Сергей Мищенко: я понимаю, что такая ВР политически импотентна

Наш гість – народний депутат України, позафракційний, Сергій Міщенко. Сьогоднішнє затишшя інформаційне свідчить про те, що влада вже готова йти на якийсь компроміс і на поступки, чи це затишшя перед бурею? Сьогодні з’явилась інформація, що стягуються беркутівські війська на вулицю Грушевського після тривалого перемир’я і затишшя.

Все логічно. Тому що нікчемний тиждень був в ВР, і кожен день були перемовини, були перекладені часові якісь рамки, були безглузді якісь заяви, і ніхто нічого не вирішив. Сьогодні повинна була бути сесія ВР. Але все зробили так, щоб всі сторони домовились – і влада, і опозиція для того, щоб далі не показувати всьому українському суспільству, що ВР, на жаль, сьогодні без дієва, не може домовлятися, не може приймати рішення. Тому сьогодні взагалі ніхто нічого не заявляє. Зрозуміло, що перемовини в якихось кабінетах, в яких ми знаємо, але це не ВР, вони проводяться. і про що домовляються, теж зрозуміло.

Хтось вже сказав: перемовини зайшли у стадію „під ковдру”.

Так. Воно і було „під ковдрою”, але зараз воно тим більше так вже залізло глибоко, що якісь окремі від цих перемовин йдуть меседжі, але народ про них знає, і це обурює. Це обурює тих журналістів, які знаходяться в ВР – вчора цілий день їх обурювало.

Вони не можуть елементарно свою роботу робити – жодного коментаря.

Так. Людей, які стоять на Майдані, які не стоять на Майдані, обурює те, що день в день, тиждень в тиждень, місяць за місяць ніхто не може вирішити головної проблеми – а як дати відповідь на те, що сказав народ. Як дати відповідь на вбивства, як дати відповідь на арешти, як дати відповідь на побиття журналістів, як дати відповідь на те, що сьогодні відбувається. Привидів-то немає, але я вчора заявив про те, що така ВР, яка не може домовлятися і не може приймати рішення, не повинна існувати.

То, може, і правий був президент, коли погрожував депутатам Партії регіонів розпуском ВР?

Я не хочу зараз нічого анонсувати, але в понеділок буде інформаційний привід – я його підготую.

Нам вже хочеться сьогодні почути.

Я впевнений в тому, що я казав вчора і багатьом ЗМІ в ВР. Мені дуже прикро і ніяково відчувати після того, як мої виборці з округа телефонують і мене теж ототожнюють з тими, хто там знаходиться. Що ж ви там не можете домовитися? Чому ви не можете прийняти рішення? І я розумію, що я не є перемовником цього процесу, але я розумію, що така ВР політично імпотентна. Вона не в стані зробити для своєї країни, для своїх людей, яких обрали на ці посади, ті речі, яких вимагають.

Законні підстави, які сьогодні існують для розпуску ВР? Мені здається, ніяких. ВР як-ніяк працює.

Так от в тому вся і справа. Якщо така ВР, яка не працює, яка не може задовольнити вимоги своїх громадян, яка не виконує свої обв’язки, коли ми чуємо про федералізацію, про розкол України, про таке інше. Я певен в тому, що повинен хтось знайти той механізм, той вихід в тому, щоб дати все-таки посил політикам про те, що чи ви будете працювати на народ, на тих людей, які вас туди обрали, чи краще ви підіть геть з ВР і не тримайтеся за свої посади і хай народ дасть вотум довіри тим, хто дійсно буде представляти їх інтереси і буде домовлятися. Тому що ці, хто там зараз веде перемовини, не можуть цього зробити. Оце сьогодні головне. Але давайте почекаємо до понеділка…

Ви заінтригували. Ви завжди майстер інтриги.

Ні, ви знаєте, все це на стадії підготовки. Я не хочу зараз буди голослівним, тому що ми вчора і сьогодні працювали, і в суботу і в неділю будемо працювати для того, щоб дійсно це було юридично грамотний документ.

Тому що це стосується розпуску ВР?

Цього і стосується. Тому що я б про це і не говорив. Про те, що ця ВР, яка не може працювати, не повинна далі працювати.

Отже між рядків зрозуміли, що Сергій Міщенко готує якийсь законопроект, який якимось чином буде регулювати подальше існування нинішньої ВР 7-го скликання. Те, що відбувається сьогодні, про млявість переговорного процесу. Чи можлива для декого не млявість? Те, що переговорний процес пішов в тінь і навіть не має зернинки публічності, свідчить про силу нинішньої влади і впевненість її в завтрашньому дні, чи це свідчить про слабкість опозиції?

Безперечно, тут є питання в тому, що, на жаль, Майдан показав свою силу. а Я з людьми постійно спілкуюся, тому що в мене там є дві своїх громадських приймальні, два намети від 98-го округу, там приймаються заяви громадян, там спілкуються з громадянами. І я постійно чую там, що влада не хоче нічого робити, але, на жаль, і опозиція не може нічого зробити. Тому виходить так, що, побачивши, що влада з опозицією не має довіри і не можуть до чогось домовитися, ми бачимо на початку цього тижня, як окремі лідери Майдану, Правого сектора окремо ведуть перемовини з правоохоронцями відносно виконання закону про амністію.

Можливо, це такий стратегічний крок з боку влади – розколоти опозицію, щоб не було єдності?

Так. Це одна із тактик, це зрозуміло. Але, з іншого боку, люди, які знаходяться на Майдані, які розуміють, що зраз головна подія, яка повинна відбутися і, на жаль, під кінець цього тижня взагалі про неї забули, це те, як людей звільнити з в’язниці. Як закрити кримінальні справи по них? Але Майдан взяв, розуміючи, що політики не можуть між собою домовитися, вони тепер ведуть окремо перемовини. Ви бачите, що кожен день то 12 людей під домашній арешт, то 10 людей під домашній арешт.

Домашній арешт це краще. Але це не вихід.

Але амністія дає можливість потім закрити кримінальну справу. Але краще бути дома, ніж у в’язниці. А потім, якщо буде виконана амністія, то взагалі будуть закриті всі кримінальні справи.

От тепер щодо людей, які на Майдані. Що вони думають далі? Провели опитування серед тих людей, які мітингують на Майдані, і поставили запитання щодо термінів перебування на Майдані. З усіх опитаних учасників Майдану 86% мають намір стояти стільки, скільки знадобиться. Тобто люди готові стояти до кінця.

Я можу сказати, я не читав цього дослідження, але я там всередині завжди спілкуюся. Відставка є там на першому місці?

68,2%, на першому місці.

Друге звільнення людей?

51,1%, на другому місці.

Бачите. А далі вже пішло – зміни до Конституції, відставка уряду та розпуск парламенту і далі, далі, далі. Я вам можу без цього дослідження сказати…

Ще раз підтверджує, які сьогодні настрої у людей на Майдані. Ми ж пам’ятаємо, з чого Майдан почався, – з обурення людей, що нас фактично обдурили. Нам 3,5 роки розповідали про те, що ми рухаємося в Європу, а потім різко, за один день фактично, поміняли свій курс і розвернулися на 180 градусів. Все більше і більше у майданівців існує розчарування і в першу чергу в опозиційних лідерах. Це дуже серйозний показник. Якщо Майдан стане некерованим опозиційними лідерами, то які події можуть далі бути?

Ви говорите те, що говорять люди на Майдані. Це об’єднує майже всіх, і всі про це говорять. На жаль, розчарування це дуже серйозна штука для політиків. Але для мене саме головне і саме болюче визнавати, що, на жаль, нас обдурили в 2004 році, після “помаранчевої” революції. Всі казали: ніхто не вийде. От я кажу: не дай Бог, зараз політики розчарують в першу чергу опозиційні і візьмуть продадуться за посади! Стануть прем’єр-міністрами, стануть міністрами на крові тих людей, які загинули, які у в’язниці, які в лікарні. Якщо ці політики погодяться на матеріальні цінності, на посади, на якісь інші преференції, то розчарування буде в декілька разів сильніше. І тоді, я впевнений, зметуть не тільки владу. Зметуть таких політиків взагалі з політичної арени. Тут з’явиться поле нових. Головне, щоб нові знову не обдурили людей. Тому що, на жаль, цей бідний народ використовується в повній мірі. Хто б тільки бачив, де можна політичні дивіденди отримати, де можна взяти піар. Я ні разу, скільки б мені не пропонували і говорили, що можна вийти на трибуну. то я кажу: мені краще походити там, мати свої намети, свої приймальні, мої працівники зараз займаються майданівцями. Тими, які знаходяться у в’язницях. Тими автомайданівцями, у яких забирають права, тому що зараз така тенденція у всіх автомайданівців забирати автоправа на 6 місяців. У мене в п’ятницю був суд в Згурівці. У одного із автомайданівців теж забирали автоправа. Юристи були присутні. Слава богу, що перенесли, тому що був відеорегістратор в машині, який показував, що той міліціонер-даішник не зупиняв цю машину. А в протоколі даішник написав: я зупиняв, а на мою вимогу ця машина не зупинилася. Але коли в суд принесли ми відеорегістратор з цієї машини, то показали цього міліціонера, який не зупиняв, а потім просто взяв і написав ці номери і придумав. То тут вже буде фальсифікація, і можна порушувати кримінальну справу. Не забирати в цих людей автоправа, а порушувати кримінальні справи проти міліціонерів, які фальсифікують протоколи. Тому, знаєте, роботи зараз дуже багато. Я про розчарування після “помаранчевої” революції. Я сам там був. Я виступав в генеральській формі, і один з перших на Майдані закликав до правоохоронців, але мені потім було соромно перед людьми, які казали: ну й що, були ви на Майдані, ну стояли ви там на трибуні. Я зараз не йду на трибуну. Знаєте чому? Тому що я не хочу там публічно піаритися. Краще виконувати роботу серед людей і допомагати їм всередині. Ми з округу привозимо і дрова, і речі. Звичайні люди з села телефонують і кажуть: заберіть у нас тут дрова. Люди готові все робити для того, щоб людям цим допомогти. Але коли на Майдані піариться політик з трибуни, чи постійно він там в кадрі, в мене зразу огида. Я потім подивлюся, як це буде після Майдану, хто які посади буде займати, хто на міністерських кріслах буде.

З однієї сторони, лідер дуже емоційно після перших перемовин з президентом, коли народ просто обурився тим, як проходять ці переговори і власне Грушевського почалася, як він сказав: хоч кулю в лоба, перший піду. Де він зараз? Які перемовини проводить? Чому про те, що вони домовляються, не повідомляють людям?

Це величезна помилка, що на перемовини не приходять люди з Майдану. Це те ж саме, коли ставилося питання про амністію. Хотіли ж поставити туди 365-у статтю. Це перевищення влади співробітниками міліції, які били майданівців і журналістів. Я тоді всім журналістам сказав: ви когось делегували на перемовини? Ви згодні, щоб цих міліціонерів, які вас били, амністували? Вас запитали, чи ви згодні? Хтось запитав у тих активних людей, які стоять у першому ряду Майдану, їх вимоги? А як буде виконувати, наприклад, опозиція вимоги закону про амністію і про звільнення приміщеннь адміністративних? Вони ж не керують цими приміщеннями, які в областях знаходяться. Вони не керують Грушевського, щоб відійти назад. Повинно напевно в ці перемовини запросити людей, які будуть виконувати потім, які будуть відступати назад. Звільняють людей, а вони відступають і відають адміністративні приміщення. А їх навіть не питають . Тому і прийняли такий закон, але ніхто не заважав його прийняти. Його прийняли звичайним способом. Я вчора одному з рейтингових кандидатів в президенти сказав: а перемовини хтось вів з цими людьми з Партії регіонів, які готові були тоді до того, як до них приїхали ціла бригада з Банкової, хтось з ним переговорив, що ми їх захистимо? У них такий був стан, що ми були готові проголосувати , але до них навіть ніхто не підійшов.

Сергій Міщенко своїми висловами показує, що він таки ближче до опозиційних, ніж до провладних інтересів.

Я взагалі до провладних ніякого відношення не маю.

Ну і слава Богу. Ви ж бачили, як була скликана позачергова сесія і як в ці дні працювали депутати. Тільки те й робили, що відкривали і закривали сесію, але так і не було досягнуто основної мети, яка була запланована на позачерговій сесії – закон про амністію новий і зміни до Конституції. Давид Жванія, який вийшов із фракції Партії регіонів і який зараз підтримує, щоб повернутися до Конституції 2004 року, говорить про те, що є вже 232 голоси для того, щоб проголосувати цей законопроект. Юрій Луценко теж вчора про це заявляв. Де може бути гарантія 232 голосів, якщо вони навіть є на сьогодні, якщо президент, довідавшись, що у фракції Партії регіонів є бунтарі, приїде знову в “Катрусин кінозал” і знову не скаже,як потрібно правильно робити?

Ви задали мені запитання і самі на нього відповіли. Якщо б було 232 голоси, то треба було б ставити його на голосування, і сьогодні ми б вже жили б при парламентсько-президентській республіці. Я свій підпис ставив, і я в ефірах не боюся сказати про те, що я за повернення до парламентсько-президентської республіки. Я один із підписантів під цим актом. Хоча є інші законні, більш юридично грамотні можливості повернення до Конституції 2004 року.

Це ж ви якраз і підготували цей законопроект.

Цей законопроект про зміни до КС, щоб вони могли переглянути свої рішення. Вони б переглянули свою помилку. А я вважаю, що це не помилка, а злочин і повернулися до Конституції 2004 року. Але, на жаль, я можу сказати, що на сьогоднішній день я не знаю, у кого є більше 226 голосів. Чи є взагалі цих 226 голосів, тому що ті люди з Партії регіонів, які могли в четвер минулий проголосувати за таке рішення, на жаль, сьогодні заходять в зал, не дивлячись в очі, вони похнюпившись сідають і ні з ким не розмовляють, хоча в четвер вони були дуже активні, вони розказували, яке неподобство в країні відбувається, як ми будемо зараз голосувати, як ми будемо повертати парламентсько-президентську республіку. Зараз вони інші. Не знаю, де вони підписувалися і під чим, але в тому, що вони зараз натиснуть кнопки під цими змінами, я впевнений на 100%.

Все. Виходить. блеф?

Я думаю, що блефу не було, але можливість цього була в четвер. Я впевнений в тому, що треба було все можливе робити для того, щоб ставити. Коли було 246 голосів, терміново треба було поставити його на голосування, а не чекати, коли хтось приїде і зробить таке, що потім всі люди прийдуть і змінять свою позицію. А це було декілька годин. За ці декілька годин можна було створити більшість в парламенті, змінити президію, можна було проголосувати закон про амністію без всяких умов, можна було повернутися до парламентсько-президентської республіки. Але це все можна, можна, можна.

Втрачені можливості. Може, вони все-таки зроблять висновки? Я маю на увазі опозицію і повернуться до розгляду цього питання, але вже з іншою інтенсивністю. У вас були перемовини з представниками опозиційних партій про те, щоб ви інтенсивніше співпрацювали?

Це саме болюче для мене питання. За рік це саме болюче питання, яке ви мені зараз задали. Розуміючи, що в мене є своя особиста громадянська позиція і мені не треба розказувати, що треба, як діяти для свого народу і для своєї держави, це не дуже сильно звучало. На жаль, ні разу ніхто зі мною не розмовляв, ніхто зі мною не говорив, що давайте співпрацювати разом. Більш того, всі пропозиції, які я пропоную, чи натикаються на нерозуміння чи взагалі ігноруються – такі політичні ревнощі. Чому це Міщенко такі законопроекти подає, які розв’язують проблеми, а чому не вони? Є ж багато таких прикладів, які говорили, що цей законопроект треба приймати – по КС, по лікуванню за кордоном. Всі погоджувалися, але треба було брудом облити, а потім погодитися на те, що Міщенко правий, але вже “регіонами” не хочуть. Я можу десятки таких прикладів наводити. Але для мене ще є дуже болюче питання, яке я обіцяв своїм виборцям – закон про спадщину. Як я зараз можу пробити цей законопроект, який вже готовий для розгляду, щоб люди не купляли один у одного хату, щоб син не купляв у свого батька, а його син у свого батька хату. Тисячі платити, у нотаріуса стояти. Я не можу зараз, по-перше, не те що поставити. Опозиційні лідери на всіх ток-шоу розказують, що Міщенко правий. Треба цю спадщину приймати негайно. Тому що це питання для країни важливе. Важливе для тих людей, які живуть на цій землі. Це земля в спадок. Це майно. Але розумієте, питання в чому? На ток-шоу кажуть: ми завтра його підтримаємо. Виходять з ток-шоу і потім взагалі на погоджувальній раді ні разу не сказали, що ми можемо це прийняти.

Звузилися можливості відвідування ток-шоу зараз?

Да. Я своїм виборцям обіцяв, що мій законопроект буде найближчим часом прийнятий, а його ж прийняли 300 голосів і всі опозиційні сили погодилися змінити деякі правки і проголосувати за новий закон, чи подолати вето, чи проголосувати 226, а не треба 300. Я вже домовився з більшою частиною Партії регіонів і з комуністами про те, що цей законопроект треба прийняти. Але мене не чують. Як я можу з такою ВР, коли я обіцяв на окрузі прийняти його, а цю спадщину ніхто не хоче чути?

Побачили вже, яка є ВР 7-го скликання. Великі надії покладали, а бачимо, який результат. У президента є бажання і політична воля здійснити ті погрози, які він закидав депутатам-“регіоналам” у парламентських стінах? Погрози про розпуск ВР.

Я думаю, що так. Тому що зрозуміло два шляхи: якщо буде сформована нова більшість, а вона вже не буде сформована. Тоді вона могла бути сформована з частиною “регіоналів”. Якщо зараз буде така ж сама погроза, дай Бог, то зразу ж на наступний день буде указ. Але є ще інший шлях, якщо рада не буде працювати. Не питання в тому, що 30 діб хтось там буде блокувати і є ці підстави для розпуску парламенту, а є питання в тому, як показав сьогодні сесійний тиждень. Ні одного рішення не було прийнято ні для Майдану, ні для людей, ні для влади.

Це логічно. Коли я приходжу на роботу і не показую результату, то мене звільняють.

Наша така ВР і в тому числі і президент.

Не всі такі песимісти з приводу формування нової більшості. Микола Томенко сьогодні спрогнозував, що групу сміливих у Партії регіонів очолить Тігіпко. Така група може все-таки стати групою сміливих?

Ми з Миколою внесли законопроект, який дозволяє формувати нові фракції, групи 14 людей – це зміни до регламенту. Ми його зареєстрували на минулому тижні і вирішили, що спікером в цьому законопроекті буде Микола. І тому він коментує те, що ми з ним запропонували в момент, коли члени Партії регіонів готові були виходити з партії і формувати свої групи. Не входити, наприклад, в опозиційні якісь фракції. Тому ми і подали цей законопроект з Томенко. Якщо опозиція не може подати такий законопроект, то ми з ним вдвох подали такий законопроект для Партії регіонів, що якщо ви хочете створити свої групи окремі з позафракційних, якщо ви вийдете з Партії регіонів, які ввійдуть до нової більшості, то ми таку можливість вам даємо. І з цим законопроектом ми прийшли до лідерів опозиції. Хто б про це сказав. Хто б підтримав це?

Так що сказала опозиція?

Це захист тих депутатів від Партії регіонів. Це не просто сказати: хлопці, ми вас захистимо, щоб ви не були як Марков. Ціла система, низка законодавчих актів, в тому числі і цей наш законопроект, який дає можливість цим депутатам створювати групи, а це вже сила. Це окрема фракція, яка може впливати на процес. Тому повинні були на перемовинах опозиційні лідери казати: давайте ставити законопроект Міщенка–Томенка для того, щоб депутати могли формувати ці групи. Якщо було 236 голосів, то зрозуміло, що ці ж самі з Партії регіонів проголосували б за цей законопроект і потім вже створили б ці фракційні групи.

Слухач: Доцарювались уже так, что Украину, нашу страну родную, опускают ниже плинтуса. Уже спорит посол США, куда деть Украину, кого здесь делать президентом, как себя здесь вести, и это в такой форме. СМИ, особенно «5 канал» и «Эра» помогают опустить нашу Украину ниже плинтуса.

Ми намагаємося зробити, щоб і у вас в Донецьку була різна, а не однобока інформація. За це маємо вдячність від вас.

Ми достатньо сильна і самостійна держава, щоб вирішити свої питання однозначно і всередині своєї держави. Але розуміючи, що якщо перемовини не йдуть між владою і опозицією і на ці перемовини не запрошують громадський актив, журналістів і т.і., в цьому випадку допомога авторитетних західних перемовників необхідна просто. Тому що зараз, якщо Європа і США напризволяще залишать Україну, то ми опинимося гірше, ніж в Білорусії.

В Сочі сьогодні вирішується українське питання?

Я думаю, що воно не тільки в Сочі вирішується.

Опозиція сказала, що Янукович поїхав до Путіна погоджувати Клюєва на прем’єра.

Сьогодні є телефон. І тому їхати в Сочі для того, щоб щось погоджувати і все інше… Є телефон.

Існують різні форми перемовин.

Я впевнений в тому, що буде це питання стояти, але не треба говорити про те, що в Сочі це вирішиться. Повірте мені, що прийдемо ми в наступний сесійний тиждень через тиждень і ви побачите, що буде відбуватися у вівторок. Ви просто побачите. Там буде питання розробки нової Конституції. Чи будуть внесені конституційні якісь зміни? В першому читанні вони будуть проголосовані.

Источник: Версии
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам