Як полегшити монтаж витої пари: секрети з практики

Як полегшити монтаж витої пари

При порівнянні оптичного та мідного кабелів, останній виграє по таким параметрам, як вартість і простота монтажу та розгортання інфраструктури. Для термінування витої пари потрібен лише кримпер (інструмент для обтискання витої пари) та конектор RJ-45. Крім того, навчити будь-кого обтискати виту пару можна за лічені хвилини. Прокладання даного кабелю в приміщенні не потребує ніяких спеціальних умов чи захисних пристосувань. Якщо конектор пошкодиться чи забрудниться, то його можна легко очистити або замінити. До речі, всім відомий конектор RJ-45 насправді офіційно має назву 8P8C (8 position 8 contact).

Схеми обжиму витої пари

Розрізняють дві основні схеми обжиму:

  • Пряма. Обидва кінці кабелю обтиснуті однаково. Застосовується при з’єднанні комп’ютерів з модемами, комутаторами або маршрутизаторами, і навіть при підключенні комутаторів до маршрутизаторів.
  • Крос (обжим витої пари комп’ютер-комп’ютер). Перша і друга пари проводів міняються місцями. Використовується для з’єднання комп’ютер-комп’ютер, а також для підключення маршрутизатора до маршрутизатора. Сьогодні практично не застосовується, тому що пристрої вже навчилися «переставляти» контакти в роз’ємі програмно.
Схеми обжиму витої пари

Для термінування кабелю застосовують спеціальні кліщі (кримпер). При цьому, якщо у вас під рукою немає даного інструменту і потрібно терміново обжати декілька конекторів, то можна скористатися плоскою викруткою або ножом.

Як полегшити монтаж витої пари: секрети з практики

Слід зазначити ще деякі тонкощі монтажу витої пари:

  • Щоб відміряти 1 метр кабелю не обов’язково шукати мітки на ньому. Довжина в 1 метр — це відстань від кінчиків пальців до протилежного плеча по лінії грудей людини середнього зросту.
  • В роз’єм повинна заходити і бути обтиснута оболонка кабелю. Це допомагає уникнути випадкового зриву роз’єму. Якщо ви зняли занадто багато оболонки, спробуйте розтягнути залишок. Врахуйте, що в кабелях з товстою оболонкою це працює далеко не завжди.
  • Встановивши конектор для витої пари, перевірте, щоб всі дроти були вставлені в роз’єм до упору. Зазори призводять до поганого контакту.
  • Користуйтеся тестерами витой пары для контролю якості установки роз’ємів. Часто достатньо найпростіших моделей. Більш просунуті пристрої дозволяють зібрати максимум доступної інформації і навіть скласти невеликий звіт.
Як полегшити монтаж витої пари: секрети з практики
  • Якщо ситуація вимагає з’єднання жил кабелю із застосуванням скотчлоків для витої пари — бажано запастися спеціальним інструментом — кримпером для кнопкових конекторів. На відміну від щипців вони не шкодять з’єднувачів і істотно прискорюють монтаж скотчлоков.
  • Якщо ви обжимаєте кабель типу FTP/STP екранованими конекторами для витої пари, рекомендується спочатку підготувати дроти для монтажу як для UTP-кабелю, а потім зрізати ще частину оболонки і обжати екран.
  • Пам’ятайте, що хоча зріз жили витої пари становить близько 0.5 мм, її застосування в якості провідника допускається тільки в слабкострумових системах. Застосовувати виту пару для живлення активного обладнання категорично заборонено.
Щоб пришвидшити прості операції з кабелем типу вита пара краще зібрати набір необхідних інструментів або взяти готовий комплект для системного адміністратора

Щоб пришвидшити прості операції з кабелем типу вита пара краще зібрати набір необхідних інструментів або взяти готовий комплект для системного адміністратора.

Поради фахівців компанії Залізний Гаррі

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам