Правоохранители установили связь между экспертом Глебой и застройщиками

Віктор Глеба

Фахівець у галузі містобудування Віктор Глеба, який коментує резонансні питання, пов’язані з будівництвом, отримував винагороду від крупних українських забудовників.

Про це йдеться у статті на сайті From-ua.

Журналісти посилаються на інформацію, яка стала відомою співробітникам СБУ під час обшуку в одній з будівельних компаній столиці. Як з’ясувалося, Віктор Глеба, котрий офіційно працює у Київській державній академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Бойчука, має дві платіжні карти «Приватбанк». На одну з них із жовтня 2019 року до грудня 2020 було нараховано трохи більше 223 тисяч гривень. На другу з початку 2019 року до кінця 2020 прийшло майже 567 тисяч гривень.

Правоохоронці встановили, від кого Віктор Глеба отримував грошові перекази. На першу картку, так звану «зарплатну», бухгалтерія КДАДПМіД нараховувала йому заробітну плату за викладацьку роботу. На другий рахунок надходили кошти від різних осіб.

Зокрема, 8 квітня 2019 року на карту прийшло 50 тисяч грн, 18 жовтня – ще 100 тисяч, а 11 лютого 2020 року – 20 тисяч від платника Майської Ольги Миколаївни. Як зазначається у статті, пані Майська є співзасновником ТОВ «Житлоінвестпроєкт», ТОВ «Екостандарт-Інвест» і ТОВ «Віолія», пов’язані з братами Насіковськими, які будують ЖК «Автограф» по вулиці Жмаченка, 28 у Києві.

У статті підкреслюється, що Глеба у своїх викривальних публікаціях не згадує про скандальну забудову на Жмаченка, натомість працює проти конкурентів Насіковських.

Слідчі також з’ясували, що Ольга Майська пов’язана зі скандальним забудовником Вадимом Столяром – через компанію «КУА Гарантія», якою володіє дружина Столяра Інна Майструк. Тому кошти через Майську Глебі могли надходити як від Насіковських, так і від Столара.

Ще один спонсор Віктора Глеби – Онджю Яна Олександрівна. 19.06.2019 р. вона перерахувала на карту будівельного експерта двома траншами 14 999,99 грн та 4990 грн відповідно. Пані Онджю у період з квітня 2019 р. по жовтень 2019 р. працювала в компанії ТОВ «Дайтона Груп», яка є забудовником ділянки по вулиці Амосова у Києві. У серпні 2018 року Глеба знімав викривальний ролик про це будівництво, а вже через рік, коли скандальна забудова продовжилася, промовчав.

Також Віктор Глеба отримав чотири перекази на загальну суму 33 500 грн від одеського адвоката Олега Николина, який очолює ГО «Жителі Гагарінського Плато». Є підозра, що це був гонорар за приїзд Глеби до Одеси на зустріч з місцевими мешканцями, які в той час протестували проти будівництва багатоквартирного житлового комплексу «Unity Towers» по вул. Гагарінське Плато, 5.

Як зазначається у публікації, найбільший інтерес до Гагарінського плато має девелоперська компанія «Кадорр Групп» мільярдера Андана Ківана. Очевидно, замовні експерти потрібні бізнесмену для того, щоб позбуватися конкурентів.

При цьому автор не виключає, що більшу частину винагороди від забудовників Глеба міг отримувати готівкою.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року СБУ викрила компанію bUd development, пов’язану із Вадимом Столаром, за ухиляння від сплати податків на суму понад 500 млн. грн. Правоохоронці провели понад 10 обшуків за адресами учасників цієї схеми, під час яких було вилучено документи, що містять інформацію щодо фінансових транзакцій.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам