Соцопрос ППИ: поддержка избирателей востока вывела "Оппозиционный блок" на второе место рейтинга политических партий Украины

За результатами всеукраїнського соціологічного опитування, проведенного ВГО «Передові правові ініціативи» (ППІ), політична партія, електоральні уподобання виборців становлять: «Блок Петра Порошенка» (27,15%), «Опозиційний блок» (19,09%), партію Сергія Тігіпка «Сильна Україна» (12,20%), ВО «Батьківщина» (8,75%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (6,77%) та «Народний фронт» (5,10%). Решта політичних партій набирають менше 5% електоральної підтримки, що не достатньо для отримання депутатських місць у парламенті.

Про це 21 жовтня в Києві повідомив голова ВОО «Передові правові ініціативи» Геннадій Воронцов.

Із загальної кількості опитаних респондентів у всіх регіонах України — 49,14% збираються взяти участь в голосуванні. Всього по Україні 19 жовтня було опитано 45000 респондентів віком від 18 років і старше. Статистична похибка становить по Україні — 1%, в Донецькій і Луганській областях — близько 4 відсотків.

Як вважає Геннадій Воронцова, підтримка виборців східних областей України значною мірою вплинулав на високий показник «Опозиційного блоку» в загальноукраїнському рейтингу.

«В Луганській області 61,15% опитаних мешканців будуть голосувати за «Опозиційний блок». На другому місці — партія «Блок Петра Порошенка», яку підтримують 11,12% виборців. Замикає трійку лідерів партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна», що набрала 7,29% голосів підтримки», — зазначив він.

В рамках соцопитування представниками ППІ було опитано 13700 респондентів в Луганській області. Серед мешканців Луганщини значно менше тих, хто не визначився з симпатіями до політичних партій (18,19%), якщо середній показник в Україні становить 38,19 відсотків.

В Луганській та Донецькій областях інтерв’юери ППІ проводили опитування у всіх районах за виключенням територій тимчасово непідконтрольних українським державним органам. Зазначається, що на прилеглих до зон бойових дій територіях, де в місцях тимчасового перебування знаходяться вимушені переселенці – гуртожитках, базах відпочинку та пенсійних установах, також проводилося соціологічне опитування.

Як підкреслив голова ППІ, військові дії суттєво не влинули на явку виборців в Донецькій та Луганській областях. За результатами соцопитування, в Луганській області прогнозується явка виборців – 49,14%, що відповідає середньому показнику в Україні.

Що ж стосується кандидатів в народні депутати в одномандатних виборчих округах, то лідерами електоральної підтримки є Євген Бакулін — 51,65% (округ 106), Сергій Дунаєв — 46,43% (округ 112), Юлій Іоффе — 62,30% (округ 112) та Тарас Костанчук 38,95% (округ 114).

Також ВГО «Передові правові ініціативи» в день парламентських виборів, 26 жовтня має намір задіяти близько 10 тисяч спостерігачів в 213 округах України. Загалом за ходом голосування спостерігачі ППІ слідкуватимуть на 5 040 дільницях.

Геннадій Воронцов повідомив, що для оперативного отримання та обробки інформації з дільниць буде задіяна автоматизована система «Контроль та спостереження ППІ», яка розроблена та впроваджена групою ІТ-фахівців громадської організації. За її допомогою в оперативному режимі будуть враховуватися результати паралельного підрахунку голосів і дані екзит-полів. Також до автоматизованої системи вносяться та аналізуються дані про порушення під час виборчої кампанії та дані соціологічних опитувань.

Окрім спостереження в день голосування, представники ППІ відстежують порушення законодавства протягом виборчої кампанії. Зокрема, спостерігачами ППІ зафіксовані факти порушень в Житомирській області (округ 1№66), Кіровоградській (округ №102), Київській (округ №93) та Одеській областях (округ №141).

Порушення, які мають системний характер, зафіксовано — в виборчих округах №106 (порушення термінів подання пропозицій від провладних кандидатів до складу ДВК), в окрузі № 107 (окружна виборча комісія протягом 10 засідань не могла зібрати кворум для прийняття рішень через блокування роботи представниками від політичної партії «УДАР» та її сателітів), № 112 (відмова голови ОВК Андрієм Бліновим (політична партія «НОВА ПОЛІТИКА») в прийнятті подань до складу комісій від кандидатів та № 114 (Перенесення центру виборчого округу з порушенням норм Закону «Про вибори народних депутатів»).

Довідка

Всеукраїнська громадська організація «Передові правові ініціативи» (ППІ) створена в 2007 році. За час свого існування спостерігачі ППІ працювали під час виборчих кампаній на виборах Президента України, до Верховної Ради і до місцевих органів влади.

ППІ також проводить соціологічні дослідження та опитування громадської думки, екзит-поли в день виборів.

2 вересня 2014 року Центральна виборча комісія надала дозвіл ППІ мати офіційних спостерігачів на позачергових виборах до Верховної Ради.

Источник: Версии
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам