Актуальная профессия – лучшая защита от безработицы

 
Свято 1 вересня завжди залишається в пам’яті кожної людини. Дехто асоціює його зі шкільними роками, комусь більше запам’ятались роки навчання у ВУЗі, а може, більше хвилюється молодий вчитель, коли сам вперше йде на перший власний урок…

Особливим і хвилюючим є День знань для першокласників, які, тримаючись за руки батьків, вперше ступають на незвіданий шкільний шлях. Не менш важливим він буде і для випускників, яким скоро доведеться обирати свою майбутню професію.

Для служби зайнятості це теж особливий день, оскільки з нового навчального року співпраця служби зайнятості зі школами знову набуває своєї актуальності. Цьогорічний День знань теж не став винятком. Представниками служби зайнятості в цей день презентовані нові профорієнтаційні щоденники та нові функціональні можливості «Профорієнтаційних терміналів».

Так, у рамках співпраці державної служби зайнятості з освітніми закладами 1 вересня 2011 року на святі «Першого дзвоника», що відбувся в навчально-виробничому об’єднанні смт Терезине Білоцерківського району, учнів, вчителів та батьків з новим навчальним роком привітали працівники служби зайнятості. Для старшокласників вони провели урок «Реального трудового життя» та подарували «Профорієнтаційний діловий щоденник школяра», що розроблений Державним центром зайнятості та Міністерством освіти і науки України для учнів 7-10 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

«Чим більше школярі знатимуть про професії, навчальні заклади, ринок праці, тим більш усвідомлено вони будуть підходити до вибору свого подальшого професійного шляху» – відзначила директор школи Людмила Іванюсь.

Інноваційний проект "Профорієнтаційний (діловий) щоденник школяра" почав своє життя у 2010 році.

Державним центром зайнятості разом з Міністерством освіти і науки України в рамках реалізації Концепції державної системи професійної орієнтації населення був розроблений "Профорієнтаційний діловий щоденник школяра", розрахований на учнів 7-8 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Проект діє під гаслом „Живи і працюй в Україні!”.

Його мета сформувати у дітей шкільного віку уявлення про майбутню трудову діяльність, розширити їхні знання про світ праці та перспективи розвитку кар’єри, допомогти напрацювати корисні вміння і навички, що стануть запорукою правильного вибору професійного шляху, адже вибір професії, актуальної на ринку праці, і є кращим захистом від безробіття.

«Сьогодні на ринку праці багато представників таких професій як юрист і бухгалтер. Дійсно, вони потрібні, але – високої кваліфікації. А от представників робітничих професій – вкрай мало. І саме в них, у першу чергу, зацікавлені роботодавці. Отже робітнича професія – запорука впевненого трудового життя» – говорить директор державної служби зайнятості Володимир Галицький.

«Профорієнтаційний діловий щоденник школяра» дає уявлення та знання про світ праці і кар’єри через розважальні, інформаційні та інтерактивні творчі завдання, допомагає у ранньому віці здобути низку корисних знань, що стануть запорукою вірного вибору професії в майбутньому.

Щоденник пройшов науково-методичну та педагогічну експертизу Міністерства освіти і науки України та отримав гриф "Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах".

А головне – отримано багато позитивних відгуків, подяк та пропозицій від працівників освіти, учнів та їхніх батьків щодо майбутнього розвитку Щоденника.

Ось деякі із них:

«Щоденник – невід’ємний атрибут життя учня, тому яких тільки видавці щоденників не вигадували, щоб догодити смакам сучасних школярів! Особливу увагу школярів привернув «Профорієнтаційний (діловий) щоденник школяра», виданий Державною службою зайнятості України і подарований Гребінківським районним центром зайнятості учням Майорщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Уже з 4 сторінки розпочинається «Орієнтир у світі професій». Гортаючи сторінки, учні дізнаються про різні професії, формулу їх вибору», – пише заступник директора з виховної роботи Майорщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Н.І.Козіна

«Інформація, яку містить «Профорієнтаційний діловий щоденник школяра», надзвичайно цікава і корисна. Завдяки їй учні замислюються над своїм професійним майбутнім, обговорюють це питання з вчителями, батьками та друзями, проявляють інтерес до предметів, які стануть у нагоді при оволодінні бажаною професією, працюють над собою, звертають увагу на свої нахили та можливості»,– пише В.В.Вовкодав, класний керівник 8 класу, Оржицької ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Не залишилися байдужими до подарунка Державної служби зайнятості й самі діти. Роксолана Нурмаганедова, учениця 9 класу Новосанжарського НВК так відгукнулася про щоденник: «Я хочу бути вчителем історії, розповідати учням про різні країни, їх історію, клімат і природу. На сторінках щоденника я дізналася, якою потрібно бути, щоб успішно оволодіти цією професією».

А Владислав Курило, учень 8 класу Новосанжарського НВК написав: «У щоденнику мені сподобались вправи, які сприяють розвитку пам’яті, мислення та уваги. Також я визначився, який тип професій найкращий саме для мене – це «людина-техніка». В щоденнику я прочитав про професією слюсаря з ремонту автомобілів, яка мені вже давно подобається, і вирішив, що оберу саме її».

Знаковим для працівників державної служби зайнятості став відгук Руслани Чуб, учениці 7 класу Зіньківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2, щодо отриманого «Профорієнтаційного (ділового) щоденника школяра». «Я особисто вдячна тим людям в Державній службі зайнятості, які піклуються про нас, учнів. Маю надію, що і надалі ми будемо отримувати від Державної служби зайнятості дієву допомогу у профорієнтаційній освіті»,– переконана дівчинка.

Тому державною службою зайнятості було вирішено продовжити реалізацію проекту та розробити до нового навчального року профорієнтаційний щоденник для дітей старшого шкільного віку.

Мета нового щоденника сформувати у дітей середнього та старшого шкільного віку власну відповідальність за своє майбутнє, свідомий вибір професії та життєвий шлях.

У дітей саме цього віку з’являється цікавість до майбутньої трудової діяльності, тож видання ознайомить учнів із сучасними професіями, допоможе сформувати уявлення про майбутню професію, з’ясувати, яких знань, умінь і навичок вона потребуватиме та наскільки затребуваною вона є на ринку праці.

Інформація у щоденнику викладена напрочуд легко й доступно, поруч з нею – розважальні, інформаційні та інтерактивні творчі завдання, які дуже подобаються сучасним дітям.

На сьогодні найбільш прогресивним засобом комунікації визнано так звані «соціальні мережі» – сайти в мережі Інтернет, що дозволяють користувачам створювати власні сторінки, демонструючи свою індивідуальність у різних формах, та спілкуватися, в якості «альтер его», що відображено у певному профілі користувача.

Ця концепція спілкування близька молодим людям, у тому числі школярам, незалежно від того, в міській чи сільській місцевості вони проживають і саме вона ефективно використана в щоденнику.

У редакції «Профорієнтаційного ділового щоденника школяра» 2011 року профорієнтаційну складову викладено у вигляді соціальної мережі майбутніх професіоналів «Мережа профі».

Отже, кожному учню надано можливість побудувати власний професійний профіль, не помилитися і зробити правильний вибір своєї майбутньої професії, а значить – закласти фундамент власного успіху та свого місця в суспільстві.

Новинка від служби зайнятості має стати незамінним помічником школярів упродовж року.

Наприкінці 2010 – початку 2011 навчального року загальноосвітні навчальні заклади України безкоштовно отримали 2 млн. профорієнтаційних щоденників.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам