Збиралися у підвалі та допомагали ЗСУ: як працювала міськрада Бурині на Сумщині в умовах окупації

Працівники Буринської міськради з ризиком для життя доправляли до міста гуманітарну допомогу та гроші для виплати пенсій, у той час як місцева поліція не виконувала своїх обов’язків та, за деякими даними, співпрацювала з окупантами.

Про життя містечка під час окупації розповів Андрій Савчук, очевидець подій. Він зазначив, що Буринь була окупована вже у перший день повномасштабного російського вторгнення. Боронитися люди не мали чим. Зранку 24-го лютого буринці пішли до місцевого відділку поліції, вимагаючи, щоб їм видали зброю. Там відповіли, що вся зброя вже вивезена. Такі дії правоохоронців у містян викликали подив.

“Взагалі вони повинні були, якщо місту загрожує окупація, а вони не мають змоги чинити опір, принаймні вивезти своє все обладнання і знищити документацію. Цього не відбулося, у перші дні їх взагалі не було видно а потім вони з’явились та почали по місту ходити у накидках з написами «Поліція»”, – розповідає Андрій Савчук.

Також додає, що у подальшому поліцейські не виконували своїх функціональних обов’язків. Зокрема — не реагували на випадки, коли російські окупанти завдавали містянам тілесних ушкоджень.

Міська рада Бурині, натомість, нікуди не розбіглась та доклала всіх зусиль, щоб забезпечити людей всім необхідним. Міський голова Віктор Ладуха зміг організувати роботу мерії в умовах війни.

“Міська рада виїхала з приміщення, вивезла всю апаратуру та документацію і переїхала у безпечне місце, підвальне. Завдяки роботі мерії люди отримували належну гуманітарну допомогу, місто забезпечили продуктами, для пенсіонерів отримували грошове забезпечення. На пошту привозили кошти, забезпечували охорону цієї доставки, тому що ні служба охорони, ні працівники поліції не були готові цього зробити”, – зазначив Андрій Савчук.

Він також розповів, що за підтримки мера після 24-го лютого неодноразово надавали гуманітарну допомогу і Збройним силам України. Продукти для українських захисників відвозили до Конотопської районної військової адміністрації.

Пропозицію співпрацювати з окупантами міський голова Віктор Ладуха відкинув. 26 лютого мерові телефонував заступник керівника місцевої поліції Дмитро Аніщенко, – розповідає Андрій Савчук. Пропонував зустрітися з призначеним росіянами так званим “воєнним комендантом” Бурині. Міський голова відмовився, а після звільнення міста повідомив про ці факти СБУ.

Натомість, наприкінці квітня Служба безпеки затримала самого Віктора Ладуху, його заступника Євгена Базима та депутата Буринської міськради Олександра Гудименка. Їм оголосили підозру у колабораціонізмі. Мовляв, саме вони забезпечували окупантів матеріальними ресурсами. Місцеві жителі, що були свідками окупації, називають такі звинувачення абсурдними та кажуть про політичне замовлення. Справа про “держзраду”, на думку буринців, може бути продовженням давнього конфлікту між мером Ладухою та народним депутатом від “Слуги народу” Максимом Гузенком. Останній за безцінь обробляє на території ОТГ майже півтори тисячі гектарів землі, яка в користуванні Конотопського виправного центру №130. Буринський міський голова намагався забрати угіддя на користь громади та через аукціон отримати за неї справедливу ціну.

Нині попри арешт голови ОТГ міська рада продовжує роботу. “Ніякого хаосу немає і якщо опоненти думають, що тим що вони спромоглися таким чином усунути Віктора Борисовича від виконання його функціональних обов’язків, то нічого в них не вийде. Команда працює, заступники, які є, працюють на місці”, – повідомив Андрій Савчук.

Зазначимо, що Віктор Ладуха очолює Буринську ОТГ з 2017-го року, у 2020-му році був переобраний. Він – учасник двох Революцій – Помаранчевої та Гідності, відомий волонтер – допомагав українському війську з початком російської агресії ще з 2014-го року, напряму – 58-ій бригаді ЗСУ імені Гетьмана Івана Виговського, яка була створена на Сумщині. Він є вірним Православної Церкви України, багатолітнім ктитором храму святих мучениць Віри, Надії та Любові та матері їх Софії ПЦУ.

54321
(Всего 4, Балл 2 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам