Открытое письмо в редакцию «Нового Времени»

Прочитав статью Ивана Верстюка "Дорогие российские ведущие и мутные деньги. Соратники Януковича профинансируют украинское радио", мы вынуждены констатировать, что публикации с подобной стилистике имеют все признаки заказной «мутной» политической джинсы, в последнее время активно размещается под патронатом Администрации Президента Украины, той самой, где в каждой приемной демонстративно изложенное издание «НВ» для «правильного» чтения.

Для чинної влади стало нормою звинувачувати своїх критиків у пособництві Кремлю, називати їх чи то п’ятою колоною чи то прихованими ворогами. Все це робиться з метою побудувати у країні «єдіномисліє», комфортне для прес-служби та політтехнологів з Адміністрації Президента та КМУ. За такими вкидуваннями слідують перевірки, цькування нанятими Інтернет-ботами та «правильними» експертами, депутатами, які зображують патріотично налаштованих збурених громадян чи то «активістів». Ми все це проходили і при попередніх правителях.

Радіо «Ера» та ТРК «Ера» понад 15 років дотримуються принципів незалежної журналістики, згідно з якими завжди представлені думки представників опозиції та незалежних експертів, наявна полярність думок.

Ми розпочали свою роботу у співпраці та за стандартами БіБіСі, продовжуємо в партнерстві з Польським радіо та Радіо Свобода. У найкритичніші періоди життя України саме радіо «Ера ФМ» з ТРК «Ера» виявлялися найоб’єктивнішими і незалежними від влади. Нам довіряють мільйони слухачів, надихаючи на якісну інформаційну журналістику. Не дивлячись на тиск влади, починаючи з 2002 року і по теперішній час, ми ніколи не використовували «керівних» вказівок і «темників», тощо.
Опозиція, хто б в ній не був, завжди буде представлена в нашому ефірі – це основа демократії та інформаційної журналістики.

Тому нам не зрозуміло, "колеги", що ви мали на увазі, звинувачуючи «Еру» в начебто «мутному» фінансуванні? Вашого засновника Томаша Фіалу та афільований з ним «Dragon Capital»? Саме Томаш Фіала вів переговори з керівництвом ТРК «Ера» про інвестування коштів у наш медійний холдинг! Готуючи інвестиційні пропозиції, керівник «Dragon Capital» детально вивчав фінансові документи "Ери", і міг би підтвердити, що в нашому холдингу брудних грошей не було і немає, кожну копійку ми заробляємо прозоро, на рекламному ринкові.

Але в пана Фіали, судячи з усього, інші наміри. Він чимало часу проводить в Адміністрації Президента, а від представників влади часто доводиться чути твердження, що сама «Dragon Capital» міцно афільована в нинішню вертикаль управління та в її, даруйте, "мутні" схеми. Логічним було б припустити, що кінцевим і реальним засновником "Нового времени" є саме Банкова, і тому прагнемо для себе уточнити: розмістити «мутний бруд» про ТРК «Ера» панові Фіалі доручили політтехнологи з Адміністрації Президента, особисто прес-секретар Святослав Цеголко чи ще хтось?

Мета цього "незалежного розслідування" цілком очевидна: згадане у публікації радіо "Вести" перетворено на інформаційний філіал АП, чому передувала активна критика низкою ЗМІ. А тепер ще одним підрозділом Адміністрації хочуть зробити "Еру". Не вийде.

До речі, про ставлення засновників, керівників та журналістів ТРК «Ера» до персонажів типу Арбузова, Клименка і т.п., можна прочитати у відкритих джерелах, в т.ч. — у виступах народного депутата Андрія Деркача, який системно критикував зазначених осіб, в т.ч. коли вони були при владі, — у момент, коли значна частина теперішніх можновладців та журналістів, нинішніх керівників-реформаторів вела з ними комерційні перемовини, здійснюючи угоди купівлі продажу тощо.

Хочемо офіційно заявити – ніяких мутних інвестицій ТРК «Ера» не було і не буде. ТРК «Ера» та Радіо «Ера» будує свою діяльність виключно в рамках законодавства та на засадах патріотизму.

Вважаємо статтю «Дорогі російські ведучі та каламутні гроші. Соратники Януковича профінансують українське радіо» проявом недобросовісної конкуренції з боку ЗМІ (тобто — розміщенням замовного матеріалу), фінансованої представниками нової правлячої «Сім’ї».

Водночас ми не приховуємо, що "Ера" готує перезапуск ефіру, модернізуючи мовлення у формат «радіо віжн», для чого залучаємо відповідних фахівців, проводимо тренінги. Робота ведеться, і все необхідне для лідерства «Ери» в інформаційній журналістиці – буде зроблено. Вже укладено контракти з провідними журналістами, залучено групу висококласних фахівців для організації тренінгів, переформатування та модернізації ефірів. Частково залучатимуться фахівці з Росії — із досвідом створення незалежних і високоякісних ЗМІ, зокрема — «Еха Москви», «Дождя», і т.д.

Ще раз звертаємо увагу журналістського колективу НВ, що ТРК «Ера» і Радіо «Ера» 15 років підтримують бездоганну репутацію ЗМІ, що працюють за стандартами незалежної журналістики, здійснюючи свою діяльність у повній відповідності до українського та міжнародного законодавства.

Звинувачення у фінансуванні «мутними грошами» утікачів -клименків і арбузових розцінюємо як упереджений крок Адміністрації Президента і факт тиску через організацію перевірок і незаконного тиску на ЗМІ.

Щиро шкода, що дружба з Адміністрацією Президента ставить під сумнів репутацію інвестицій компанії та новоствореного видання.

Також просимо передати на Банкову, що ми і надалі висвітлюватимемо правозахисну діяльність Почесного президента «Ера Медіа» Андрія Деркача, спрямовану проти політичних репресій, на захист конституційних прав громадян, висвітлюватимемо роботу міжфракційного об’єднання «Заборонено забороняти».

Працювати в режимі темників від нинішньої влади ми не будемо. Просимо не витрачати сили на провокації, «заказухи», перевірки і т.д. Нас не зігнули ні при Кучмі, ні при Ющенку, ні при Януковичу.

Ми бажаємо і колективові НВ досягнути такого рівня професійності. Не вдавайтесь до «мутних заказух» на «прохання трудящих» з Адміністрації Президента, тим самим стимулюючи перевірки незалежних видань правоохоронними та іншими органами.

Також звертаємо вашу увагу, що ТРК «Ера» судиться з українською владою з 2012 року, і з 2013 року в Європейському Суді з прав людини за фактами незаконної дискримінації зі сторони Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України.

Поважаючи ваше право на «таку» журналістську діяльність, ми будемо відстоювати свої права на незалежність, в т.ч. від влади, яка називає себе «демократичною» та використовує маніпуляції, починаючи з назв статей, заказухи з вигаданою інформацією, з метою дискредитації незалежної журналістики.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам