Матиос не смог объяснить, почему судье Швецю после задержания на «горячем» уже третий месяц не сообщают о подозрении — «Стоп коррупции»

Суддя Вищого господарського суду Віктор Швець, якого було затримано під час отримання хабара у березні поточного, уже три місяці ховається по лікарнях від слідства. Про це йдеться у сюжеті розслідування журналістів 5 каналу «Стоп корупції».

За словами речниці СБУ Олени Гітлянської під час обшуків у робочому кабінеті В. Швеця «були вилучені суми грошей та боргові розписки, а також паспорт громадянина іншої країни».

Журналістам «Стоп корупції» вдалося з’ясувати, що слідчі вилучили у судді паспорт громадянина Угорщини. А сума коштів, знайдена оперативниками, склала $140 тис.

Наразі, суддя В. Швець вже третій місяць поспіль «кочує» по лікарнях, що теоретично унеможливлює проведення з ним слідчих дій.

Лише після того, як такі дії будуть проведені, судді мають вручити повідомлення про підозру та скерувати подання до Верховної ради України на позбавлення його недоторканності.

Журналісти «Стоп корупції» поспілкувалися і з самим суддею. В. Швець відмовився відповідати на запитання про походження 140 тис. доларів, а також відмовився прокоментувати, навіщо йому паспорт громадянина Угорщини.

Разом з тим, з відео сюжету, добре видно, що почуває себе суддя не зле: без проблем сидить, дивиться телевізор, чітко та голосно розмовляє…

Відповідно до положень КПК, вручити підозру судді може лише Генеральний прокурор України, тобто Юрій Луценко, або його заступник – у даному випадку військовий прокурор Анатолій Матіос.

Також, за словами юриста Олега Березюка, слідчі дії із суддею цілком можливо провести безпосередньо у лікарні. Для цього достатньо провести судово-медичну експертизу його стану здоров’я. Повноваження ініціювати таку експертизу є у слідчого, пояснює правник, особливо, якщо виникають підозри щодо симулювання хвороби з мето ухилення від слідства.

Тобто, А. Матіосу, або ж Ю. Луценко разом зі слідчим треба прибути до лікарні, і на тому довести розпочату справу до кінця. Проте, чому цього досі не зроблено сам військовий прокурор, який погодився на спілкування з журналістами «Стоп корупції», пояснити не зміг.

«Підозра виготовлена уже більше як 2 місяці, але ми стикаємося з однією кричущою але реально законною підставою. У зв’язку з цим ми не можемо оголосити цю підозру. Після вручення повістки суддя Швець потрапив до лікарні де перебував до кінця травня», — каже Матіос, і додає: «Нам потрібно йому оголосити підозру. Як тільки оперативний працівник вручає Швецю повістку він встає і йде. А я не встигаю доїхати. Ну я ж не можу жити в лікарні?».

Непереконливі аргументи військового прокурора журналістів «Стоп коропції» не задовольнили, адже Матіос так і не сказав, що йому заважає виїхати до лікарні разом зі слідчим працівником та все ж вручити Швецю повідомлення про підозру.

У підсумку Анатолій Матіос почав помітно нервувати і врешті пообіцяв чергувати у лікарні, проте журналісти, які за час підготовки сюжету туди навідувалися, військового прокурора на місці не зустріли.

«Депутати і політики покривають потрібних їм суддів. Сьогодні судді повністю залежать від президента і від парламенту», — коментуючи ситуацію, зазначив у сюжеті юрист Олег Березюк.

Загалом, чому з приводу такої досить гучної кримінальної справи мовчить Ю. Луценко – також питання. Адже, за великим рахунком він міг би стати першим Генеральним прокурором України, який би особисто вручив підозру судді, котрого піймали на хабарі.

Источник: 5 канал
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам