Які бувають сонячні електростанції — особливості вибору типових рішень

Солнечная электростанция

Альтернативні джерела електроенергії досить популярні в усьому світі й наша країна не стала винятком. Усе більше домовласників і підприємств відкривають для себе переваги сонячної енергетики. Уже впізнавані плити батарей можна зустріти не тільки в розвинених котеджних містечках, а й у звичайнісіньких населених пунктах, включно з невеликими селами. Усі чули про переваги природних джерел енергії, але от що собою представляють такі електростанції й за якими критеріями їх необхідно вибирати — знають далеко не всі. Розглянемо докладніше їхню будову та відмінності.

Як влаштована сонячна електростанція?

Таке обладнання для приватних будинків і комерційних організацій пропонують багато компаній, але часто основні складові компоненти у всіх однакові. Наприклад, сонячні електростанції та сонячні батареї SolarGarden це:

  • панель, призначена для перетворення сонячної енергії в електричний струм;
  • контролер — перетворює напругу в прийнятну для акумуляторних батарей;
  • акумуляторна батарея (або кілька батарей) — накопичує енергію, що надходить із фотоелектричних моделей, генератора або електромережі;
  • інвертор — перетворює постійну напругу з батарей у змінну для подальшого використання, також може використовуватися для управління і зміни джерел живлення (сонячна панель, електрогенератор, зовнішня мережа).
електростанції

У число додаткових складників також входять різні кріплення, захисні елементи, комутаційні пристрої. Перш ніж вибрати тип і оптимальну комплектацію станції, необхідно визначитися, для яких саме цілей вона вам потрібна. Фахівці виділяють кілька типових рішень для різних умов.

Автономне енергопостачання

До такого рішення зазвичай вдаються там, де немає ніякої можливості під’єднатися до централізованого енергопостачання або отримати електроенергію іншим способом. Власна станція, у цьому випадку, працює абсолютно автономно. Встановлюючи обладнання важливо правильно визначити місткість батарейного масиву. У сонячні дні потрібно отримати більше енергії ніж необхідно, щоби її надлишок покривав витрати під час пасмурних днів і нічного часу доби. За таких умов встановлюються сонячні електростанції типу Off Grid, які містять усі вищеперераховані компоненти.

електростанції

Сонячне енергопостачання без резервного накопичення для заощадження

Зазвичай використовується на об’єктах, які підключені до центрального енергопостачання. Тут фахівці рекомендують станцію типу On Grid. Вона обходиться найдешевше, адже в ланцюжок входять тільки сонячні батареї й мережевий інвертор (акумуляторні батареї, а відповідно й контролер тут не потрібні).

За використання станцій типу On Grid, об’єкт отримує електрику від зовнішньої (централізованої) мережі. Енергія, яка цілком надходить від сонця, повністю експортується в мережу за допомогою інвертора. А власник об’єкта оплачує різницю з використаної з мережі електроенергії та відправленої в мережу зі своїх батарей. Для точного розрахунку цього показника використовуються спеціальні двонапрямні лічильники. Причому, якщо експортується більше електроенергії, ніж використовується, то різницю компенсує держава за так званим «зеленим» тарифом. Отже, за певних умов, у Вас вийде не тільки заощадити, але й заробити на установці такого обладнання.

До недоліків установки обладнання типу On Grid відносять те, що в разі відключення зовнішньої мережі, ваш об’єкт залишиться без електропостачання. Крім того, під час перебоїв із централізованою подачею електрики, припиняється і його експорт із батарей у зовнішню мережу, тому не виключені ситуації, коли фотоелектричні модулі будуть працювати даремно.

електростанції

Економія на енергопостачанні з резервним накопиченням електроенергії

Це найнадійніша схема забезпечення об’єкта безперебійним енергопостачанням за будь-яких умов. Для її реалізації знадобиться установка сонячної електростанції типу Grid Interactive. Вона містить у собі:

  • сонячні панелі;
  • контролер заряду;
  • акумуляторні батареї;
  • мережевий інвертор;
  • дизельний або бензиновий електрогенератор.

Суть її використання в тому, що об’єкт буде забезпечуватися електроенергією переважно від сонячних панелей. У похмурі дні та вночі — з акумуляторних батарей. Крім того, за недостатнього рівня заряду, батареї можуть підживлюватися від зовнішньої електромережі, а якщо надлишок енергії накопичиться в самих батареях — він експортується.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам