Андрей Деркач хочет защитить Академию банковского дела

Народный депутат Украины Андрей Деркач направил в адрес новоизбранного главы Национального Банка Украины Игоря Соркина запрос относительно Государственного учебного заведения «Украинская академия банковского дела Национального Банка Украины», расположенного в городе Сумы. Как отмечается в запросе, в СМИ появились сообщения о том, что приказом НБУ с должности уволен ректор Академии Анатолий Епифанов. Андрей Деркач подчеркивает, что Анатолий Епифанов относится к числу выдающихся личностей, играющих ведущую роль в развитии Сум. Деятельность Епифанова отмечена множеством наград и почетных званий.

Голові Національного банку України
Соркіну І. В.

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Ігорю В’ячеславовичу!

Прошу вас терміново втрутитися в ситуацію, що склалася навколо Державного вищого навчального закладу «Українська академія банківської справи Національного банку України» (м.Суми).

З провідних засобів масової інформації стало відомо, що наказом Національного банку України звільнений з посади ректор Державного вищого навчального закладу «Українська академія банківської справи Національного банку України» Анатолій Олександрович Єпіфанов.

Важливо наголосити, що Анатолій Олександрович Єпіфанов належить до числа видатних особистостей, що відіграють провідну роль у розбудові міста Сум, Сумської області, Криму й держави в цілому. Діяльність Анатолія Олександровича в різний час відзначалася Почесною відзнакою Президента України, орденом Святого рівноапостольного князя Володимира, Державною премією України в галузі архітектури та будівництва. За вагомий внесок у розвиток обласного центру йому присвоєно звання Почесного громадянина м. Суми (2002 р.), а в 2008 році нагороджено Почесною відзнакою Сумської міської ради «За заслуги перед містом».

Усвідомлюючи, що освіта є стратегічним ресурсом соціально-економічного, культурного розвитку держави, саме А.О. Єпіфанов у 1996 році став ініціатором, організатором створення Української академії банківської справи Національного банку України. За його ініціативою та безпосередньою участю в Сумах відбулося будівництво і становлення одного з найкращих економічних ВНЗ України. За порівняно невеликий час за підтримки Національного банку України створена потужна матеріальна база навчального закладу, яка не поступається найкращим світовим стандартам.

На сьогодні академія – унікальний навчальний заклад європейського зразка, що є осередком науки, культури, спорту в Україні та за її межами. Тут діє спеціалізована вчена рада, аспірантура й докторантура, якісно готуються фахівці економічного та юридичного профілю, які користуються попитом у роботодавців України.

Навчальний заклад має партнерські зв’язки з понад 40 вищими навчальними закладами світу. На базі наукової бібліотеки діє Інформаційний центр Європейського Союзу, Польсько-Український центр, що дістали високу оцінку з боку Представництва Ради Європи в Україні, Посольства Республіки Польща в Україні, програма російсько-українського прикордонного співробітництва в межах єврорегіону «Ярославна».

Усе це реалізовано завдяки авторитету, високому професіоналізму, ораторським здібностям ректора А.О. Єпіфанова.

Навчальний заклад активно співпрацює з місцевою владою. На базі академії проводяться різні заходи міського, обласного, всеукраїнського та міжнародного значення, втілюються важливі освітні, наукові, соціально-економічні програми.

За сімнадцять років, які А.О. Єпіфанов працює на посаді ректора академії, він жодного разу не мав доган і стягнень, навпаки, був відзначений численними заохоченнями та нагородами, остання з яких золотий пам’ятний знак «Національний банк України».

Немає жодних заперечень проти того, що заснування академії стало вагомим внеском у розбудову незалежної України шляхом підготовки фахівців для банківської, фінансово-економічної систем держави.

Сьогоднішня ситуація показує, що звільнення з посади ректора Анатолія Єпіфанова у зв’язку з закінченням терміну дії контракту, який був майже примусово укладений замість п’яти років на чотири місяці, викликає великий резонанс негативного характеру в суспільстві.

За інформацією, що потребує перевірки ініціатором незаконного процесу реорганізації та фактичної ліквідації академії в м.Суми є начальник департаменту персоналу Національного Банку України Іванюк Ігор Михайлович та колишній керівник Національного Банку України Стельмах Володимир Семенович. За задумом та протиправною змовою цих осіб, діючий перспективний ВНЗ «Українська академія банківської справи Національного банку України», в якому навчається дві з половиною тисячі студентів, мають приєднати до київської контори, в якій загальна чисельність осіб — 175 чоловік і яка існує для друкування магістерських дипломів (дві групи магістрів) та є місцем начитування лекцій та отримання педагогічного стажу для колишніх та діючих працівників НБУ, народних депутатів тощо.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись Законом України «Про статус народного депутата України», вимагаю:

— протягом двох тижнів привести діяльність системи освіти, яка знаходиться у підпорядкуванні НБУ, у відповідність до норм чинного законодавства;

— не допустити ліквідацію юридичної особи Державного вищого навчального закладу «Українська академія банківської справи Національного банку України» м.Суми та скорочення чисельності студентів, державного замовлення на навчання, педагогічного персоналу та фінансування.

В разі необхідності я, як народний депутат та депутати Сумської обласної ради та міської ради м.Суми готові взяти участь в робочій групі для вирішення суперечливих питань та визначення необхідних заходів для врегулювання ситуації, що склалася навколо Державного вищого навчального закладу «Українська академія банківської справи Національного банку України» м.Суми.

Крім того, хочу Вас поінформувати, що питання освітньої діяльності Національного банку України безумовно буде предметом розгляду під час найближчого звіту НБУ перед Верховною Радою України.

Про результати розгляду мого звернення та прийняте рішення прошу Вас повідомити мене в порядку й терміни, визначені ч.2 ст.16 Закону України «Про статус народного депутата України».


З повагою,

А.Л. Деркач

Источник: Версии
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам