Андрей Деркач: нельзя паразитировать на национальной безопасности

«Осознавая необходимость обеспечения русловий развития атомно-энергетического комплекса Украины, правительством Янукович в 2006-2007 годах был принят ряд решений относительно реализации Энергетической стратеги Украины до 2030 года и ядерного комплекса в частности», – заявил народный депутат Андрей Деркач на пленарном заседании Верховной Рады Украины.

Результатом цієї діяльності стала найбільш ефективна за всі роки існування робота ДП НАЕК „Енергоатом”, СхідГЗК, „Турбоатому” та інших підприємств галузі.

На доручення Уряду реалізовано низку заходів щодо зменшення ризиків енергетичної безпеки, шляхом створення резерву ядерного палива та матеріалів, наповнення якого розпочалось у 2007 р відповідно до рішення Уряду про заборону експорту урану та накопичення складських запасів.

Одним із заходів передбачених у плані дій Уряду у 2007 р. була співпраця з компанією „Westinghouse” та підписання контракту щодо поставки дослідної партії ядерного палива виробництва „Westinghouse” модернізованої конструкції, за умов вирішення низки питань, які б забезпечували обґрунтування безпеки, відповідно до нормативних актів України.

Такий зважений підхід був обумовлений сумним досвідом експлуатації ядерного палива виробництва „Westinghouse” для реакторів російського виробництва на АЕС „Темелін” (Чехія) та „Ловіза” (Фінляндія), який привів до чисельних аварійних зупинок реакторів.

В 2006 р. на АЕС „Телелін” були виявлені проблеми з паливом в системі управління захисту (24 збірки), 7 твелів були не герметичні, спостерігались вигін та радіальне скручування палива.

В результаті міжнародного тендеру проведеного в 2006 р. на довгострокову поставку ядерного палива на чеську АЕС „Темелін” та фінську АЕС „Ловіза”, куди також поставлялось паливо виробництва „Westinghouse”, перемогла російська корпорація „ТВЕЛ”, за критерієм співвідношення „безпека-ціна-якість”.

На жаль, підписаний 30 березня 2008р. комерційний контракт ДП НАЕК „Енергоатом” з компанією „Westinghouse” про поставку ядерного палива на 3 енергоблоки ЮУАЕС після 2010 р., не відповідає вищеозначеним критеріям (безпека-ціна-якість). За оцінками фахівців, навіть за умов посилань на можливість припинення контракту у разі неналежного виконання, він створює необґрунтовані ризики, які обумовлені бажанням Уряду надати економічні преференції представнику стратегічного партнера компанії „Westinghouse” — загрузити підприємства які простоюють без замовлень, після програшу на відкритих міжнародних тендерах в Європі корпорації ТВЕЛ.

Крім того, за думкою експертів, при використанні палива різних виробників за відсутності розрахункових ядерних кодів для спільного завантаження палива російського та американського виробництва в одну активну зону та відсутності результатів дослідної експлуатації палива протягом чотирьох паливних компаній, неможливо підготувати обґрунтований аналіз безпеки для отримання ліцензії Держатомрегулювання України, а також спрогнозувати ризики роботи нового палива у переходних режимах.

Посилання лобістів компанії „Westinghouse”, в особі Мінпаливенерго України, на недоречність порівняння із досвідом експлуатації американського палива на чеській АЕС Темелін, у зв’язку із суттєвою його доробкою – неможливе, оскільки це не підтверджено ані розрахунковим та експериментальним аналізом безпеки, ані відповідно виконаними дослідженнями тепло-гідравлівчних характеристик.

У зв‘язку із підписанням цього контракту у короткостроковій перспективі збільшується ризик підняття цін на ядерне паливо, що поставляється до України російською компанією ТВЕЛ (вже у 2009р.), а також збільшуються ризики підвищення ціни на вивезення ВЯП до Росії. Скільки будуть коштувати українським споживачам ці прорахунки Уряду -невідомо.

Не зважаючи на Програму діяльності коаліції та задекларовані пріоритети роботи Уряду, Мінпаливенерго України припинило створення державного резерву ядерного палива та матеріалів у 2008р. та відновило експорт урану.

За результатами першого кварталу 2008 р. завдяки недофінансуванню майже зірвано виконання програм із підвищення безпеки та продовження строків експлуатації енергоблоків АЕС України.

Замість професійної кропіткої роботи, організації ефективного виробництва та забезпечення ядерної безпеки, керівництво Мінпаливенерго, нехтуючи інтересами громадян України, виступає у ролі „підтанцовки”, створюючи необхідний фон при здійсненні державного візиту Президента США. А також руйнує ядерну галузь України та проштовхує недолугі фінансово та юридично необґрунтовані проекти на кшталт ДК „Ядерне паливо” та приватизацію „Турбоатома”, створює умови для корупційних схем та нанесення збитків державі.

Фракція Партії регіонів виступає проти:

— безвідповідально ставлення Уряду до конституційних прав громадян на безпечне життя;

— зради економічних інтересів держави на догоду політичній доцільності, яка прикривається паразитуванням на словосполученнях „диверсифікація” та „національна безпека” без наповнення цих термінів реальним змістом та конкретними справами.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам