"Спасибо за поддержку. Я с вами"

Еще до оглашения официальных результатов внеочередных парламентских выборов представители БЮТ готовились возобновить процесс реприватизации, пишет газета «Хрещатик». Первым объектом их атаки называют наибольшего производителя тепловой энергии «Днепрэнерго». Эксперты считают, что подобная инициатива негативно повлияет на имидж Украины и, следовательно, на инвестиционный климат в стране. К тому же процесс санации этого энергетического предприятия не имеет ничего общего с приватизацией.

Минулої п’ятниці кілька десятків молодих людей із символікою Блоку Юлії Тимошенко влаштували чергове шоу під київським офісом компанії “Систем Кепітал Менеджмент” (СКМ). Їхні заяви зводяться до того, що Донбаська паливно-енергетична компанія (ДТЕК), яка керує енергетичними активами СКМ, незаконно отримала 28% акцій найбільшого виробника енергії в Східній Україні — ВАТ “Дніпроенерго”. Однак пояснити, чому молоді бютівці обстоюють таку думку, журналісти так і не змогли. Як з’ясувалося, вони є київськими студентами, які жодного стосунку до фракції БЮТ і “Батьківщина” не мають, а участь у подібній акції стала лише одним із способів підробити. “Тариф: 10 гривень — 1 година, а якщо прапор або плакат тримаєш, то 15,— сказав один учасників акції.— Ми познайомилися ще 2004 року під час “помаранчевої революції”. Відтоді нас і залучають періодично”. Слід зазначити, що навіть організатори цієї акції не змогли прокоментувати, в чому саме ДТЕК вчинила незаконно стосовно “Дніпроенерго”, його кредиторів або держави, як власника контрольного пакету акцій підприємства.

Схоже, проведена акція стала нічим іншим, як відповіддю БЮТ на рішення Господарського суду Запорізької області, який у п’ятницю припинив процедуру банкрутства “Дніпроенерго”. Нагадаємо, що в цьому стані підприємство перебувало з 2001 року. В 2007-му розмір його непогашеної кредиторської заборгованості перевищив 950 млн грн, найбільша частина якої — перед державою. Якщо до кінця 2007 року не відбудеться санації підприємства, тобто воно не позбудеться мільярдної заборгованості, суд визнає його банкротом, після чого ліквідує. Щоб цього не сталося, наприкінці серпня рада кредиторів “Дніпроенерго” ухвалила рішення відновити його платоспроможність шляхом залучення приватного капіталу. Як інвестора було затверджено українські вугледобувні підприємства шахта “Комсомолець Донбасу” і “Павлоградвугілля”, що входять до ДТЕК. Вони покликані погасити кредиторську заборгованість, а також здатні інвестувати в модернізацію виробничих потужностей понад 1 млрд грн. Таким чином внаслідок реалізації плану санації ДТЕК внесе понад 2 млрд грн у погашення боргів та інвестицію “Дніпроенерго”. “Від інвесторів уже надійшли грошові кошти в розмірі 1,052 млрд грн на санаційний рахунок “Дніпроенерго” для розрахунків з кредиторами, що було підтверджено на судовому засіданні”,— повідомила у п’ятницю прес-служба “Дніпроенерго”.

Аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій упевнений, що підстав для припинення санації “Дніпроенерго” немає. “У компанію вкладені живі гроші, всі органи дали свою згоду, і це рішення не суперечить жодному нормативному актові України. А отже, Юлії Тимошенко буде нелегко скасувати санацію, якщо, звісно, вона не почне чинити тиск на суд”,— сказав пан Паращій. На думку аналітика інвестиційної компанії Foyil Securities New Europe Романа Захарова, в такому разі лідер БЮТ ризикує порушити довіру і впевненість західних інвесторів щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні. “Інвестори позитивно сприйняли розвиток подій навколо “Дніпроенерго”,— зазначає він.

Семен ПЕРЕСНІЧЕНКО спеціально для “Хрещатика”

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам