Піца: еволюція і традиції

Не дивлячись на те, що піцу вважають національною італійською стравою, в кожній країні можна замовити безліч її видів. Скрізь готують піцу за різними рецептами, та вони не міняють концепцію страви. Доставка піци швидко доправить шедевр піцайоло до місця призначення і, якому би із запропонованих типів не віддав перевагу клієнт, в начинці він завжди знайде смачний та ароматний сир.

Прототип сучасної піци згадувався навіть в Біблії. Там він описувався, як паляниця з ячменю, присипана сиром. На стіл її подавали разом із овочами, салом та зеленню, а поливали оливковою олією. В Древній Греції до піци могли покласти будь-який їстівний інгредієнт, проте італійці перші почали готувати її з лавровим листом та медом, які зробили смак страви дуже оригінальним.

В давні часи піца була білою, лише згодом в неї почали додавати помідори чи томатну пасту. Основа для піци могла здивувати своєю надзвичайною м’якістю. Випікали її всього кілька хвилин в жаркій печі. Спеціальні пательні з’явилися лише через деякий час.

Неополітанська піца з мигдалем і цукром стала дуже популярною в XVII столітті. Її притрушували сиром та прикрашали листям базиліку. Що цікаво, корж змащували свинячим салом, а замовити піцу Маргариту можна було не раніше 1889 року. Саме тоді побачила світ ця страва, яку назвали ім’ям королеви. В Америку рецепт привезли італійські іммігранти і, з того часу, Маргарита стала одним із найулюбленіших яств на теренах держави.

Кулінарні смаки й уподобання

Кожна країна чи навіть регіон мають свої традиційні рецепти, так в Лігурії можна замовити піцу із сардинами, а в Марселі з оливками та анчоусами. В Тосканії популярний зовсім незвичний для нас варіант – страву печуть із манки та молока, а в Італії існує понад 200 рецептур даного виду їжі. В цій країні віддають перевагу тонкому та м’якому тісту, а за її межами можна зустріти пишні вироби з товстою основою, що нагадує коржі пирога.

Відповідно до класичного рецепта, для приготування тіста необхідні кілограм борошна і 40 г дріжджів, розведених у молоці чи воді. Вимішують тісто не кваплячись, поступово додаючи основний його інгредієнт, поки не буде досягнуто необхідної консистенції. Щоб воно стала еластичним, слід витратити близько 15 хвилин, а наприкінці додати ще й оливкової олії.

За годину тісто підійде. Тоді на нього викладуть начинку і поставлять до розігрітої печі десь хвилин на 20. За цей час сир на піці розплавиться, а корж стане м’яким. З чим же споживати готову страву? Це може бути біле або червоне вино. Є багато варіантів. Напій обирають в залежності від складових уподобаної піци.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам