Эксперты: Закон «О рынке земли» остановит «теневую приватизацию» в Украине


Закон України «Про ринок земель» треба прийняти якомога швидше, адже це допоможе створити чіткі правила гри в аграрній сфері і зупиніть «тіньову приватизацію». Таку думку озвучили сьогодні в Інформаційному агентстві «RegioNews» під час круглого столу «Ринок землі: за і проти» експерти аграрного сектору, представники профільних асоціацій, сільгоспвиробники. На переконання учасників круглого столу, головними противниками прийняття цього закону є латифундисти та їх політичні найманці.

Експерти зійшлися на думці, що існуюче недосконале земельне законодавство сприяє розвитку «тіньової приватизації» та винищенню села.

Учасники круглого столу дійшли згоди, що земля залишиться винятково народним надбанням, бо її зможуть купувати тільки громадяни України, і в першу чергу ті, хто на ній працює, тобто селяни та середні фермери, а також держава. «Запропонований закон є проектом, тому, звичайно, буде вдосконалений між 1-м і 2-м читаннями і з урахуванням пропозицій фермерів і сільськогосподарських виробників», — зазначив заступник голови Державного агентства земельних ресурсів України Микола Калюжний.

Водночас, голова Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Богдан Гусак наголосив, що Закон України «Про ринок земель» дасть поштовх розвитку сільської інфраструктури. «Сьогодні зволікати із введенням ринку землі більше не можна. Село повинно отримати поштовх до розвитку: можливість залучати кредити та інвестиції. Крім того, земельна реформа допоможе у створенні нових робочих місць на селі», — переконаний Богдан Гусак.

«Із запровадженням ринку землі кожен селянин зможе реалізувати своє конституційне право власності на землю, а земля, нарешті, отримає справжнього хазяїна», — підкреслив президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль.

Як повідомлялось раніше, Голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков наголошував, що: «Фермери виступають за запровадження ринку землі, але за умови, що держава матиме першочергове право купівлі землі. Також пріоритет купувати землю буде наданий фермерським господарствам, які були створені до 1 січня 2011 року».

У круглому столі взяли участь завідувач Науково-дослідного центру проблем регіонального розвитку та підвищення конкурентоспроможності територій НДЕІ Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Валентин Підвисоцький, заступник голови Державного агентства земельних ресурсів України Микола Калюжний, голова Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Богдан Гусак, президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль, профільні експерти та сільгоспвиробники.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам