Власть задумалась о поддержке и развитии национально-территориальных автономий


В українській політиці активізувалося зростання інтересу до перспектив європейського шляху створення національно-територіальних автономій для національних меншин.

Так, Президент України Петро Порошенко заявив про можливість появи в Україні національно-територіальних автономій національних меншин. Це насамперед стосується наміру національної автономії кримських татар, які, відповідно до останнього Всеукраїнського перепису (2001 року), становили 12 % населення Автономної Республіки Крим.

У Верховній Раді України підтримують пропозицію Президента України про створення національно-територіальних автономій національних меншин. Про необхідність підтримки нацменшин висловився народний депутат Василь Гуляєв.

На його думку, в тій же Одеській області компактно проживають болгари, гагаузи, румуни та молдавани, і їм треба дати можливість розвиватися, підтримувати свою культуру й мову, і національно-територіальні автономії цьому сприятимуть.

Водночас звучать застереження, що це треба робити дуже обережно, довго обговорювати механізми їх створення.

У тому, що час для автономій настав, переконаний і народний депутат України Олексій Гончаренко (фракція Блок Петра Порошенка). На думку парламентарія, час подумати про можливість надання автономії для угорців Закарпатської області.

Народні депутати України Дмитро Білоцерковець (фракція Блок Петра Порошенка), Михайло Довбенко (фракція Блок Петра Порошенка), Сергій Євтушек (фракція «Батьківщина») згодні з такою пропозицією лише частково: вони підтримують надання особливих прав кримським татарам, але, на їхню думку, про права інших нацменшин слід дискутувати.

Нагадаємо, Основним Законом країни (стаття 11) передбачено, що «Держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.

Источник: From.ua
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам