Як правильно підібрати корм для собаки

Собачий корм

Якщо у Геракла було 12 подвигів, то у господаря песика їх [подвигів] незліченна кількість, серед яких один із перших – вибір правильного здорового раціону для чотирилапого. Спробуємо полегшити твоє життя і розібратися як обрати сухий корм для твого собаки серед усього різноманіття доступної продукції, на що звернути увагу при підборі корму і коли варто переходити на інший. Готовий?

На що звернути увагу при виборі корму

Як і люди, всі песики різні, а тому знайти один ідеальний корм, що підійде і сподобається всім неможливо. Тож доведеться шукати “той самий” самотужки.

Аби не губитися серед величезного асортименту готових кормів, потрібно пам’ятати про чіткі критерії, що дозволять відсортувати прийнятні для твого песика варіанти. Для зручності ми розподілили їх на 2 групи: 

  • критерії, що пов’язані безпосередньо з твоїм чотирилапим
  • критерії, що стосуються продукції

Почнемо з першої групи. Вік, розмір, породу, вагу, швидкість обміну речовин, рівень активності та індивідуальні потреби (як-от непереносимість, алергії, діабет, чутливе травлення тощо) – все це ти маєш врахувати під час вибору сухого корму для свого собаки. І, звісно ж, не забувай про його смакові вподобання. Вже з врахуванням цих критеріїв вдасться відібрати частину кормів, що підійдуть твоєму хвостику. На щастя, виробники теж їх беруть до уваги, а тому ти без проблем знайдеш сухий корм, приміром, для дорослих собак малих порід (можемо запропонувати корм Monge Mini Adult Salmon and Rice з лососем) або сухий корм для цуценят мініатюрних порід (Monge Extra Small Puppy & Junior Chicken з куркою як варіант). Згодом розеберемося з цим детальніше.

Друга група критеріїв: вид корму, його склад, поживність і калорійність, виробник, відповідність продукції стандартам якості, термін придатності та ін. Додатково можна проглянути відгуки та рекомендації користувачів і ветеринарів.

Тепер докладно поговорімо про основні вищезазначені критерії, аби зрозуміти звідки вони взялися і “з чим їх їдять”.

Види кормів для собак

Впевнені, про існування сухих і вологих кормів ти знаєш, тому зупинятись на цьому не будемо. Пропонуємо розібратися з іншими видами сухого корму: за породами, за віком та за індивідуальними особливостями.

Корм для собак малих порід, середніх порід і великих порід 

Сухий корм для собак малих і мініатюрних порід виробляється (технічно) так само, як і корм для інших порід. Проте він має ряд відмінностей: оскільки собаки малих і дрібних порід мають значно швидший метаболізм і спалюють більше енергії порівняно зі своєю вагою, їхній корм більш калорійний, аби задовольнити високі енергетичні потреби без збільшення порції та перегодовування. Крім того, у сухого корму для собак малих порід крокети дрібніші, щоб процес жування і ковтання не був важким, адже їхні щелепа і ротова порожнина теж малі. З цієї ж причини і вологий корм більш подрібнений. Подібний корм також може мати спеціальні інгредієнти, наприклад, для підтримки здоров’я зубів і ясен, як-от вітамін С чи Е, оскільки малі песики часто стикаються з такими проблемами.

Якщо ти шукаєш повноцінний сухий корм для свого собаки малої породи, тоді зверни увагу на Monge Special Dog Excellence Mini Adult Chicken з куркою та рисом.

Собаки середніх порід не потребують менше чи більше поживних речовин на відміну від решти, оскільки мають помірну активність. Тому за характеристикою їхній корм є саме тією золотою серединою, балансом між дієтами малих і великих порід. Він лише повинен враховувати їхній вік та індивідуальні особливості здоров’я. Корм для собак середніх порід містить ідеальну кількість поживних речовин і калорій для песиків, які не мають дієтичних обмежень. Прикладом такого корму є Monge Medium Adult.

На відміну від собак дрібних і середніх порід, великі породи собак потребують набагато більшої підтримки для їхнього здорового зростання. Тому сухий корм для собак великих порід часто містить додаткові поживні речовини, як-от глюкозамін і хондроїтин, оптимальний вміст кальцію для підтримки міцності опорно-рухового апарату, зокрема здоров’я суглобів, до проблем з якими часто схильні песики цих порід. У його складі також повинні бути пребіотики для належного травлення. Такий корм виготовляється з більшими крокетами, щоб чотирилапі не поспішали проковтувати їжу, а достатньо пережовували. Один з таких кормів – сухий корм Monge Maxi Adult, спеціально розроблений для собак великих порід.

Різниця у кормі для цуценят, дорослих і літніх собак

На різних етапах життя песики потребують різної підтримки – даний факт враховується і під час розробки корму для собак різного віку. Так, вміст білків і жирів у кормі для цуценят вищий, оскільки малечі потрібно більше поживних речовин, зокрема жирних кислот омега-3, омега-6 і ДГК, та більше калорій для здорового росту і розвитку. Це і є основним фокусом при розробці їжі для цуценят. Можеш перевірити на прикладі сухого корму для цуценят усіх порід Monhe All Breeds Puppy & Junior Beef with Rice. За твердженням ветеринарів, дорослі собаки повинні отримувати приблизно 18% своїх калорій з білка, коли цуценята – 22.5%. Аналогічно і з вмістом жиру: більшість кормів для дорослих собак містять менше 10% жиру, а для цуценят – удвічі більше. Дорослі песики, які занадто довго харчуються їжею, призначеною для цуценят, мають набагато більший ризик набору зайвої ваги (і відповідно більший ризик появи хвороб). Тому слід вчасно перейти до корму, що відповідає віку улюбленця. Лінійка BWild бренду Monge пропонує широкий вибір здорового харчування для собак, що просто не можливо лишитись на іншому. Через зменшений рівень активності з віком задля уникнення ожиріння і підтримки м’язової маси корм для літніх собак містить менше жиру, проте більше вуглеводів і клітковини. Такий корм також допомагає підтримувати суглоби і кістки та когнітивні функції песика.

Беззерновий корм для собак: що з ним не так

Останні роки завдяки світовим тенденціям популярним став беззерновий корм для собак – вид корму, що не містить зернових інгредієнтів, як-от пшениці, кукурудзи, сої, овесу, рису і ячменю, а відповідно і не має глютену. Натомість у його складі як альтернативні джерела вуглеводів використовуються картопля, горох, сочевиця, квасоля тощо. Вважається, що такий раціон більш наближений до “природнього” харчування собаки. 

Беззерновий корм є чудовим варіантом для собак, що мають алергію на зернові культури. Однак насправді таку потребу має всього 1% собак (загалом лише 0.2% собак мають харчову алергію*)! Алергія у собак на курятину, яловичину та інші джерела м’яса (а точніше на певний білок) зустрічається і то частіше. Існує думка, що собаки не можуть переробляти складні вуглеводи, як-от зерно або овочі, що містять крохмалять, однак насправді песики чудово справляються з цим завдяки ферментам, які виробляють. А термічно оброблені продукти-вуглеводи засвоюються ще легше. 

*the 2018 State of Pet Health Report from Banfield Pet Hospital.

Беззерновий раціон справді не є “кращим” для собак, в яких зернові не викликають алергію. Тим паче, що було виявлено кореляцію між беззерновою дієтою і кардіоміопатією у собак** (ретроспективні дослідження 2021 року*** тільки підтвердили ці результати і показали (зокрема на прикладі рівня тропоніну), що тривалість життя собак збільшилась, коли їхнє харчування містило зернові).

**Freeman L.M., Stern J.A., Fries R., Adin D.B., Rush J.E. Diet-associated dilated cardiomyopathy in dogs: What do we know? J. Am. Vet. Med. Assoc. 2018

***Adin D, Freeman L, Stepien R, Rush JE, Tjostheim S, Kellihan H, Aherne M, Vereb M, Goldberg R. Effect of type of diet on blood and plasma taurine concentrations, cardiac biomarkers, and echocardiograms in 4 dog breeds. J Vet Intern Med. 2021 

Тому не варто піддаватись виключно трендам і переводити свого собаку на беззерновий раціон (і переплачувати відповідно) – проконсультуйся з ветеринаром насамеперед. 

Якщо ж твій песик потрапив у цей 1%, то радимо звернути увагу на лінійку беззернового корму BWild від італійської компанії Monge. Це повноцінні збалансовані раціони без зернових для дорослих собак всіх порід, схильних до алергічної реакції на глютен, що містять натомість альтернативні джерела вуглеводів. А ще ця лінійка є cruelty-free, тобто не тестується на тваринах. Круто, скажи?

Безглютеновий корм для собак

Якщо беззерновий корм завжди не міститить глютену, то безглютеновий – не містить зернових? Не зовсім :). Глютен — це загальне слово для нерозчинних у воді білків, які містяться в деяких зернових культурах, наприклад, у пшениці, ячменю, жита, вівса та споріднених рослин. Відповідно в інших зернових, як-от у кукурудзі чи рисі, його може не бути. Такі культури, а ще картопля, горіхи та ін. використовуються як альтернативні джерела вуглеводів у безглютенових кормах.

Отже, беззерновий = безглютеновий, але безглютеновий ≠ беззерновий; у беззерновому кормі відсутні зернові інгредієнти, а у безглютеновому відсутні інгредієнти з глютеном. 

Як ми вже зазначали раніше, подібні харчові алергії у собак є рідкістю, тому для виявлення алергії на глютен чи непереносимості – до ветеринарного лікаря.

Гіпоалергенний корм для собак

Часто безглютеновими є гіпоалергенні корми для собак зокрема. Склад таких раціонів створений з мінімально можливою кількістю потенційно алергенних інгредієнтів для песиків, що схильні до харчових алергій. Зазвичай вони містять лише одне джерело білку (ягнятину, індичатину чи лосось), що є найменш алергенним і характеризуються невеликою кількістю простих інгредієнтів, що легко перетравлюються, а також відсутністю бравників і штучних ароматизаторів.

Такий корм рекомендують не лише в разі харчових алергічних реакцій чи непереносимості, а й для песиків з чутливим травленням, наприклад. Проте, звісно, такі рекомендації даються лише спеціалістами з урахуванням індивідуальних особливостей собаки. Тому без самодіяльності ;). 

Якщо доведеться мати справу з гіпоалергенним кормом, спробуй сухий корм Monge All Breeds Adult Hypoallergenic Salmon & Tune з лососем і тунцем для собак всіх порід.

Також існує ряд ветеринарних лікувальних раціонів для собак, що потребують особливих дієт, наприклад, при порушеннях травлення, у період відновлення (післяопераційний період), при нирковій недостатності, діабеті, захворюваннях печінки тощо. Всі вони створені, аби полегшити і продовжити життя песиків, що потребують особливої уваги. Звісно, такий корм призначається лише ветеринаром.

Відсоткове співвідношення поживних речовин / аналітичний склад

Будь-який повноцінний збалансований раціон для собак повинен містити оптимальне співвідношення білків, жирів, вуглеводів, зокрема клітковини, вітамінів, мінералів і води. Але як зрозуміти, яке є оптимальним? Орієнтуйся на такі середні значення:

  • білки: у кормі для собак білки мають становити близько 18-25% калорійного вмісту (але не більше 30%) або близько 25-30 г білків на 100 г корму (вищі значення для собак-юніорів і цуценят)
  • жири: близько 10-15% калорійного вмісту або близько 10-20 г жирів на 100 г корму 
  • вуглеводи: чіткої рекомендації немає. Зазвичай сухі корми для собак містять 30-60% вуглеводів, складаючи більшу частку його калорійного вмісту

Звичайно, ці “норми” є дуже узагальненими і варіюватимуться залежно від багатьох факторів (віку, розміру, активності, стану здоров’я тощо). Тому – surprise, surprise – порадься з ветеринаром ще спочатку і буде вам з песиком щастя.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам