Влада заводить у газову сферу “регіоналів” і людей Курченка

Газопровод

Призначений у листопаді 2022 року директором ТОВ «Газорозподільні мережі України» Денис Миргородський відбирає керівниками газорозподільних компаній “регіоналів” і колишніх менеджерів Сергія Курченка. Про це йдеться у статті “Шило на мило: нові люди в облгазах. Хто вони?”.

Денис Миргородський отримав карт-бланш на призначення топ-менеджерів на ключові державні активи у газовій сфері від одного з очільників Офісу Президента України Ростислава Шурми. Втім останні кадрові рішення Миргородського свідчать не на користь фахового відбору керівників.

Як пише Антикор, сам Денис Миргородський ніколи не був дотичним ані до газової сфери, ані до енергетики. Натомість Миргородський є спеціалістом з відмивання грошей. Він захищав власників банку Versobank, що фігурував у розслідуванні Європейського центробанку. Його власна компанія ТОВ “Ера-Пласт” фігурувала у розслідуванні СБУ про діяльність нелегального конвертаційного центру зі щомісячним обігом у понад 500 млн грн.

Джерела у кулуарах парламенту відносять Дениса Миргородського до команди колишнього керівника “Нафтогазу” Юрія Вітренка, і не лише тому що він має схильність до елітних автомобілів Бентлі (Bentley).

Минулого тижня Миргородський призначив очільником «Харківоблгазу» екс-регіонала та кримінального авторитета Анатолія Бистрая. Бисторай керував “Криворіжгазом” з 2009 по 2012 роки, коли той належав російському олігарху Віктору Вексельбергу. Новий керівник “Харківоблгазу” відомий тим, що під час роботи у Кривому Розі організував корупційні схеми для виведення та переведення в готівку коштів, що виділялися для проведення капітальних ремонтів та придбання матеріальних цінностей. Крім того, Анатолій Бистрай був звинувачений у здирництві грошових коштів з населення.

Керівником «Дніпропетровськгазу» з легкої руки Дениса Миргородського став колишній менеджер Сергія Курченка Богдан Попюк. У 2004 – 2013 роках він працював в “Житомиргазі”, “Миколаївгазі”, “Запоріжгаз”і, очолював “Івано-Франківськгаз”. На той момент частина цих облгазів входила до групи Ренова Вексельберга, який продав їх Фірташу в 2012 році.

В 2010 – 2013 роках Поп’юк був директором «Газ Україна 2020», заступником керівника в “Лідергаз”, членом наглядової ради «Реал банку». Всі ці юрособи – компанії з імперії Сергія Курченка, який втік з України в 2014 році. Роль Богдана Попюка при Курченку не обмежувалася нагляданням за «Реал банком», адже головним його завданням було передавати гроші потрібним людям.

Керувати «Київоблгазом» скоріш за все залишиться повʼязаний з Фірташем екс-регіонал Дмитро Дронов. Дронова підозрюють у систематичному вимаганні хабарів та запровадженні поборів для підприємців. Зароблені таким чином мільйони доларів Дронов вкладає у елітні авто, а також виводить на кіпрські офшори. Незважаючи на це, Дронов вже домовився з новим керівництвом «Нафтогазу» про свою недоторканність.

На Волині і Закарпатті готуються до призначення у керівництво облгазами людей ще одного відомого екс-регіонала Юрія Бойка.

До того ж , як ми писали “Київгаз” повинен був очолити Голова ОПЖЗ Херсонської області Єгор Устинов, який перебував під час окупації у Херсоні, очолив «Київгаз». Останні кілька років він активно пропагував “руський мир” у Херсоні. Втім днями в низці інтернет-ресурсів була поширена інформація про те, що Устинов відразу ж після розпалу скандалу був звільнений.

Нагадаємо, Ухвалою Кабінету Міністрів №1335 від 25 листопада 2022 року облгази, які входили до Групи РГК Дмитра Фірташа, передали приватній компанії ТОВ «Газорозподільні мережі України», яка в свою чергу належить «Нафтогазу України».

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам