Киевские активисты требовали отставки "смотрящего" от Януковича

До Вінниці з Києва приїхали представники люстраційного комітету Майдану з вимогою відставки голови Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталія Кузьмишина. З восьмої ранку 10 червня активісти, серед яких також були люди з «Дорожнього контролю», «Демократичного альянсу» і «Правого сектору» оточили будівлю адмінсудів на вулиці Островського, розвішавши по паркану плакати із закликами до звільнення Віталія Кузьмишина, начепили жовто-блакитні кульки, увімкнули музику та прикотили шини до сходів. Перед входом на територію установи активісти поставили також манекен, одягнений у суддівську мантію, з кишень котрої стирчали одно-двогривневі купюри — як символ хабарництва суддівської системи України, сообщает Моя Вінниця.

Мітингуючі називають Віталія Кузьмишина злодієм, хабарником і корупціонером. Кажуть — небезпідставно.

— Я особисто дослідив надані мені матеріали і визначив, що для даної акції є усі підстави, — каже Віктор Смалій, представник люстраційного комітету Майдану у Києві. — Основна наша вимога у тому, щоб Віталій Кузьмишин добровільно подав у відставку і не ганьбив професію, оскільки працював на режим Януковича, був одним із «смотрящих» у адміністративній судовій системі у вашому регіоні і решті інших, які він обслуговував, брав участь у корупційних схемах.

За словами Віктора Смалія, у зв'язку з прийняттям Закону «Про відновлення довіри до судової системи», громадськість розраховувала, що судді, отримавши шанс, оберуть поміж себе достойних, але на керівні адміністративні посади знову обрали 90% тих же самих суддів. Із цього активіст робить висновок — вся судова система в Україні корумпована з самого низу і доверху.

— Я виступаю співавтором законопроекту «4570» — за те, щоб звільнити в Україні всіх суддів, бо вони не мають права займати посади. Я не довіряю українським суддям і хочу розірвати цей суспільний договір, якщо вони хабарники. Хочу, щоб усі зрозуміли, що це злочинці, які не бажають нам добра, а хочуть і далі працювати на свою кишеню, — резюмував Віктор Смалій.

Поспілкуватися мітингуючим із самим Віталієм Кузьмишиним не вдалося – він офіційно у відпустці. Поки шеф відпочиває, позицію установи озвучила його заступник, тимчасово виконуюча обов’язки голови суду Жанна Мельник-Томенко. З її слів, вона зустрічалась із мітингувальниками, але аргументів від них, каже, не почула.

— Ці люди вимагали, щоб Віталій Кузьмишин склав повноваження голови суду. Я хотіла з'ясувати про обставини чи факти, які слугують такому дійству, мені нічого не було надано, жодних доводів і підстав не прозвучало, — каже Жанна Мельник-Томенко. — На пропозицію залишити мені письмове звернення чи заяву дані особи не відгукнулись. Окрім того, ще до кінця нашої зустрічі представник люстраційного комітету Майдану Віктор Смалій залишив залу переговорів з незрозумілих причин, просто вийшов і все.

Жанна Мельник-Томенко пригрозила учасникам акції відповідальністю, бо їхню діяльність називає такою, що заважала роботі суду:

— Захід, організований активістами, був проведений всупереч чинному законодавству України, адже порушив низку обмежень, тому організаторів може чекати як адміністративна, так і кримінальна відповідальність: були створені незручності для учасників судового процесу. У нашій установі розміщено два суди: окружний адміністративний і апеляційний. Людям було важко працювати в умовах шуму, який створювала гучна музика, вона заважала фіксації судового засідання. Кожну із сторін судового процесу цей захід дуже насторожив. Такі дії підривають суверенітет гілки влади, яка є незалежною і недоторканою.

Коментуючи призначення Віталія Кузьмишина, його заступник зазначила, що це відбулось відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади України». «11 квітня були проведені збори суддів — нашого органу суддівського самоврядування і одноголосно Віталія Кузьмишина було призначено головою Вінницького апеляційного адміністративного суду», — каже Жанна Мельник-Томенко.

Активісти люстраційного комітету переконані, що під час відпустки Віталій Кузьмишин домовляється з відповідними людьми, аби залишитись на посаді. «Подейкують, навіть у Москву їздив», — розповідає Віктор Смалій.

Згортаючи пікет, мітингувальники облили манекен у мантії пальним і підпалили. Той обгорів за кілька секунд, після чого рештки манекену виставили на паркан – на згадку.

Зважаючи на відсутність Віталія Кузьмишина, активісти дають йому час для прийняття рішення. Якщо голова суду не подасть у відставку, обіцяють застосувати більш кардинальні методи. Зі слів Віктора Смалія, матеріали розслідування діяльності Кузьмишина будуть передані відповідним компетентним органам, особисто звернуться до Президента України та Генеральної Прокуратури.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам