Филарет возобновил переговоры с представителями РПЦ о снятии анафемы, — телеграм-канал Churcher

Посилаючись на власні джерела, інсайдерський телеграм-канал Churcher стверджує, що Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет відновив перемовини із представниками Російської православної церкви щодо зняття з нього анафеми, сообщает Pravda.if.ua.

За словами авторів, каналу це вже його друга спроба за останні роки дійти консенсусу з РПЦ в цьому питанні: «Наприкінці 2017 року тодішній голова Української Православної Церкви Київського Патріархату, а також колишній митрополит РПЦ Філарет (Денисенко) зв’язався із представниками РПЦ та патріархом Кирилом і попросив пробачення. У листі, адресованому предстоятелеві РПЦ Патріарху Московському Кирилу (та Єпископату РПЦ, Філарет цитує Біблію: «по тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою» (від Івана 13:35), – та говорить про бажання «припинити розділення та розбрати між православними християнами». За його словами треба відновити євхаристійне спілкування для життя в мирі. А оскільки цьому перешкоджають рішення Архієрейського Собору РПЦ, якими було позбавлено сану його та рукопокладених ним після 27 травня 1992 року ієрархів, він просить їх скасувати. Таким чином «це положить кінець протистоянню та приблизить день, коли українські та російські вірники обіймуть один одного та скажуть «браття»»

Звичайно, такий лист зацікавив патріарха Кирила та увесь єпископат ФСБшної церкви – на базі їхнього відділу зовнішніх церковних стосунків було створено комісію  для провадження перемовин, яка працює й зараз».

Повертаючись до подій нинішніх, автори Churcher пишуть: «За нашою інформацією, Філарет разом зі своїм оточенням вирішив відновити активну фазу перемовин. Якщо у 2017 році це можна було витлумачити бажанням хоча б таким шляхом отримати канонічне визнання, то зараз це може значити трішки інше. По-перше, треба «прикрити» усіх власних прихильників, яких заборонив Епіфаній. Поки вони були у складі ПЦУ, вони мали визнання хоча б Константинополя, але після долучення до бунту Філарета фактично залишилися без жодного «прикриття» з боку канонів. По-друге, можливо існують нереалізовані власні амбіції – Святіший ніколи не буде задоволеним ані статусом «почесного» патріарха, ані другим місцем у складі ПЦУ, яке йому запропонував патріарх Варфоломій».

Аналізуючи, що може означати відновлення перемовин Філарета із представниками РПЦ, автори телеграм-каналу розмірковують: «Ураховуючи поважний вік старця, а також його образу на Архієрейський Собор РПЦ 1992 року, який наклав на нього «анафему», зараз саме той час, коли усіма засобами треба цю анафему зняти. Це, звичайно, не означає, що УПЦ КП перейде в РПЦ, або УПЦ МП, а також не значить, що усі українські вірники побіжать «обійматися з братами росіянами» – занадто багато нам завдали шкоди ці «браття», але це значить, що Філарет таки безсусмнівно скине з себе важку ношу «неканонічності», яка висить у нього на душі вже майже 30 років. Тим більше, що зараз для цього найкращий час – поки ще жодна Помісна Церква не визнала ПЦУ, а УПЦ КП, незважаючи на останні перемоги, переживає зовсім не найкращі моменти. Подібне скасування відлучення допоможе Філаретові укріпити власні позиції на міжнародній арені, оскільки якою б ця московська церква не була, вона входить до диптиху.

Загравання з москалями штука вельми небезпечна, але завдяки цьому скасуванню, Філарет відіграє собі чимало балів. Тим більше, що зараз представники європейських громад УПЦ КП, що за словами самих КП-шників спочатку перейшли до ПЦУ, повертаються назад, оскільки умови Константинополя, про які ми писали раніше, їх зовсім не задовольняють».

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам