Ламінат чи лінолеум: вибираємо найкраще підлогове покриття

При проведенні ремонту часто постає дилема, яке підлогове покриття вибрати. Найчастіше увага покупців прикута до ламінату та лінолеуму. Це популярні матеріали, які відрізняються міцністю, зносостійкістю, високими декоративними властивостями та доступною ціною. Сьогодні спробуємо об’єктивно розібратися, яке підлогове покриття варто купити.

Відмінності між ламінатом та лінолеумом

Ламінат — це багатошаровий напівсинтетичний матеріал з целюлозних волокон, які сполучені полімерною смолою та покриті захисним шаром.

Лінолеум — гнучке підлогове покриття із полімерних матеріалів, яке випускається у вигляді рулонів. Ціна лінолеуму конкурентна із ламінатом.

У кожного із цих матеріалів є свої переваги та недоліки. Що ж вибрати? Для цього порівняємо:

  • ціну,
  • легкість монтажу;
  • екологічність,
  • вологостійкість,
  • міцність,
  • термін експлуатації,
  • декоративність.

Щоб дати об’єктивну оцінку матеріалам, порівняємо ламінат з гомогенним лінолеумом.

Термін служби

Ламінат більш довговічний матеріал. Виробники заявляють, що термін його експлуатації сягає від 30 до 50 років.

Гомогенний лінолеум втрачає свої експлуатаційні властивості після 10-15 років використання.

Міцність

Для ламінату характерна висока зносостійкість. Він довгий час не втрачає привабливий зовнішній вигляд навіть під постійними інтенсивними навантаженнями.

М’яка структура лінолеуму досить чутлива до зовнішніх подразнень. Внаслідок великих вагових навантажень покриття швидко втрачає декоративні властивості та псується.

Декоративність

Сучасні технології дозволяють виробникам реалістично імітувати дерево як у ламінаті, так і у лінолеумі.

Але якщо ламінат доступний тільки у вигляді деревини, то лінолеум можна вибрати з малюнком плитки, каменю та інших матеріалів.

Екологічність

Обидва покриття виготовляються зі штучних матеріалів і вважаються синтетичними. Попри це вони не виділяють токсичних речовин при експлуатації.

Тепло- та звукоізоляція

Що тепліше — ламінат чи лінолеум — залежить від декількох факторів. По-перше, потрібно враховувати підкладку, яка буде використовуватися. По-друге, на тепло- та звукоізоляційні властивості впливає товщина матеріалу.

Лінолеум за рахунок своєї м’якої основи краще поглинає звуки, а от ходьба по ламінату на підборах чи грубій підошві буде супроводжуватися дзвінкими звуками.

Вологостійкість

Ламінат не любить вологих приміщень. Він легко піддається впливу води, пилу та інших забруднень, які проникають в структуру і руйнують її.

Лінолеум у цьому плані більш вигідний, оскільки йому зовсім не страшна волога.

Укладання

Монтаж як ламінату, так і лінолеуму досить легкий, якщо слідувати інструкції. Збірка ламінату займає більше часу та майстерності, оскільки дошки потрібно підігнати та стикувати замки.

Укладання рулонного покриття — елементарний процес. Щоб постелити лінолеум достатньо змастити чорнову підлогу клейовим розчином та розрівняти матеріал.

Ціна

Обидва матеріали відносяться до низького-середнього цінового сегменту. Хоча звичайний ламінат коштує у 2–2,5 раза дорожче лінолеуму. Але якщо зіставити ламінат з паркетною дошкою чи керамічною плиткою, це набагато вигідніший варіант.

При виборі між ламінатом та лінолеумом враховуйте самі ці характеристики. В побутових приміщеннях різного типу можна використовувати як одне, так і інше підлогове покриття. Наприклад, для вітальні та спальні оптимальним вибором стане ламінат, а на кухню, передпокій варто купити лінолеум.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам