Ексклюзивне інтерв”ю з Генеральним секретарем Ради Європи Вальтером Швіммером

Сьогодні журналісти європейських засобів масової інформації були запрошені на зустріч з Генеральним Секретарем Ради Європи Вальтером Швіммером. Під час спілкування пан Швіммер спинився на основних питанях як цієї сесії Асамблеї Ради Європи, так і проблемах, які є актуальними для європейського свівтовариства взагалі.

Завдячуючи працівникам Генерального Секретаріату та відділення Слова та Преси Ради Європи я мав можливість особисто послілкуватися з паном Генеральним Секретарем.

Вашій увазі – ексклюзивне інтерв”ю з Генеральним секретарем Ради Європи Вальтером Швіммером, яке він дав спеціально для Радіо Ера FM:

— Пане Генеральний Секретар. Відомо, що 19-го вересня у Ялті (Крим, Україна) Президенти 4-х держав – України, Росії, Білорусі та Казахстану підписали Угоду про створення Єдиного економічного простору між цими чотирма державами. На ваш погляд, наскільки таке свіпробітництво в рамках „четвірки” країн СНД вплине, а, можливо, серйозно завадить реалізації генерального зовнішньополітичного курсу розвитку України – інтеграції до Європейського Союзу?

— Я думаю, що регіональне співробітництво в економічній сфері повністю узгоджується з тими цілями, яких ви хочете досягти у Європі. Тому, я не думаю, що свіробітництво між країнами буде певною перешкодою для подальшої інтеграції країн Європи, які є між цими чотирма державами, в європейські структури. Рада Європи, яка об”єднує вже 800 мільонів європейцівв у сільному правовому просторі, виступає за таку кооперацію і я думаю, що Європейський Союз також є прихильником такої співраці, тому що від такого регіонального співробітництва Європа лише виграє.

— Пане Швіммер. Раду Європи відвідав Генеральний прокурор України Святослав Пскун. Його візит стосувався інформування структур Ради Європи про хід та результати розслідуваня в Україні „справ” журналістів Г. Гонгадзе та І. Александрова. Як ви оцінюєте роботу українських органів влади, зокрема — прокуратури в справі розкриття цих резонансних кримінальних справ?

— Це вже був другий візит пана Піскуна до Ради Європи. Обидва рази я мав з ним широкий обмін думками. Серед іншого, він пообіцяв мені регулярно інформувати мене про хід розслідування цих справ – справи Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова. Пан Піскун дотримався свого слова і я дуже задоволений цим. Він не лише писав мені кілька разів, але й впродовж нинішнього візиту повідомив мене, що справу Ігоря Александрова вже закрито і що тих людей, які, як вважає Генпрокуратура України, скоїли цей злочин — заарештовано. Між тим, ми можемо дійти висновку, що результати першого та другого слідсва між собою відрізнялися. Однак, ми сподіваємося, що український суд винесе справедливе рішення. Також пан Піскун розповів і про ситуацію з ходом розслідування справи Георгія Гонгазде, результати якого також дуже відрізняються від тих результатів, які було на час, коли Святослав Піскун обійняв посаду Генерального прокурора. Я очікую також від нього і на подальшу інформацію щодо справи Гонгадзе. Враховуючи досвід моєї співпраці з паном Святославом Піскуном, я налаштований досить оптимістично щодо наший подальших ділових відносин.

— Питання виконання Україною своїх зобов”язань перед Радою Європи. Ваша характеристика щодо нинішньої ситуації в Україні з точки зору оцінки розвитку демократичних засад та норм європейської демократії?

— Дозвольте мені насамперед сказати, що Україна звичайно ж зробила суттєвий прогрес у виконанні своїх зобов”язань. В чому я цілком згодний з європейськими парламентаріями, так це в тому, що усі зобов”язання, які бере на себе держава, мають бути виконані. Моніторингова процедура має на меті, передусім, визначити, якої допомоги потребує Україна у виконанні своїх зобов”язань. Ми не лише вимагаємо від вашої держави виконати свої зобов”язання, ми готові забезпечити допомогу в цьому процесі, подекуди, і не дуже легкому. У випадку з Україною метою моніторигну не є санкції або ж певні покарання чи критика на її адресу. Головним чином, основна мета – подивитися, де ми можемо запропонувати більшу допомогу. В нас існують двосторонні програми з Україною, ми намагаємося допомогти їй в процесах демократизації суспільства та у здійсненні правових реформ. Це співробітництво є дуже плідним. Отож, на сьогодні, я думаю, ми можемо бути задоволені цією роботою.

— Щодо ситуації з українськими медіа. Як ви оцінюєте українські проблеми з сфері ЗМІ?

— Ви знаєте, свобода висловлювань і незалежність ЗМІ є, на мою думку, однією з фундаментальних умов демократії. Отож, ми висловлюємо стурбованість ситуацією в медіа України і ми повинні працювати разом , щоб забезпечити незалежність ЗМІ, належний рівень свободи висловлювань. Це, власне, було однією з тем моєї розмови з Генпрокурором України. Ми також маємо відповідну програму спільно з Європейським Союзом, спрямовану на зміцнення незалежності медіа і свободи висловлювань в Україні. Будемо продовжувати це співробітництво доти, доки ми всі – і Україна, і Рада Європи, і Європейський Союз врешті зможемо сказати, що ми вже задоволені ситуацією в Україні і що є дуже добрі передумови для подальшої демократизації цієї держави.

— Дякую вам, пане Генеральний Секретар.

Сергій Дойко, Радіо „Ера” FM, з Палацу Європи, Страсбург, Франція.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам