Трансуретральна резекція простати. Процедура та особливості проведення

Терапевт

Процедура та особливості проведення

Необхідна трансуретральна резекція простати у випадках розвитку аденоми передміхурової залози – доброякісного розростання тканин. Процедура дозволяє видалити патологічно змінені ділянки без розрізів, адже доступ до ураженого органу здійснюється через природний отвір уретри. Це дозволяє уникнути крововтрати та пришвидшити реабілітаційний період, зробити втручання менш болісним.

Трансуретральна резекція простати проводиться у ситуаціях, коли було підтверджено аденому передміхурової залози. Патологія хоч і має доброякісний характер і не схильна до злоякісного переродження, та все ж завдає чоловікові дискомфорту, погіршує якість життя. Вона проявляться наступними симптомами:

  1. часті позиви до випорожнення сечового міхура;
  2. млявість та переривистість струменя сечі, больові відчуття при випорожненні;
  3. відчуття наявності сечі у міхурі навіть після сечовипускання;
  4. поява у сечі домішок крові, її тьмяний та каламутний колір.

Аденома простати потребує хірургічного втручання, адже консервативні методики не дають дієвого результату. Чоловіки часто бояться звертатись до лікаря через ризик погіршення статевого життя та еректильної функції. Однак трансуретральна техніка дозволяє уникнути цих проблем та повернутись до нормального життя.

Хід проведення трансуретральної резекції простати

Перед трансуретральною резекцією (ТУР) лікарі проводять УЗД органів сечостатевої системи, лабораторні аналізи крові та сечі, інші необхідні дослідження. Сама процедура проводиться планово за наступною методикою:

  • розміщення пацієнта на спині з введенням потрібного виду анестезії – загальної або місцевої;
  • введення через уретру спеціального приладу – резектоскопа з камерою та електричною петлею на кінці;
  • виявлення патологічно змінених тканин та їх коагуляція (припікання) безпечним способом;
  • видалення матеріалу через сечівник та промивка сечового міхура.

Після цього хірург проводить контрольний огляд операційного поля та виймає резектоскоп таким же чином через уретру. Післяопераційне відновлення потребує встановлення катетеру або стенту для випорожнення сечового міхура. Наявність крові у сечі є нормальним проявом оперативного втручання та згодом зникає.

Знімати катетер можна вже через три дні, після чого чоловік може бути виписаний та продовжити відновлення в домашніх умовах. Потрібно дотримуватись рекомендацій лікаря, щоб пришвидшити відновлення. Вони включають дотримання дієтичного харчування без вживання солоної, гострої або смаженої їжі, споживання великої кількості рідини (до 3-х літрів на добу), обмеження фізичних навантажень та вживання алкоголю. До статевого життя можна повертатись приблизно через місяць після проведення трансуретральної резекції простати.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам