Новая система оценивания в Украине увеличила поступления в бюджет в 2,5 раза

Про це на Всеукраїнському з’їзді оцінювачів заявив голова виконавчої ради ВГО "Асоціація оцінювачів України Костянтин Черниш.

Фахівці ринку оцінки кажуть, що все завдяки тому, що тепер податки нараховують виходячи з реальної вартості майна, не із заниженої, яку раніше вказували у звітах недобросовісні оцінювачі, що працювали за старими правилами.

— До запровадження оцінки для цілей оподаткування на ринку фактично не було контролю за процедурою здійснення оцінки, тому застосовували корупційні схеми. Зацікавлені у мінімізації нарахованих податків і зборів власники майна домовлялися з виконавцями робіт про зазначення набагато меншої ціни нерухомості. Тепер же всі звіти обов"язково вносять до Єдиної бази, яку веде Фонд держмайна. І їх можуть вільно перевірити органи контролю та нотаріуси, — розповідає голова виконавчої ради ВГО "Асоціація оцінювачів України" Костянтин Черниш.

Переваги роботи за новою системою обговорювали цього тижня на Всеукраїнському зїзді оцінювачів, на який зїхалися оцінювачі з усієї України.

— Нова система оцінювання збільшила надходження до бюджету України та Пенсійного фонду в 2,5 рази. Ринок оцінки став прозорий Терміни виконання звітів завдяки автоматизації суттєво скоротився, — зазначає Костянтин Черниш.

Проте запроваджені зміни спричинили опір з боку прихильників старої системи. Зокрема, представники «Українського товариства оцінювачів», однієї з 11-тьох профільних громадських організаціях, ініціюють скасування нових правил оцінки для цілей оподаткування.

— Насправді нововведення знищать перевірені часом корупційні схеми заниження вартості майна, за якими багато років працювали прихильники старої системи, — зазначив голова виконавчої ради ВГО "Асоціація оцінювачів України" Костянтин Черниш.

Він також додав, що ринок за новими правилами стабільно працює вже 5 місяців.

— Не дивлячись на те, що прогнозували в своїх PR-технологіях, що на ринку настане колапс і виникнуть величезні черги, як бачимо цього не трапилося. Все системно працює, — розповідає Черниш.

У профільних громадських організаціях кажуть: надіслали до Кабміну понад 200 звернень із проханням не допустити повернення до старих правил роботи. Бо це призведе до повернення на ринок махінацій із заниження вартості майна, збільшиться відтік коштів із держбюджету. За результатами з"їзду учасники ухвалили резолюцію з вимогою запобігти скасуванню нового порядку оцінювання, яку передали до Міністерства юстиції України.

До речі, представники громадського активу Майдану також підтримали нові правила оцінки, пояснивши свою позицією тим, що нова система прозора і відкрита і не дає шансів повернути на ринок оцінки тіньові схеми оцінювання.

Источник: Левый берег
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам