Як зруйнувати військове виробництво у розпал війни

БМ-21 Град

Проект «Spectator» — одна із перших та найвідоміших українських розробок безпілотних літальних апаратів. Цей БПЛА був запущений у масове виробництво ще у 2014 році. Він ефективно виконує свої функції у складі дуже різних підрозділів ЗСУ, Прикордонної служби та Національної гвардії України. «Spectator» стабільно привертає увагу іноземних фахівців на всіх міжнародних військових виставках, де бере участь ВАТ «Меридіан» ім. С.Корольова. Цей продукт є одним із тих небагатьох прикладів вітчизняного ВПК, якими пишається Україна та які приносять гроші до державного бюджету. Стабільно в усіх проспектах Міністерства оборони, коли мова іде про український військово-промисловий комплекс, то згадують ПТРК «Стугна», РСЗВ «Буревій», крилата ракета «Нептун», БПЛА «Spectator», радіолокаційна станція «Кольчуга», САУ «Богдана». Всі ці продукти є результатом роботи залишків підприємств ВПК радянських часів. Таких реально працюючих за профілем підприємств залишилося небагато. І головною їхньою цінністю є колективи вузьких фахівців та доступ до унікальних технологічних розробок. Цей актив важко назвати матеріальним. Одним із носіїв таких унікальних технологій є ВАТ «Меридіан» ім.С.Корольова, який, власне, і випускає той самий легендарний «Spectator». Проте, окрім цієї та іншої лінійки БПЛА («Берегиня»), підприємство випускає ще низку надзвичайно важливих продуктів, які використовуються у ВПК України. При чому продукція «Меридіан» є ключовою у виробництві цілого асортименту високотехнологічної зброї різного призначення. 

Структура власності ВАТ «Меридіан» ім.С.П.Корольова виглядає наступним чином.Контрольний пакет (50%+1) акцій належить державі і знаходиться в управлінні ДК «Укроборонпром», біля40% — належить приватному інвестору в особі ТОВ «Меридіан Союз». Решта 9% перебувають у міноритарних акціонерів, працівників підприємства, які отримали акції у процесі приватизації.

На підприємстві сьогодні працює більше 500 висококваліфікованих фахівців. У 70-х роках підприємство було флагманом точного приладобудування СРСР. Але навіть за нинішніх умов, «Меридіан» є сучасним багатопрофільним підприємством, яке спеціалізується на розробці і серійному виробництві  електронних приладів, виготовленні та постачанні механічних вузлів, мультикоптерів,  безпілотних авіаційних комплексів та широкого асортименту складових для виробів оборонного призначення.

Всі підприємства, які входять до сфери оперативного управління Державного Концерну «Укроборонпром» діляться на 5 основних напрямків: авіабудування, високоточні озброєння, бронетанкове виробництво, суднобудування, радіозв’язок та системи ППО. ВАТ «Меридіан» ім.С.П.Корольова – настільки унікальне підприємство, що працює одразу на потреби декількох військових кластерів. 

Разом з тим, ВАТ «Меридіан» — це ще й цілісний майновий комплекс, який володіє 20ГА землі у центрі Києва. Експертна оцінка цієї землі коливається у розмірі $30-40 млн. (опираючись на оцінку землі заводу «Більшовик», яка проводилася нещодавно).

Цілком очевидно, наскільки значимою є стабільна робота ВАТ «Меридіан» для обороноздатності України. Підступний ворог, який несе втрати від ефективного застосування продукції заводу, робить все можливе для ліквідації потенціалу такого виробництва. В хід іде все – від прямого бомбардування російськими ракетами Києва, до інформаційних атак, спроб рейдерського захоплення та подальшої ліквідації підприємствоборонно-промислового комплексу.

Починаючи з 2019 року простежується очевидні спроби штучного блокування роботи та навіть спроб ліквідації заводу. Робиться це зусиллями такого собі сумнівного персонажу Вадима Гриба. Саме він та його команда, володіючи через фірму ТОВ «Меридіан Союз»40% акцій, намагається взяти під контроль оперативне управління оборонним підприємством, змінити статут, заблокувати його роботу, замінити топ-менеджмент. Начеб то прихована, але для розуміння, часто  задекларована мета цих дій – реалізація тих само 20 ГА землі під житлову та комерційну забудову.

Who is MrHryb?

Хто ж такий Вадим Гриб та причому тут питання національної безпеки?

Вадим Гриб – персонаж із буремних 90-х, як пишутьжурналісти-розслідувачі. Росіянин. Чи то бізнесмен, чи то силовик. До середини 90-х років працював в органах державної влади Російської Федерації. Не багато не мало, але ще у 1996 році в російському довіднику В.Гриб титрувався як член Консультативної ради при … Президентові РФ. 

Перша справа-візитівка Гриба – скандально відомаприватизація АвтоВАЗу Б.Березовським. Цей кейс увійшов до історії корупційних оборудків пострадянської Росії. Головний принцип – спайка криміналітету, силовиків та грубих грошей. У середині 90-х Вадим Гриб очолює Всеросійський автомобільний альянс (AVVA), який був створений з метою збору коштів для будівництва заводу з виробництва дешевих народних автомобілів. Чергова цинічна мега-афера Росії. За даними керівництва Альянсу, їм вдалося виручити близько 20 мільйонів доларів. Але завод так і не збудували, зібраних грошей нібито не вистачило на реалізацію проекту.

З огляду на тісну співпрацю В.Гриба з Б.Березовським, після політичних гонінь опального олігарха, Гриб змушений був шукати політичного притулку в Україні. Проте опинившись в Україні, вінзберігає увесь рівень контактів з російською політичною та фінансовою елітою.

Таким чином, наприкінці 90-х років переїхавши до України, Гриб очолює «силовий напрямок роботи з бізнесом». Простою мовою означає рейдерство. Це було типовим явищем для російсько-українського олігархічного бізнесу. У Коломойського цей напрямок очолював Корбан. У російських олігархів в Україні (Абрамов, Хорошковський, Григоришин) ці функції виконував Гриб та такі як він. Пізніше, коли той самийХорошковський пішов у СБУ, В.Гриб був інтегрований до структур СБУ. У часи Януковича, СБУ по суті втратила свою суб’єктність та перетворилась на регіональний філіал ФСБ, налагодивши окремий канал по зливу секретної інформації в інтересах Москви. Паралельно з цим, свідомо реалізовувався цілий комплекс заходів для зниження обороноздатності України. Складовим елементом таких дій стало розвал українського ВПК. Найпростіший варіант – поетапна приватизація та подальша ліквідація таких підприємств. Саме це дуже добре вмів робити В.Гриб. 

Він створив групу компаній «ТЕКТ», яка офіційно займалася фінансовою підтримкою та консалтингом підприємств, а за фактом була інструментом для серії рейдерських захоплень. Головним інструментом рейдерства були оборудки на ринку цінних паперів та силовий супровід правового свавілля. В портфоліо Гриба включено дуже цікаві об’єкти не тільки військового спрямування. Зокрема, цей персонаж був причетним до рейдерства щодо 3AO «Одесакондитер», заводу «Фанпліт», «Торговий дім «Люксембурзький», універмаг «УTOK» в Кіровограді, Миколаївський пивзавод «Янтар», Київська «Росинка», Київські домобудівні комбінати №1 та №3, Білоцерківський завод «Росава», низка обленерго та інші. 

Слід відзначити, що через надзвичайну цинічність та зухвалість дій, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку України визнала діяльність Вадима Гриба та підконтрольною йому Групи компаній «ТЕКТ» рейдерством, у зв’язку з чим, у лютому 2010 року власника «ТЕКТу» — В.Гриба, було виключено зі складу стратегічної групи при Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку з формулюванням «за неодноразові випадки участі у протиправних захопленнях підприємств в Україні та причетність до рейдерства», а згодом одну з його фірм «ТЕКТ-Трейд» позбавили ліцензії торгівця, фірму було виключено із біржової ради ПФТС, а самого В.Гриба з ганьбою вигнали із наглядової ради Всеукраїнського депозитарію цінних паперів.

На момент придбання В.Грибом частки ВАТ«Меридіан», його політичним дахом був Валерій Хорошковський. Це той самий політик-регіонал, який був посередником між російською та українською політичною та бізнесовою елітою. В інтересах Фірташа, Хорошковський викуповував телеканал Інтер. В інтересах російського олігарха Абрамова – цілу низку підприємств енергетичної сфери. В інтересах Пінчука – Укрсоцбанк. По суті головний бізнес Хорошковського – дрібно оптовий розпродаж України в інтересах російських олігархів. Вже весь світ зрозумів, що сутність усього російського бізнесу, насамперед олігархічного, взаємодія з владою. Газ, нафта, рублі – це зброя не менш небезпечна, аніж кулі та снаряди. 

Особливою сторінкою «творчої біографії» Гриба була історія з заходом стратегічного нібито «китайського інвестора» на завод «Мотор Січ». Історія отримала міжнародний розголос та викликала бурхливу реакцію Держдепу США. Якщо відійти від формальностей, група посередників на чолі з Богуслаєвим та Грибом організували оборудку з продажем технологій та стратегічного підприємства в цілому російській кампанії. Китайський інвестор був очевидно компромісною прокладкою. Таким чином Китай отримував технології виготовлення двигунів, а кремлівська еліта – необхідну їм продукцію. Так от саме команда Гриба розробляла та супроводжувала всю схему із залученням так званих «китайських інвестицій». Подальші розслідування СБУ викрили всю сутність оборудки. В результаті, сьогодні підприємство у стадії націоналізації, Богуслаєв на лаві підсудних, а Гриб… знову виходить сухим із води. 

Ось для чого, зайшовши в Меридіан ще у 2007 році, В.Гриб послідовно намагався отримати контроль за оперативним управлінням підприємства. Для цього використовував свій політичний вплив та гроші. Проте з 2019 року, така деструктивна діяльність російського лоббіста стала занадто очевидною. Він не приховував, ані своїх намірів, ані методів впливу. Володіючи 40% акцій, команда В.Гриба намагалась змінити Статут підприємства, неодноразово ініціювавши позачергові збори акціонерів, з метою вилучити з напрямів діяльності підприємства всі види, пов’язані з виконанням оборонних замовлень. Для реалізації своєї мети Гриб залучив всі наявні в нього інструменти та багаторічний досвід рейдера –  наклепи, шантаж державних посадовців, безкінечні судові позови та введення в оману суспільства. Наступним кроком мало стати заміна ТОП-менеджменту підприємства, який всі роки заважає реалізації злочинних намірів Гриба, та подальша ліквідація заводу.

Чи полетить «Spectator» далі?

Щоби там не казали опоненти, ТОВ «Меридіан» сьогодні виконує багатомільйонні оборонні замовлення. Кожен день роботи заводу – це сотні «хороших руськіх» та десятки кілометрів звільненої української землі. Було очевидно, що агресор буде докладати всіх зусиль для нейтралізації української оборонки.  Саме тому, такі дії грибів були дуже прогнозованими та очевидними. Керівництво ДК «Укроборонпром» вчасно відреагувало та заблокувало рейдерство групи ТЕКТ та ТОВ «Меридіан Союз». Проте, судячи з останніх заяв Гриба та його регулярних атак на ВАТ «Меридіан» такерівництво ДК «Укроборонпром», небезпека рейдерства для стратегічно важливого підприємства зберігається. 

Нещодавно РНБОУ прийняв рішення щодо націоналізації підприємств, стратегічно важливих для обороноздатності України. Продовжуючи таку управлінську логіку, варто було б переглянути вплив явних та прихованих агентів російського впливу на підприємства всіх галузей економіки. Але в першу чергу – сфери ВПК. СБУ варто було б взяти під контроль ситуацію на ВАТ «Меридіан», убезпечивши будь-які спроби рейдерства та припинити можливість втрати державою стратегічно важливого підприємства. 

P.s. Ми спробували отримати інформацію безпосередньо від самих представників ВАТ «Меридіан» ім.С.Корольова. У відповідь на наш запит, отримали досить сухий, але промовистий коментар представникам підприємства Олени Чернеги: «Так, сьогодні існує проблема із діями міноритарного інвестора. Так, його дії дуже сильно нагадують рейдерські. Так, там точно будуть страждати національні інтереси України. Але у нас є розуміння консолідованих дій з керівництвом Укроборонпромом. Крім того, треба зауважити, що якщо б не сьогоднішнє керівництво ДК «Укроборонпром», наше підприємство було б уже привласнено Вадимом Грибом. Впевнена, що держава буде здатна захистити свої інтереси у боротьбі з рейдерами. Але очевидно, що нашим силовикам варто було б щонайменше уточнити природу таких дій – чи це бажання наживи та побутове рейдерство, чи свідоме намагання послабити обороноздатність країни у розпал війни».

54321
(Всего 7, Балл 4.14 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам