатний. Хто відповідає моральним принципам, хто відповідає діловим принципам. Екзамен на відповідальність, на патріотизм, все це в таких революційних моментах сконденсовано і дуже швидко проявляється. Я вірю, що український народ – чесний народ, він один із самих великих і знайде в собі сили знайти гідних працівників.

Слухач: У 1987 році Горбачов випустив радянських політв’язнів, і в 1991 році наш український народ доручив їм керувати країною. Вони успішно розвалили все, що створювалося СРСР. І спрос буде з них в першу чергу.

Я розумію, що це комуніст говорить. Не треба розповсюджувати цю брехню. Це були криштально-чисті люди. Ми були в мізерній меншості в ВР. Те, що вони зробили, ми навіть не могли уявити, що нам це вдасться зробити. Багато про це можна говорити. Ми ніколи не мали реальної влади, ми були тільки часткою ВР, ніколи не були в більшості. Ми, радикальна група в ВР – були меншістю в меншості. Нас чоловік 15 таких було. Ми закликали після прийняття декларації про державний суверенітет провести дострокові вибори для того, щоб отримати демократичну більшість в парламенті. Якби до нас прислухалася більшість, то, безперечно, історія України пішла б зовсім по іншому шляху. А комуністи завжди брехали, брешуть і будуть брехати.

Слухач: Я нещодавно стояв під щитом „Український вибір”. А що ви думаєте з приводу цього героя щитів?

Медведчук повинен був понести кримінальну відповідальність ще за ті злочини, до яких він був причетний при виборах 2004 року. На жаль, тодішня влада проявила легковажність, і сьогодні цей ублюдок представляє інтереси кремлівських імперіалістів.

Це зрозуміло. Коли ще йшов процес в бік євроінтеграції – підписання угоди, то вже на цих бігбордах було не бажано, не треба.

Зрозуміло. Він же ж абсолютно виконує роль Москви. Якби у нас дійсно була українська влада в Україні, він би поніс покарання. Тому що багато таких речей, які можна кваліфікувати згідно кримінальному кодексу, як антидержавна влада. На жаль, не знаю, яка влада в Україні. Це не українська влада. Це антиукраїнська влада, і це маріонетка Москви.

Слухач: Вы согласитесь с тем, что эти так называемые законы Партии регионов коммунистам удалось попытаться затащить через ВР.

Я абсолютно з вами згідний. Якби у нас опозиціонери були не піарщики, то з Олійника і Калетника тільки б пір’я там посипалося. Але ж наші хлопці від „Свободи” вміють паркан біля ВР розібрати, із смолоскипами прогулятися, а щоб відчути відповідальність і зірвати цей бандитизм, цю наругу, їм, бачите, не вистачило ні розуму, ні відваги, ні відповідальності. Це лежить і на їх совісті, що вони дозволили цим бандитам це протягнути.

Якщо ми пригадаємо, коли Майдан був мирним, тихим, спокійним, то нами дійсно почала пишатися вся Європа. Ми були еталоном тихого протесту. Зараз дійсно, коли почали дещо інакше висловлювати свій протест, силовими методами, чи вам не здається, що ми можемо втратити певний авторитет?

Ми маємо насамперед думати про свою безпеку, про свої національні інтереси і про те, щоб не дати зруйнувати нашу державу. Ми знаємо, як Європа багато разів нас здавала. І в 20-х роках, і під час Голодомору дала знищити мільйони українських селян мовчки, ніби не знала, хоча дуже добре знала. Ми знаємо Ялтинську конференцію, як наші інтереси продали наші, так би мовити, західні союзники, ми прекрасно бачимо, як мільярди ховаються на Заході, і вони знають, що це награбовано в Україні. Вони підписали всі міжнародну конвенцію про боротьбу із відмиванням брудних грошей. Австрії і не треба доказувати, на поверхні лежить, що Азаровські маєтки в Австрії – це вкрадені у українського народу гроші. Там на поверхні це все лежить. Тому ми маємо вимагати від них. Наші депутати від опозиції вже давно повинні були звернутися до всіх парламентів європейських країн з цим питанням.

Источник: Версии
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам