Оптичний кабель – все, що вам потрібно знати

Ідея оптоволоконного (оптичного) кабелю полягає у передачі електромагнітних імпульсів світлового діапазону прозорою ниткою. Нитки виготовляються зі скла з різними властивостями й навіть окремих видів пластику. Внаслідок різного коефіцієнта заломлення серцевини та оболонки, оптичний сигнал йде скляною ниткою, багаторазово відбиваючись від її стінок. Оптоволоконні кабелі виготовляють для потреб волоконно-оптичного зв’язку, який має вищі показники швидкості та якості передачі сигналу.

Типи оптичного кабелю

За типом волокон розрізняють два основні види волоконно-оптичних кабелів: одномодові та багатомодові. У разі слово «одномодові» можна вважати синонімом слова «одноканальні». Відповідно, по одномодових волокнах передається один канал інформації, по багатомодових – кілька.

Щодо несучих навантажень волоконно-оптичні кабелі ділять на:

  • магістральні;
  • міські;
  • об’єктові;
  • монтажні.

За місцем прокладки розрізняють кабель для підземних мереж та кабель для підвісу.

За споживчими властивостями кабель можна розділити на групи:

  • за типом волокна;
  • за типом матеріалу вологозахисту;
  • за величиною максимального зусилля, що розтягує;
  • за допустимою температурою експлуатації;
  • за ступенем вогнестійкості.

Де застосовується оптичний кабель

Удосконалення технології виготовлення оптоволоконних кабелів призвело до зниження їх вартості, підвищення якості та швидкості передачі сигналу. Ці обставини забезпечили широке впровадження у галузі народного господарства.

Основне застосування оптоволоконних кабелів знайшли в телекомунікаційних мережах. Тут їм немає рівних за більшістю показників:

  • швидкість передачі сигналу;
  • захищеність від несанкціонованого втручання;
  • мале загасання сигналу.

Чудові властивості оптичного волокна не забули використовувати в освітленні для спрямовування сонячного світла у важкодоступні приміщення. Автомобілісти використовують оптоволокно для виведення індикації на передню панель. Дуже доречними були унікальні властивості цього матеріалу і для медичної практики: ряди медтехніки постійно поповнюються різними пристроями на основі оптоволокна. І, звичайно ж, повз такі можливості не могли пройти художники та декоратори.

Монтаж оптоволоконного кабелю

За всіма показниками оптоволоконний кабель перевершує інші види. Єдиним стримуючим чинником його широкого застосування була ціна, але тепер триває процес постійного зниження ціни таку продукцію. Сьогодні за співвідношенням ціна/якість оптичний кабель оминув усіх своїх конкурентів.

Іншим стримуючим фактором у поширенні оптичних ліній зв’язку була складність з’єднання відрізків кабелю між собою та монтаж (прокладка ліній). Зараз ці технології стали набагато простішими, різні моделі кабелю стали більш пристосовані для прокладання, скоротився список спеціального інструменту, необхідного для монтажу оптоволоконного кабелю.

Неможливо надати інформацію про конкретні цифри вартості кабелю, оскільки вартість постійно змінюється. Але можна з упевненістю сказати про те, що ціна цілком прийнятна. Свідченням цього може бути той факт, що майже 100% нових телекомунікаційних ліній прокладається оптичним кабелем. Час зробив вибір за нас.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам