Алексей Филатов продвигает Михаила Смоковича на должность главы Верховного суда

Заступник Глави Адміністрації Президента Олексій Філатов, який опікується питаннями судової реформи, намагається «протягнути» кандидатуру одіозного судді Вищого адміністративного суду України Михайла Смоковича на посаду голови новоутвореного Верховного Суду. Про це повідомило джерело в АП. Для цього є спеціальна схема.

Слід зауважити, що Михайло Смокович отримав негативний висновок Громадської ради доброчесності. Згідно з офіційною інформацією, розміщеною на сайті ГРД щодо цього кандидата було 11 повідомлень. Проте, з високою долею вірогідності можна припустити, що негативний висновок ГРД Вищою кваліфкомісією буде подолано. Адже, ВККС завжди має в рукаві останній козир: результати морально-психологічних тестів та тесту на загальні здібності. Оскільки ці результати засекречені, то для когось в ключовий момент вони виявляться високими, а для когось – критично низькими. Що і вплине на загальні рейтингові бали. Саме це і дозволять «підтягнути» рейтинг судді Смоковича до потрібного, прохідного рівня.

І навряд чи вказане викличе «бурю емоцій» у ГРД, як по іншим кандидатам до Верховного Суду, стосовно яких негативний висновок Громадської ради доброчесності кваліфкомісією було відхилено. Адже «громадські діячі» досить схвально та обережно відгукуються про Олексія Філатова та замовчують факти його незаконної діяльності, про які їм, без сумніву, добре відомо. Більше того, всі борці за доброчесність просто і відверто Філатова бояться, адже у кожного з них є свої кар’єрні зазіхання, а Олексій Філатов – людина впливова. Принаймні, сьогодні впливова.

Що показово — член Громадської ради доброчесності Михайло Жернаков в одному із інтерв’ю навіть зазначив, що «як би не демонізували Філатова, він є достатньо професійним і щирим у своєму бажанні зробити позитивні зрушення». Джерела, близькі до ГРД кажуть, що такої позитивної оцінки від Жернакова діставала тільки віце-спікер Оксана Сироїд.

Впадає у око, що жодного разу не було чути критичних коментарів членів ГРД чи РПР, приміром, стосовно ролі Олексія Філатова в справах Оніщенка. А про втручання Філатова навіть у ЗМІ було багато інформації. Зокрема про це говорив екс-голова Київського Апеляційного суду Антон Чернушенко. А борці за доброчесність – ані пари з вуст! Так само повна тиша стосовно повідомлень про зняття Олексієм Філатовим 800 тисяч доларів депозиту всупереч постанови НБУ. З чого б це така лояльність і замовчування?

І декларації Олексія Філатова наче й немає. Принаймні ніколи не звертали уваги на неї наші «експерти» судової реформи. А там є про що поговорити: годинники Hublot та Breguet, скульптури, колекції картин, старовинних книг та вин, 2 мільйона 50 тисяч доларів, 21 тисяча євро та 1 мільйон 700 тисяч гривень готівки! Та ще багато пунктів, котрі однозначно мають зацікавити НАЗК, громадськість та борців за доброчесність.

Напевно, як вдячність за закриті очі та роти, професійних громадських діячів в подальшому чекає блискуча кар’єра.

Як от кар’єра Михайла Смоковича, котрий давно та щільно співпрацює з Олексієм Філатовим – забезпечує «потрібні» судові рішення, виконує особливі доручення, бере участь у розробці специфічних, необхідних Філатову проектів законів, котрі згодом, після схвалення так званою Радою судової реформи, підпорядкованої тому ж Філатову, за підписом Гаранта, реєструються в парламенті.

Пленарне засіданні ВККС щодо Михайла Смоковича, напевне, відбудеться у липні. В середовищі столичних політиків та юристів, обізнаних у ситуації, немає сумнівів, що кваліфкомісія підтримає Смоковича. Причина цьому – трусливість, бажання вислужитися та залежність членів ВККС від впливового та грізного Філатова. А в нього до кожного члена – свій підхід і на кожного – своя папочка з компроматом. Відтак, бути Смоковичу, що і при Януковичі процвітав, новим головою оновленого пореформованого і незаплямованого Верховного Суду, щоправда повністю підконтрольного Олексію Філатову.

І все це відбувається зухвало, відкрито, на очах у всіх. І жоден борець за доброчесність і пікнути не сміє. Це навіть не подвійні стандарти. Вони вже давно є нормою для ГРД. Це – зрада.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам