Через компанию «Укрлісконсалтинг» председатель Гослесагенства Виктор Сивец присвоил более 100 миллионов гривен

Голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець знайшов новий спосіб привласнення державних коштів. Акумулюючи кошти лісової галузі України на рахунках компанії «Укрлісконсалтинг» та перераховуючи їх своїм компаніям, він збагатився на більш ніж 100 мільйонів гривень.

На сьогодні жодна дія українських лісництв, пов’язана з використанням державних коштів або цінної сировини не відбувається без активної участі компанії «Укрлісконсалтинг», представники якої знаходяться в кожному обласному управлінні агентства. За прямим дорученням голови Державного агентства лісових ресурсів, «Укрлісконсалтинг» заключив договори з кожним підприємством лісового господарства України на послуги консалтингу на суму 2% від реалізації за місяць. Також саме «Укрлісконсалтинг» централізувало реалізацію садівного матеріалу, виготовлення бланків товаротранспортних накладних, виготовлення актів на землю та навіть закупівлю вогнегасників та бензопил. Раніше вирощування та реалізація садівного матеріалу були базою для збільшення фонду оплати праці співробітників лісництв, проте наразі Віктор Сівець не погребував навіть надприбутками з контролю за продажем кожного саджанця, вирощеного у лісгосподарствах.

Вказівки реалізовувати всю сировину керівники облуправлінь Держлісагентства отримували на засіданнях у Києві, які відбувалися під головуванням Віктора Сівця. Зокрема, перевіркою встановлено, що незаконні вказівки, які мають всі ознаки порушення антикорупційного законодавства, зафіксовані протокольними рішеннями. Про результати виконання вказівок Віктора Сівця керівники обллісуправлінь повинні були прозвітувати з допомогою фотозвітів закупленої продукції.

Таким чином, Віктор Сівець поставив керівників обласних управлінь Держлісагентства та директорів державних підприємств (саме в юридичній формі ДП працюють всі 330 лісництв України – ред.) у положення повного фінансового безправ’я, адже вони лише змушені ставити підписи на угодах та платіжках, які підготовлено в столичному офісі «Укрлісконсалтингу».

Справа в тому, що вітчизняна деревина високо цінується у Європі, проте директори українських лісництв не можуть самостійно реалізувати сировину. Кожному з лісництв від Віктора Сівця надається рознарядка з переліком компаній, яким цю деревину потрібно продати по заниженій вартості. Засновником більшості з цих компаній є особи, афільовані до Віктора Сівця та його дружини. Це реалізовується завдяки тому, що усі без жодного виключення зовнішньоекономічні контракти підписуються в кабінетах керівників обласних управлінь Держлісагентства.

Що ще потрібно правоохоронцям для прийняття рішення про порушення кримінальної справи, а вищому керівництву держави для прийняття відповідного кадрового рішення?

Сьогодні Україна прагне набуття асоційованого членства в Євросоюзі. Так от, якщо б чиновник такого високого рівня хоч раз був помічений у подібних оборудках у європейській державі, то навряд чи після цього він зміг би обійняти будь-яку державну посаду. Перш за все тому, що за гратами державних посад не обіймають.

До того часу, як пан Сівець очолив Держлісгосп, реалізація лісництвами заготовленої сировини відбувалася виключно на основі комплексного моніторингу попиту на цю продукцію. При цьому, експортна вартість не могла бути нижчою від середньосвітових цін на деревину. Разом з тим, реалізовували деревину самі лісгосподарства, але керівники обласних управлінь несли персональну відповідальність за контрактами.

Окрім того, не дивлячись на існування сертифікатів походження деревини, які супроводжують будь-яку експортну поставку лісопродуції, «Укрлісконсалтинг» збирає з підприємців гроші за надання даного сертифікату походження. Це створює передумови для контрабанди сировини та незаконних вирубок лісу. Хоча раніше цей документ видавався обллісуправліннями на підставі видаткових накладних, наданих лісовим господарством. Як кажуть підприємці, ця послуга не значиться в жодному законодавчому акті України, а сплачені гроші потрапляють не на рахунки казначейства, а напряму до «Укрлісконсалтингу», що є прямим порушенням фінансової дисципліни. Хоча сама база наявності законно заготовленої деревини є лише в обласних управліннях.

Окремо слід зауважити, що всі дії «Укрлісконсалтинга» напряму координуються головою Держлісагенства. За найскромнішими підрахунками, завдяки всім цим схемам Віктор Сівець збагатився на понад 100 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що Контрольно-ревізійне управління України виявило в роботі Державного агентства лісових ресурсів порушення та зловживання на десятки мільйонів гривень, які були допущені за керівництва, а подекуди, й за прямими вказівками керівника Держлісагентства Віктора Сівця. Про це свідчать матеріали перевірки агентства працівниками КРУ, яка проходила з 29.08.2011 по 23.09.2011 за дорученням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова від 17.08.2011 № 40145/0/1-11 на підставі наказу ГоловКРУ України від 26.08.2011 № 224.

Матеріали перевірки діяльності голови Держлісагентства Віктора Сівця ГоловКРУ вже передано до правоохоронних органів та Генеральної прокуратури України для порушення кримінальних справ та притягнення до відповідальності недобросовісних чиновників.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам